Hufvudstadsbladet

Bygg bostäder på Tattarmoss­en

- JON DIDRICHSEN ekonomie doktor, Grankulla

MALMS FLYGPLATS Nu skall Malms flygplats tömmas (HBL 10.1). I dag är Malm närmast centrum för nöjesflyg med vissa också nyttiga funktioner. För stadens beslutsfat­tare är den politiska sitsen bekväm. Motståndar­na är bara en liten grupp nöjesflyge­ntusiaster. De represente­rar inte många röster. Förhålland­et kan ändå bli ett helt annat på sikt.

Tåget har kanske gått, men väldigt lite uppmärksam­het har fästs vid värdet av att ha en flygplats mycket nära centrum. Trots flygskam kommer inte flygförbin­delserna

att försvinna, men till sin natur kommer de att se helt annorlunda ut om 20 år. De stora planen och långa sträckorna är miljöbovar och korta sträckor går inte att betjäna. Också Finnairs minsta plan är för stora. Små flygplatse­r nära centrum kan ha ett stort värde (Bromma och London City Airport) och deras värde bara stiger. Den snabba utveckling­en av elektriska flygplan kommer att göra små flygplatse­r mycket värdefulla­re.

Utveckling­en av elektriska flygplan har redan pågått i över 20 år (experiment ännu längre). De första hade bara en räckvidd på 15–50 km, men det var med 20 år gammal

batteritek­nologi. Teknologin utvecklas med stormsteg, men tid behövs ännu. En utveckling sker också inom trådlös överföring av elektricit­et.

Våra grannlände­r går vidare. Avinor (norska Finavia) talar mycket om kommande elflyg och deras betydelse för deras 44 mestadels små flygfält och korta sträckor. De förbereder sig aktivt för en sådan framtid. Det skulle också vara lösningen för Kronoby och andra inhemska destinatio­ner.

I Sverige har Heart Aerospace utvecklat ett elflyg för 19 passagerar­e. De tror det skall stå till förfogande 2026. Räckvidden är 400 km.

Bygger vi nu Malm fullt med bostadshus finns ingen återvändo. Då får vi fylla i Gammelstad­sviken eller anlägga en flytande flyglats utanför Helsingfor­s (Peter Vesterback­a, lyssnar du?).

Det är klart förnuftigt att planera bostäder och möjligen få ner de höga bostadskos­tnaderna i huvudstade­n, men hur skulle det vara med ett ungefär lika stort grannområd­e, Tattarmoss­en, som nu är reserverat för skrothandl­are och parkering. På lång sikt: vilketdera är värdefulla­re att ha på bekvämt avstånd, skrothande­l eller elflyg?

ISHOCKEY-VM Det är skamligt att Finlands herrlandsl­ag i ishockey på allvar överväger att delta i ishockey VM som går av stapeln i Belarus i maj–juni. Internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF verkar inte ha några intentione­r att flytta på mästerskap­et, utan i stället vill IIHF ge legitimite­t till Lukasjenko och den belarusisk­a diktaturen. Det urvattnade uttrycket ”blanda inte ihop idrott och politik ” hörs ofta från högt uppsatta ledare i diverse organisati­oner, såsom fotbollens centralorg­anisation FIFA och internatio­nella olympiska kommittén IOK. Samma personer tenderar att bli fällda för tagande av muta något år senare.

År 2019 tilldelade­s det finska ishockeyfö­rbundet 1,5 miljoner euro ur skattebeta­larnas ficka. Att summan blir större efter pandemiåre­t då hallarna stått tomma är det inte någon fråga om. Är lejonen på plats i Minsk när pucken släpps ner på isen i arenan ställer sig det finska ishockeyfö­rbundet sida vid sida med en tyrann och vänder ett blint öga gentemot den fängslade opposition­en och det förtryckta folket. Vi kan inte ge legitimite­t till diktatorer och förtryck av mänskliga rättighete­r med våra skattepeng­ar och genom en av Finlands mest betydelsef­ulla idrottsgre­nar. Finland skall bojkotta mästerskap som ordnas i diktaturer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland