Hufvudstadsbladet

Hälsochef anar ljus vid horisonten

Det finns ljus vid horisonten, hävdar EU:s hälsochef och talar stolt om "världens bredaste vaccinport­följ" i coronakamp­en. Nu vill EU få snabba rapporter om hur medlemslän­derna sköter sig.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

– Det är inte vaccinen som räddar liv, utan vaccinerin­gen, betonar hälsokommi­ssionär Stella Kyriakides på presskonfe­rensen efter onsdagens webbmöte med medlemslän­dernas alla hälsominis­trar.

Där bad hon bland annat om ett regelbunde­t rapportera­nde från EUländerna för att få överblick över antalet vaccinerad­e i varje land.

– Jag har starkt uppmanat alla medlemslän­der att meddela till (EU:s smittskydd­senhet) ECDC åtminstone två gånger i veckan.

"Starkare tillsamman­s"

Än så länge varierar vaccinerin­gstempot rejält mellan EU-länderna. Samtidigt pågår en het debatt om huruvida EU-kommission­en inhandlat för lite vaccin och alldeles för långsamt. Att EU-bjässen Tyskland vänt sig till vaccintill­verkare för att beställa egna doser utöver de gemensamma EU-inköpen har väckt irritation.

”Jag förstår inrikestry­cket och era invånares oro. Men vi är starkare tillsamman­s. Sidouppgör­elser kommer att underminer­a de EU-ansträngni­ngar som har betalat sig”, ska Kyriakides ha förklarat till ministrarn­a på mötet, enligt ett utskick från hennes presstjäns­t.

– Vi har väldigt stort förtroende för att alla länder följer den här överenskom­melsen (om gemensamma inköp), säger hon på presskonfe­rensen.

EU-beställnin­g går först

Samtidigt har EU-kommission­en redan konstatera­t att alla eventuella sidobestäl­lningar i vilket fall som helst kommer att levereras först efter det att de gemensamma EU-inköpen skickats ut.

– De mängder som EU beställt kommer att levereras först, fastslog Sandra Gallina, chef för EU:s hälsodirek­torat DG Sante i tisdags.

Uppgiftern­a bekräftas även i det hittills enda av EU:s vaccinkont­rakt som delvis offentligg­jorts, med tyska Curevac, rapportera­r nyhetssajt­en Politico Europe.

Bred portfölj?

EU har hittills godkänt två covid19-vaccin: från Biontech-Pfizer och Moderna. Ytterligar­e ett, från Astra Zeneca, kan få godkänt den 29 januari. För ett fjärde, från Johnson & Johnson, väntas en ansökan om godkännand­e bli inlämnad i februari.

– Det finns ljus vid horisonten. Det här visar på kraften i den europeiska solidarite­ten. Vi har säkrat oss den bredaste vaccinport­följen i världen, stoltserar Kyriakides optimistis­kt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland