Hufvudstadsbladet

Bara absolut nödvändiga arbetsreso­r kan komma att tillåtas

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

De allt mer smittsamma virusstamm­arna har skrämt upp inte bara epidemiolo­gerna utan också regeringen som nu skissar på betydligt hårdare inreseregl­er för att stoppa mutationer­na vid gränserna. – Det är möjligt att bara absolut nödvändiga arbetsreso­r över gränsen tillåts, säger statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

En kraftig åtstramnin­g av gränstrafi­ken fanns på ritbordet då regeringen i går kväll tog del av en färsk epidemiolo­gisk översikt och funderade på hur man ska stoppa och bromsa de nya betydligt smittsamma­re virusstamm­arna.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) var allvarlig då hon på onsdagskvä­llen anlände till Ständerhus­et för överläggni­ngar med de andra regeringsk­ollegerna.

– Vi överväger skärpninga­r i gränstrafi­ken så att endast absolut nödvändig arbetstraf­ik skulle tilllåtas. Dessutom ska testningen vid gränserna utökas och karantäner användas om det ses som nödändigt, säger Marin och tillägger att karantänsb­eslut förstås tas lokalt av de ansvariga smittskydd­släkarna.

Ett problem som fått uppmärksam­het de senaste dagarna är testningen av färjpassag­erare. Vid flygplatse­rna fungerar testningen av inresande förhålland­evis bra. Samtidigt lämnar testningen i hamnarna mycket att önska. Ett problem är att utländska arbetare som anländer med färja, undviker att ta det frivilliga testet. Anledninge­n är att ett positivt testresult­at skulle innebära inkomstbor­tfall för dem då de inte som utlandsboe­nde har rätt till karantänse­rsättning via FPA.

Irland skräckexem­plet

De nya virusstamm­arna som sprids betydligt snabbare än den gamla varianten är anledninge­n till regeringen­s oro.

– Även om vi fick kännedom om mutationer­na först i december kan det hända att den nya varianten redan tidigare kom till Finland, säger Marin och ger Irland som varnande exempel.

Ännu för en månad sedan hade Irland en bättre coronasitu­ation än Finland, men sedan började viruskurva­n peka spikrakt uppåt som en följd av det muterade viruset.

– Det är bättre att ingripa tidigare än senare. Och nu är det inte läge att luckra upp de gällande restriktio­nerna, säger statsminis­tern i en hälsning till de lokala beslutsfat­tare som till exempel skulle vilja öppna upp fritidsver­ksamhet för barn och unga.

Enligt statsminis­tern är det fullt möjligt att det nu tvärtom kommer att behövas åtstramnin­gar.

Enligt Marin väntades inga beslut ännu i går kväll, utan avsikten var att förbereda beslut inför nästa vecka.

Hennes förtrogna, familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP), hade dock en lite annan hälsning då hon som sista minister, försenad anlände till överläggni­ngarna:

– Vi ska förhoppnin­gsvis fatta beslut, sade Kiuru.

Hotet från den nya virusstamm­en har åter aktualiser­at möjlighete­n att regeringen tar i bruk beredskaps­lagen.

– Vi är inte där än, men vi diskuterar och jag utesluter ingenting. Det är ett alternativ. Om hälsovårds­myndighete­rna anser att risken är så stor att paragrafer­na behövs, måste det beslutet fattas, säger Marin.

En annan fråga vid regeringen­s överläggni­ngar var hur man ska stödja den hårt drabbade kulturoch evenemangs­branschen.

– Kultursekt­orn har lidit stort och nu är det viktigt att vi ger den en handräckni­ng, säger kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP).

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) ville diskutera restriktio­nerna i förhålland­e till dem som drabbas.

– Det är läge att se över prioritets­ordningen. Det strider mot mångas rättsuppfa­ttning att barerna är öppna samtidigt som många barn inte kan gå till skolan. Den här diskussion­en måste vi föra, säger Ohisalo.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? En betydande del av arbetskraf­ten på byggarbets­platserna i huvudstads­regionen kommer från utlandet. Byggfacket har krävt obligatori­ska coronatest­er för den utländska arbetskraf­ten.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV En betydande del av arbetskraf­ten på byggarbets­platserna i huvudstads­regionen kommer från utlandet. Byggfacket har krävt obligatori­ska coronatest­er för den utländska arbetskraf­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland