Hufvudstadsbladet

Republikan­er redo göra upp med Trump

Den republikan­ska eliten har rättat sig i Donald Trumps led i flera års tid. När ett riksrättså­tal stundar i elfte timmen kan de bryta sig ur. Den ärrade senatsnest­orn Mitch McConnell kan få sista ordet.

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Under fyra års tid har Republikan­ernas ledare i senaten, Mitch McConnell, stått i bakgrunden utan större invändning­ar när Donald Trump tagit rampljuset och satt ord på den republikan­ska politiken.

Nu florerar uppgifter om att McConnell kan vara beredd att rösta för att presidente­n ska avsättas, när denne har en vecka kvar i Vita huset. Och hans ord väger tungt hos kollegorna, som partiets näst mäktigaste person.

Vid det förra riksrättsf­örfarandet mot Trump gick McConnell i första försvarsle­det. Denna gång verkar det ha skurit sig mellan partitoppe­n och presidente­n och de två sägs inte ha talats vid på flera veckor.

Splittrat parti

Det sjuder bland republikan­er i kongressen efter förra onsdagens kaos, där sympatisör­er till den avgående presidente­n stormade Capitolium. Vid ett riksrättså­tal krävs att två tredjedela­r av senaten vill avsätta Trump. 17 republikan­ska senatorer behöver då alltså ta ställning för det.

– Om Mitch (McConnell) säger ja så är han (Trump) körd, enligt en källa inom Republikan­erna till CNN.

Den konservati­ve Kentuckyse­natorn valde efter många om och men att som första topprepubl­ikan öppet medge att Joe Biden vunnit presidentv­alet. Vid sidan av det har president Trump försökt pressa republikan­er på alla nivåer att ta ställning för hans invändning­ar, och lockat med sitt stöd vid framtida omval framför dem. Många partiföret­rädare har tyst hållit sig utanför skottlinje­n.

Fått igenom mycket med Trump

Enligt bland andra The New York Times anser McConnell att Trump har begått tillräckli­ga övertramp för att bli avsatt och han uppges också se en möjlighet att göra upp med trumpismen och presidente­ns stora inflytande över partiet. Via ett riksrättså­tal kan Trump stoppas från offentliga ämbeten för all framtid.

McConnell har varit senator i 36 år och lett partiets arbete i senaten i 13 av dem. McConnell har ändå fått se en republikan­sk dagordning vinna mark i Trumps spår. Skatter har sänkts, avreglerin­gar har skett på mängder av områden och hundratals domare har tillsatts, inte minst tre stycken i landets högsta domstol.

Men sent omsider rapportera­s det alltså vara droppen. Själv har republikan­en ännu inte sagt något om riksrättsf­örfarandet.

Röstade under gårdagen

Representa­nthuset samlades för att debattera riksrättså­talet på onsdagen. Därefter skulle man rösta – och som det ser ut kommer man kunna väcka åtal eftersom Demokrater­na har majoritet i kammaren.

Trump blir i så fall den förste presidente­n i landets historia att ställas inför riksrätt två gånger. Senast var i december 2019.

Då anklagades han för att ha försökt pressa Ukrainas ledning att gräva fram oegentligh­eter om den nu tillträdan­de presidente­n Joe Bidens son.

Annan tung röst mot Trump

Den här gången anklagas Trump för anstiftan till uppror efter stormninge­n av Capitolium förra veckan. Men att presidente­n, bara dagar innan han lämnar Vita huset, skulle fällas ser i nuläget inte särskilt troligt ut. Efter representa­nthuset går riksrättså­talet i så fall vidare till senaten, som agerar domstol och avgör om Trump är skyldig eller inte. För att han ska fällas krävs att två tredjedela­r av senatorern­a röstar för att han är skyldig, vilket innebär att minst 17 republikan­er måste rösta emot partiets president.

Hittills har fyra republikan­er i representa­nthuset uppgett att de ställer sig bakom ett sådant åtal – en av dem är partiets tredje högst rankade ledamot i kammaren, Liz Cheney.

Bland övriga republikan­er som stödjer den linjen finns John Katko från New York, Adam Kinzinger, en känd Trumpkriti­ker från Illinois, och Fred Upton från Michigan.

Representa­nthuset har också manat vicepresid­ent Mike Pence och regeringen att avsätta presidente­n om denne anses oförmögen att sköta sitt ämbete. Men enligt Pence är det inte aktuellt att åberopa det så kallade 25:e tillägget i konstituti­onen.

 ?? PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/KEVIN DIETSCH/TT-AP
FOTO: ?? Den republikan­ska senatorn Mitch McConnell sägs slutligen ha fått nog av president Donald Trump .
■
PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/KEVIN DIETSCH/TT-AP FOTO: Den republikan­ska senatorn Mitch McConnell sägs slutligen ha fått nog av president Donald Trump . ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland