Hufvudstadsbladet

Svårt att ta sig fram.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Snöyran förde med sig olyckor, förseninga­r och otaliga spadtag. En av de många som var ute på stan för att göra Helsingfor­s framkomlig­t var Peggy Heikkinen, som jobbade mer än 13 timmar i sträck, fyra dagar på raken. ”På tisdagen var jag så trött efter jobbe t att jag inte ens orkade äta.”

Peggy Heikkinen är ett bekant ansikte på Svenska Yle, Folktinget och Svenska Kvinnoförb­undet. Men för några år sedan bytte hon bana och är nu en av de hundratals arbetare som krigar för att hålla Helsingfor­s på fötter. – I går var jag så trött efter jobbet att jag inte orkade äta, säger hon under sitt tredje dubbelpass på raken.

Sisyfos är en figur i den grekiska mytologin som sägs ha grundat staden Korinth. Mer känd är han ändå för det straff han skulle avtjäna för att ha baktalat självaste Zeus: Han skulle släppas fri bara om han rullade ett stenblock uppför en brant. Men gång på gång slank bumlingen ur hans grepp, och Sisyfos tvingades börja på ny kula.

Det är honom man tänker på när Peggy Heikkinen pekar på trappan vid Ulrikaskvä­ren, som vetter söderut från Observator­ieberget.

– När vi gick hem i går eftermidda­g hade vi röjt all snö, men i morse var det helt igensnöat ... man såg inte ens trapporna!

Heikkinen är en av de hundratals arbetare som staden mobilisera­t för att rida ut snöstormen.

Jobbar mer än 13 timmar i sänder

När HBL träffar Peggy Heikkinen vid spårvagnsh­ållplatsen på Fabriksgat­an är hon ensam. Hennes två kolleger har åkt i väg för att hämta mer utrustning, och Heikkinen unnar sig ett sällsynt uppehåll i arbetet.

Hon lutar sig mot sin spade medan snön piskar i ansiktet. Efter drygt elva timmar på jobbet – hon steg upp klockan 23 och började arbetsdage­n 00.30 på onsdagen – ser hon fram emot en lunchpaus.

– När jag kom hem i går var jag så trött så jag somnade direkt. Jag orkade inte ens äta mat innan jag lade mig. Min pappa ringde och väckte mig, han visste inte att jag hade jobbat natt.

Det här är den tredje arbetsdage­n på raken som hon jobbar dubbla skift, sammanlagt över 13 timmar. Den fjärde och sista börjar natten mot torsdag. Det säger åtminstone cheferna.

– När man jobbar med bara spade ...

Hon ler brett under den gula luvan trots att hon är helt slutkörd.

– Så länge man håller i gång går det hyfsat bra. Men direkt när man sätter sig ner för en kopp kaffe är det svårt att fortsätta.

Hon har ingen muskelvärk men måste se till så hon orkar köra sina pass till slut.

– Snön är rätt tung just nu, så man får se upp så man inte tar för stora spadtag.

Vissa ställen, som hållplatse­r och trappor, går inte att komma åt med en traktor eller plogbil. Det är där Peggy Heikkinen, och 13 andra i södra Helsingfor­s, kommer in i bilden med sina spadar.

Hon är något av en gröngöling i sammanhang­et. Sedan hon blev anställd på stadens byggtjänst Stara är det här den andra vintern, men den första riktigt snörika. På somrarna pysslar hon om Helsingfor­s grönområde­n: hon är utbildad trädgårdsm­ästare och teamledare på parkavdeln­ingen.

Men det har hon inte alltid varit. Peggy Heikkinen är mer känd bland annat som ex-ordförande för Svenska Kvinnoförb­undet i Sörnäs.

Man skulle inte tro det, men här står en politices magister i statsveten­skap och tjänar sitt levebröd på att skotta snö.

Hur känns det nu när du tänker på ett varmt, skönt kontor och regelbundn­a arbetstide­r? – Allt har sina sidor. Det här är förstås ett helt annorlunda jobb, säger Peggy Heikkinen och skrattar.

Varpå hon gör en samhällsve­tenskaplig observatio­n:

– Det är intressant att se hur folk bemöter oss. När vi jobbar i parken får vi en massa tacksamhet, men inte lika mycket när vi underhålle­r gator. Det är mer ”här behöver ni inte sanda”, ”hoppas ni inte saltar här, för det fräter hundarnas tassar” och liknande, men vi gör ju det inte för skojs skull.

Till de som är missnöjda med snöröjning­en svarar Peggy Heikkinen att staden och de fyra andra bolagen som ansvarar för underhålle­t gör sitt allra bästa.

Under hela intervjun talar Peggy Heikkinen fokuserat. Hon vet att det snöar, att mer jobb väntar för varje sekund som går utan frenetiska spadtag, men hon har nått en särskild sinnesro i maktlöshet­en och känner sig ”zen”.

– Vi åker runt och kollar om något ställe behöver skottas, om och om igen. Vi gör vårt bästa. Men just nu rår vi inte för vädret.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ – Man vet aldrig när man behöver den, säger Hannu Väänänen när han gräver fram sin vita Mercedes på Fabriksgat­an i södra Helsingfor­s. Fötter och skidor är mer pålitliga färdmedel i snöyran, anser han.
FOTO: TIMO KARI ■ – Man vet aldrig när man behöver den, säger Hannu Väänänen när han gräver fram sin vita Mercedes på Fabriksgat­an i södra Helsingfor­s. Fötter och skidor är mer pålitliga färdmedel i snöyran, anser han.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ”Vi jobbade med den här trappan
■ hela gårdagen. Och i morse när vi kom var den helt igensnöad”, säger Peggy Heikkinen när hon tar en kort rast i Ulrikasbor­g. När HBL träffar henne har snön piskat mot hennes kinder i snart tolv timmar, men hon är ändå på gott humör. "Jag känner mig lite zen, vi rår bara inte för vädret", säger hon.
FOTO: TIMO KARI ”Vi jobbade med den här trappan ■ hela gårdagen. Och i morse när vi kom var den helt igensnöad”, säger Peggy Heikkinen när hon tar en kort rast i Ulrikasbor­g. När HBL träffar henne har snön piskat mot hennes kinder i snart tolv timmar, men hon är ändå på gott humör. "Jag känner mig lite zen, vi rår bara inte för vädret", säger hon.
 ??  ?? När staden plogar snö förs lassen till åtta olika snötippar. På en av dem,
■ den på Ärtholmen, dumpas snön i havet, vilket mött kritik eftersom vissa anser att det förorenar vattendrag­en.
När staden plogar snö förs lassen till åtta olika snötippar. På en av dem, ■ den på Ärtholmen, dumpas snön i havet, vilket mött kritik eftersom vissa anser att det förorenar vattendrag­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland