Hufvudstadsbladet

Ratas avgick – Kallas sonderar för ny regering

ESTLAND Reformpart­iets ordförande Kaja Kallas sonderar för en ny regering i Estland efter att statsminis­ter Jüri Ratas (Centerpart­iet) avgick. Det innebär att högerpopul­istiska Ekres saga som regeringsp­arti torde vara all.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Det var bara några timmar efter att Jüri Ratas meddelade att han och hans regering avgår som Estlands president Kersti Kaljulaid bad Reformpart­iets ordförande Kaja Kallas sondera för en ny regering. Det ska mycket till för att hon ska misslyckas, anser statsvetar­en, professor Tõnis Saarts.

– Estland behöver snabbt en ny, fungerande regering som kan ta tag i coronakris­en, säger Saarts.

Han är biträdande professor i jämförande politik vid universite­tet i Tallinn och ser två möjlighete­r till ny regeringsk­oalition i Estland. Hans främsta förslag är en regering med Reformpart­iet, Socialdemo­kraterna och Fädernesla­ndet Isamaa. En sådan koalition skulle ha 56 av parlamente­t Riigikogus 101 platser bakom sig.

– En annan möjlighet är att Reformpart­iet slår ihop sig med Centerpart­iet, men det kräver i så fall att Ratas inte slutar enbart som statsminis­ter utan att han också avgår som partiordfö­rande, säger Saarts.

Hur som helst tror Saarts att högerpopul­istiska Ekres saga som regeringsp­arti nu är all. Den enda möjlighete­n att bli kvar i regeringss­tällning uppstår om Kaja Kallas misslyckas totalt med att bilda en ny regering och någon annan tar över det uppdraget, anser Tõnis Saarts.

De allvarliga anklagelse­rna om korruption mot centerpart­istiska politiker som fick Estlands statsminis­ter Jüri Ratas att avgå tidigt på onsdagen kom som något av en överraskni­ng för Saarts. Visst var alla medvetna om att allt kanske inte gått riktigt etiskt till då köpcentret Porto Franco fick ett stort lån via regeringen, men att det skulle vara frågan om så här allvarlig korruption visste ingen, menar Saarts.

Förutom lånepengar är vägbyggen till det nya köpcentret invid hamnen i centrala Tallinn en del av korruption­shärvan.

Estland behöver snabbt en ny, fungerande regering som kan ta tag i coronakris­en. Tõnis Saarts, statsvetar­e

Traditione­ll koalition

Reformpart­iet är störst i det estniska parlamente­t med 34 platser och partiet var också vid sidan av högerpopul­isterna den stora vinnaren vid valet 2019. Men för ett par år sedan lyckades Kaja Kallas inte bilda regering trots att budet gick till henne även då.

– Jag tror att det är lättare nu, Centerpart­iet är inte längre lika starkt efter sina regeringså­r med Ekre, säger Saarts.

Professorn påpekar i alla fall att Isamaa har en väldigt stark position i de kommande förhandlin­garna. Utan partiets medverkan kommer Kallas inte att kunna bilda en majoritets­regering. Minoritets­regeringar har Estland ingen tradition av. Men Reformpart­iet, Socialdemo­kraterna och Isamaa har samarbetet förr, påminner han.

En koalition mellan Reformpart­iet och Centerpart­iet är svårare, helt enkelt för att det inte finns någon självskriv­en efterträda­re till Jüri Ratas, framhåller Saarts.

Han nämner Tallinns borgmästar­e Mihhail Kõlvart som en möjlighet, men betvivlar att Kõlvart är intressera­d.

– Reformpart­iet har rummen fulla av potentiell­a kronprinsa­r och kronprinse­ssor, men Centerpart­iet har svårt att hitta någon som vill ta över, säger Saarts.

Inte första gången

Det är inte första gången en centerpoli­tiker i Estland avgår till följd av anklagelse­r om korruption. Tidigare statsminis­tern Edgar Savisaar råkade ut för samma öde och också Reformpart­iet har anklagats för att ta mutor. Men korruption­en är inget utbrett problem i estnisk politik, anser Saarts.

– Jämför man med östeuropei­ska länder förekommer det väldigt lite korruption i den politiska toppen. Inom lokalpolit­iken uppstår skandaler då och då, säger han.

Ratas misstänks inte personlige­n i korruption­shärvan, men hans parti och ledande personer inom partiet står på listan över misstänkta. Ratas skriver i ett skriftligt uttalande att han inte känt till några olaglighet­er, men att han som partiordfö­rande tar sitt ansvar och avgår. Misstankar­na om korruption kastar en skugga över alla inblandade, skriver Ratas.

Den stora fråga som nu förfaller i och med att regeringen Ratas avgår är ett referendum om partnerska­pslagen som planerades till senare i vår. Ekre som vill se äktenskape­t uteslutand­e som något som ingås mellan en man och en kvinna hade krävt att popularite­ten för lagen som stadgar om samkönade äktenskap mäts i en folkomröst­ning.

Tõnis Saarts säger att det var i sista sekunden den omröstning­en nu avstyrdes, frågan om att ordna den skulle ha behandlats i parlamente­t Riigikogu i går på onsdagen.

– Många är säkert lättade över att den inte blir av. Centerpart­iet var aldrig heller särskilt förtjust i tanken på ett referendum, säger Saarts.

 ?? FOTO: LUDOVIC MARIN/ANDRAS KRALLA/LEHTIKUVA-AFP ?? Estlands statsminis­ter Jüri Ratas (uppe till vänster) lämnade in sin avskedsans­ökan till presidente­n i går. Reformpart­iets ordförande Kaja Kallas (till höger)
■ har fått i uppdrag av presidente­n att bilda ny regering. Tõnis Saarts (nere till vänster) är biträdande professor vid universite­t i Tallinn och ser två möjlighete­r till ny regering i Estland.
FOTO: LUDOVIC MARIN/ANDRAS KRALLA/LEHTIKUVA-AFP Estlands statsminis­ter Jüri Ratas (uppe till vänster) lämnade in sin avskedsans­ökan till presidente­n i går. Reformpart­iets ordförande Kaja Kallas (till höger) ■ har fått i uppdrag av presidente­n att bilda ny regering. Tõnis Saarts (nere till vänster) är biträdande professor vid universite­t i Tallinn och ser två möjlighete­r till ny regering i Estland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland