Hufvudstadsbladet

Ett rungande nej till skatt på distansarb­ete

- PETER REHNSTRÖM Helsingfor­s

SKATTER I ledaren (HBL 11.1) tar Torsten Fagerholm upp problemati­ken med den nya trenden med mera distansarb­ete. En betraktels­e på nationalek­onominivå, som skulle motivera beskattnin­g, ger en vrång bild av vad det är frågan om.

Ur företagets synpunkt sett skall jobbet utföras så att det är mest ekonomiskt, med beaktande av alla faktorer. Var blir jobbet bättre utfört? Vilka kostnadsko­nsekvenser har det? Hur reagerar arbetsgeme­nskapen? Hur tillgodose­r man personalen­s arbetsvälm­ående och säkerhet?

Från personalen­s synpunkt är det viktigt att beakta hur arbetarsky­ddet fungerar, får man ersättning för eventuella skador vid hemarbete? Är hemarbetsp­latsen ergonomisk­t acceptabel? Förser arbetsgiva­ren den anställda med behövlig utrustning? Hur påverkar ensamarbet­e den psykiska hälsan?

Som företagare (hemarbetar­e) har jag rätt att dra av kostnader för mitt minimala hemkontor, inklusive informatio­nsteknolog­in. Det vore mycket ologiskt att en hemarbetan­de anställd skulle behandlas annorlunda.

Kollektiva­vtalen reglerar till exempel resedagpen­gar enligt varifrån man reser och hur länge man är på väg. Det vore intressant att se hur en beskattnin­gsregel skulle se ut där man tar i beaktande hur länge man skall sitta i hemarbete för att bli beskattad. Många arbetsuppg­ifter innebär att man besöker kunder på olika ställen. Under en dag kan det bli många turer. Står det en skattekont­rollant vid din hemdörr och kollar hur länge du var hemma?

Distansarb­etet innebär mindre trafik, en miljöförde­l som inte skall beskattas. Om distansarb­etaren sparar in pengar använder han väl det på något annat, som genererar skatteintä­kter.

Som Fagerholm konstatera­r uppstår det säkert många nya modeller där olika arbetssätt kombineras och varierar. Om någon försöker sig på att lägga in beskattnin­g här får vi nog stora protester från båda arbetsmark­nadsparter­na, och dem lyssnar regeringen på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland