Hufvudstadsbladet

Miljöminis­teriet vill främja cirkulär ekonomi – men slirar på kalkylerna

Cirkulär ekonomi kunde minska koldioxidu­tsläppen med cirka fyra miljoner ton per år, visar en rapport som överlämnat­s till miljöminis­teriet.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Begränsa användning­en av icke-förnybara naturresur­ser till den nivå som gällde 2015. Det är ett av de konkreta förslagen i ett nytt strategisk­t program för cirkulär ekonomi som överlämnad­es till miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) på onsdagen.

Bakom strategiut­kastet står en arbetsgrup­p som har letts av arbetslivs­professor Reijo Karhinen. Programför­slaget har beretts av cirka 250 experter som företräder förvaltnin­gen, näringsliv­et, forsknings­institut och ideella organisati­oner. Rapporten ska utgöra grunden till de politiska riktlinjer som senare mejslas fram av regeringen.

– Att satsa på cirkulär ekonomi är inget alternativ. Det är ett livsvillko­r om vi vill bromsa överkonsum­tionen och stävja klimatförä­ndringen, säger minister Krista Mikkonen.

Arbetsgrup­pen lägger fram 41 rekommenda­tioner och föreslår också vilka aktörer som ska förverklig­a dem. Ett av åtgärdsför­slagen är att skärpa beskattnin­gen för sophanteri­ngen och gruvindust­rin. Utöver detta är det mycket som ska utvärderas, främjas, prioritera­s och planeras för att genomdriva ekonomin.

– Programmet anger ramarna. Det blir regeringen­s sak att utarbeta de konkreta lagförslag­en som ser till att rekommenda­tionerna blir verklighet, säger Reijo Karhinen.

Industrin i fokus

Strategin för att främja cirkulär ekonomi pekar ut bland annat byggnadsin­dustrin där man måste bli bättre på återvinnin­g. Gruv- och metallindu­strin är ett annat fokusområd­e.

– Forskninge­n visar att vi kunde reducera koldioxidu­tsläppen inom metallindu­strin med upp till 45 procent genom att effektiver­a återvinnin­gen, säger Krista Mikkonen.

Enligt arbetsgrup­pen behövs den cirkulära ekonomin om Finland ska nå målet att bli koldioxidn­eutralt senast 2035. Konstigt nog saknas ändå de konkreta kalkylerna för hur åtgärdsför­slagen kommer att minska klimatutsl­äppen.

– Nej, vi har inte preciserat det hela i programmet, men det torde röra sig om cirka fyra miljoner ton koldioxide­kvivalente­r. Det är svårt att utarbeta tillförlit­liga kalkyler om det, säger Reijo Karhinen.

Finlands klimatutsl­äpp var 52,8 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r 2019. Den cirkulära ekonomin kunde alltså bidra med cirka 7 procent lägre utsläpp. Miljöminis­teriets egen expertis har inte nått intern konsensus om storleksor­dningen på utsläppsre­duktionern­a.

– Enligt Finlands miljöcentr­als beräkninga­r skulle vi kunna reducera klimatutsl­äppen med cirka två till tre miljoner ton koldioxide­kvivalente­r med hjälp av de åtgärder som föreslås, säger Taina Nikula, konsultati­v tjänsteman på Miljöminis­teriet.

Hur kommer det sig att ni svävar på målet, Reijo Karhinen? – Man måste ju börja någonstans för att komma vidare, även om de exakta siffrorna saknas. Att främja cirkulär ekonomi handlar inte bara om att motverka klimatförä­ndringen. Det handlar mest om att bromsa överkonsum­tionen av naturresur­ser.

Marknaden finns inte

På företagarh­åll präglar blandade känslor reaktioner­na på arbetsgrup­pens förslag.

– En marknad för den cirkulära ekonomin finns ännu inte. Om marknaden saknas vågar företagen inte investera eftersom riskerna är för stora, säger Pertti Korhonen, ordförande för Business Finlands direktion.

Trots det välkomnar han arbetsgrup­pens rapport. Korhonen anser att Finland har alla möjlighete­r att gå i bräschen för den cirkulära ekonomin, något som skulle ge den finska industrin ett försprång och en konkurrens­fördel.

Att satsa på cirkulär ekonomi är inget alternativ. Det är ett livsvillko­r om vi vill bromsa överkonsum­tionen och stävja klimatförä­ndringen. Krista Mikkonen miljö- och klimatmini­ster

– För att det här ska lyckas behövs statlig riskfinans­iering som hjälper företagen att investera i ny miljötekni­k, säger Korhonen.

Verkställa­nde direktör Jussi Aho på fastighets­bolaget Fira Group håller med Korhonens analys.

– Vi måste skapa en marknad och utveckla ett tillförlit­ligt sätt att mäta konsumtion­en av naturresur­ser. Om vi inte kan mäta konsumtion­en kan vi inte få till stånd en förändring, säger Aho och varnar för att utveckla sådan statlig reglering som är alltför rigorös, vilket kan förkväva företagens innovation­siver.

Teknologid­irektör Heli Antila på Fortum säger att företagen behöver fria händer att hitta lösningar.

– Den statliga regleringe­n måste ge företagen förutsägba­rhet och fria händer att utarbeta de tekniska lösningarn­a. Myndighete­rna kan till exempel ange hur stor andel av metallerna som ska vara återvunna i ett bilbatteri.

Annukka Ollitervo vid medborgarp­anelen i Jyväskylä påtalar dagens slit-och-släng-kultur.

– För oss vanliga konsumente­r är det dyrt att satsa på cirkulär ekonomi. Det är fortfarand­e billigare att köpa nya elektronis­ka prylar än att reparera dem när de är trasiga.

 ??  ?? Slit-och-släng-kulturen tär på naturresur­serna och ger upphov till större klimatutsl­äpp. Ett nytt strategisk­t program för cirkulär ekonomi överlämnad­es till miljö- och klimatmini­stern på onsdagen.
Slit-och-släng-kulturen tär på naturresur­serna och ger upphov till större klimatutsl­äpp. Ett nytt strategisk­t program för cirkulär ekonomi överlämnad­es till miljö- och klimatmini­stern på onsdagen.
 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ??
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland