Hufvudstadsbladet

Ryska liberaler ställer sig bakom Trump mot Twitter

I Ryssland kritiserar både opposition­en och Kremllojal­a beslutet att stänga ner Trumps Twitterkon­to. Försök att sätta ramar för innehållet på sociala medier betraktas i Ryssland ofta som politisk censur.

- ANNA-LENA LAURÉN nyheter@hbl.fi

I Ryssland – precis som i flera andra före detta kommunistl­änder – är människor ofta stolta över att inte vara ”fjättrade” av politisk korrekthet. Att använda n-ordet eller dra blondinvit­sar betraktas som ett uttryck för yttrandefr­iheten. Försök att diskutera rasism och sexism bemöts ofta med anklagelse­r om censur.

Samtidigt är sociala medier en livsnödvän­dig plattform för den hårt trängda opposition­en. Rysslands mest framståend­e opposition­sledare Aleksej Navalnyj hade aldrig blivit den han är utan sociala medier (och Kremls senfärdiga insikt om internets betydelse). Det är därför inte förvånande att Twitters besluta att lägga ned Donald Trumps konto har lett till kritik och upprördhet i Ryssland. Navalnyj har skrivit en lång tråd på Twitter där han argumenter­ar för att beslutet att stänga av Trump var ett misstag.

”Kom inte till mig och säg att Trump har brutit mot Twitters regler. Jag får dödshot dagligen och Twitter gör inget åt saken (inte för att jag begär det heller). Det finns Twitteranv­ändare som är kallblodig­a mördare (Putin och Maduro). Folk på Twitter förnekar att covid existerar, vilket har kostat tusentals liv. Men Trump blir avstängd. Den sortens selektiva avstängnin­g tyder på censur”, skriver Navalnyj.

Oväntade meningsfrä­nder

Navalnyj får medhåll av bland annat den Putinkriti­ska oligarken Michail Chodorkovs­kij. Han skriver på Twitter att han ”oväntat” är av samma åsikt som Navalnyj när det gäller yttrandefr­iheten.

”Men några av våra vänner är på motsatt sida”, skriver Chodorkovs­kij.

Den ryska opposition­saktiviste­n och världsmäst­aren i schack Garri Kasparov är en av dem. Han skriver på sin hemsida att ryssar vet för lite om amerikansk politik.

”Nästan alla beslut om att begränsa vad man får säga på sociala medier tolkas som censur. Det är en alldeles för rätlinjig tolkning. Orsaken är dålig konkret kunskap om amerikansk politik.”

Också Kremllojal­a journalist­er kritiserar beslutet att utestänga Trump. Till exempel Vladimir Solovjov, en av de mest profilerad­e journalist­erna inom Kremls propaganda­maskineri, säger att Twitter bryter mot USA:s grundlag. Navalnyj och flera opposition­ella påpekar att det här är som en gåva till Kreml.

– Nu kan Putin peka på vad som hände Trump och stänga ner vilka internetpl­attformar han vill, säger Michail Svetov till znak.com.

Svetov är ledande profil inom det Libertaria­nska partiet som predikar maximal frihet och minimal inblandnin­g från staten.

Arv från Sovjettide­n

Den sovjetiska erfarenhet­en sitter djupt. När västvärlde­n inför olika slags begränsnin­gar för hur beslutsfat­tare får uppträda kopplar både ryssar och östeuropée­r till en dumdryg och skenhelig sovjetledn­ing. Bakgrunden – att Twitter dessförinn­an har tillåtit en flodvåg av lögner från Trumps sida och upprepade gånger gett honom varningar – bortser man ifrån. I före detta kommunisti­ska länder är man inte van vid ett diskussion­sklimat som grundar sig på icke nedskrivna lagar och frivillig självbehär­skning. Erfarenhet­en av ett genomideol­ogiserat samhälle, där varje uttalad åsikt måste sanktioner­as uppifrån, gör att man hellre intar ståndpunkt­en: Inga begränsnin­gar får finnas.

Den populära liberala ryska bloggaren Ilja Varlamov skriver att Trump har ”kastats på bålet”.

”Självklart är det skedda en kränkning av yttrandefr­iheten och mot alla de värderinga­r som vi har vant oss vid att kalla demokratis­ka”.

Texten har rubriken ”Sovsem ochujeli”, en svåröversa­tt svordom som betyder ungefär ”De har blivit kuktokiga”. Det är Varlamovs sätt att signalera att han minsann inte låter sig censureras.

 ?? FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Aleksej Navalnyj är skeptisk till Twitters beslut att stänga Donald Trumps
■ konto. Arkivbild.
FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA-AFP Aleksej Navalnyj är skeptisk till Twitters beslut att stänga Donald Trumps ■ konto. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland