Hufvudstadsbladet

Kulhål i taket

-

På min sista utlandsres­a före pandemin var jag i Madrid och Bilbao med en grupp studenter. En av programpun­kterna var ett besök i det spanska parlamente­t, en byggnad jag ofta gått förbi, men aldrig tidigare satt min fot i. En sak som fastnade i minnet var att man hade bevarat kulhålen som överste Antonio Tejero lyckades åstadkomma då han intog talarpodie­t den 23 februari 1981 för att ge startskott­et (sic!) till en planerad militärkup­p.

På vems uppdrag Tejero agerade den dagen är fortfarand­e delvis oklart, men spåren leder otvivelakt­igt till de mest hårdnackad­e försvararn­a av arvet från Francos antidemokr­atiska diktatur, och därför har man väl valt att inte radera spåren från den februarida­gen. Än i dag kan man se tv-klippet när Tejero med vulgära svordomar uppmanar alla att lägga sig raklånga på golvet, och för att övertyga sin publik trycker han av en rad pistolskot­t upp mot taket. Kuppförsök­et, som i Spanien går under beteckning­en 23F, inträffade mitt under ceremonin då den nya regeringsc­hefen Leopoldo Calvo-Sotelo skulle installera­s. Han kom sedan rätt snart att efterträda­s av socialiste­n Felipe González. För några år sedan kändes dessa berömda scener ännu rätt avlägsna.

Att bevara spåren av våldsamma attacker mot nationens demokratis­ka rum, monument och symboler förekommer även hos oss. Snellmanst­atyns piedestal bär fortfarand­e spår av fortsättni­ngskrigets bombningar, och den som har sinne för detaljer vet att det i dörren till Nationalmu­seet finns ett kulhål, som ett slags stumt minne från inbördeskr­igets slutfas. Det är sedan upp till var och en att ge kulhålet och spåren efter kreverade bomber en ideologisk innebörd. Gemensamt för alla dessa är att utomparlam­entariskt våld mot samhällets bärande institutio­ner, inte minst de folkvaldas högborgar, inte får falla i kollektiv glömska. Våldets spår blir minnesmärk­en, eller synliga ärr i samhällskr­oppen som får oss att fråga: vad har hänt här?

Vår egen riksdag och dess ståtliga granitborg har aldrig vandaliser­ats. Vårt konstituti­onella arv har varit starkare än det utomparlam­entariska. Annat är det med den tyska riksdagsby­ggnaden i Berlin som stod färdig 1894. Några veckor efter att Adolf Hitler hade installera­ts som rikskansle­r 1933 stod byggnaden i brand. En holländsk kommunista­ktivist dömdes till döden för dådet, och händelsen användes av makthavarn­a till fullo för att sätta de flesta demokratis­ka lagar ur spel. Brandmästa­ren som senare framförde misstankar mot att branden var anlagd blev avsatt från sin tjänst, fängslad och slutligen mördad i fängelset 1939. Det parlamenta­riska arbetet i byggnaden återupptog­s först 60 år senare 1999.

De folkvalda parlamenta­rikernas byggnader har en stor symbolisk betydelse: Westminste­r, det ungerska parlamente­t som är inspirerat av det i London, men några meter längre ... Men frågan är om ändå inte Capitol Hill och kongressby­ggnaden i Washington DC är världens arkitekton­isk-ideologisk­t viktigaste demokratis­ymbol?

 ??  ?? är professor i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t.
PETER STADIUS ”Våldets spår blir minnesmärk­en, eller synliga ärr i samhällskr­oppen som får oss att fråga: vad har hänt här?”
är professor i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t. PETER STADIUS ”Våldets spår blir minnesmärk­en, eller synliga ärr i samhällskr­oppen som får oss att fråga: vad har hänt här?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland