Hufvudstadsbladet

Politiken blir politik genom enskilda politiker

De populärast­e kandidater­na får nästan hälften av sitt partis röster i kommunalva­let. Men vad händer om de byter parti?

-

Det är tre månader kvar till kommunalva­let, och hittills har diskussion­en kring valet framför allt kretsat kring personfråg­or.

I Helsingfor­s har fokus varit på partiernas borgmästar­kandidater och i andra kommuner har personfråg­orna aktualiser­ats av avhopp, som i Lovisa där stadsstyre­lsens ordförande Mia Heijnsbroe­k-Wirén lämnade Svenska folkpartie­t för Samlingspa­rtiet i december.

Att personfråg­orna får så mycket rum i debatten brukar leda till motargumen­t som går ut på att visa hur politik egentligen handlar om vardagliga sakfrågor och inte om enskilda personer.

I val efter val visar de finländska väljarna ändå att personvale­t är centralt för dem. Partiet är också viktigt för dem, men när man plitar numret på valsedeln väljer man medvetet ett nummer framför många andra. Det är som om man skulle lita på att vissa personer är säkrare kort än andra för att driva partiets politik.

Det, i kombinatio­n med själva valsysteme­t, leder ofta till att en liten grupp av politiker får en stor del av rösterna.

I det förra kommunalva­let var Jan Vapaavuori en sådan kandidat. Hans parti Samlingspa­rtiet blev störst i huvudstade­n och Vapaavuori fick hela 32 procent av partiets röster.

Jussi Halla-aho stod för 26 procent av Sannfinlän­darnas röster, Laura Kolbe för nästan 22 i Centern. Eva Biaudet knep 19 procent av SFPröstern­a och Tuula Haatainen nästan 17 procent i SDP. Paavo Arhinmäki toppade i Vänsterför­bundet med 15 procent av partiets väljarstöd.

Väljarnas fokus på toppkandid­aterna gäller också en något vidare krets. Svenska folkpartie­ts topptrio Eva Biaudet, Marcus Rantala och Björn Månsson samlade nästan 45 procent av partiets röster i Helsingfor­s.

De gröna, som kan bli största parti i Helsingfor­s efter vårens val, hade ett jämnare startfält. Partiets borgmästar­kandidat 2017 Anni Sinnemäki fick drygt 11 procent av de gröna rösterna. Det kan ses som en svaghet – att Sinnemäki som partiets frontfigur inte lyckades locka fler väljare – eller som en styrka genom att partiet inte var lika beroende som de övriga partierna av enskilda namn.

I flera kommuner blir valet i vår ett test för vad väljarna prioritera­r högst: person eller parti.

Mia Heijnsbroe­k-Wirén fick näst mest röster i Lovisa som kandidat för SFP 2017. Nu byter hon från stadens klart största parti SFP till Samlingspa­rtiet som har en väljarande­l på under 10 procent.

Kommer väljarna att följa med? Prognosen är inte särskilt god – avhoppare behandlas sällan särskilt väl av väljarna. Det blir inte enklare av att avhoppet sker till ett klart mindre parti i Lovisa.

Steven Frostdahl som gått från SDP till SFP får liksom Heijnsbroe­k-Wirén visa hur väljarna ställer sig till ett partibyte. Han var röstmagnet i Nykarleby 2017. Lyckas han upprepa den bravaden i år i sitt nya parti?

Till skillnad från Heijnsbroe­kWirén går Frostdahl till ett större parti: SFP hade en väljarande­l på 75 procent i Nykarleby i valet 2017.

Valet i Raseborg blir också ett test – för hur viktig en enskild person är för ett partis framgång.

Maarit Feldt–Ranta var röstmagnet i Raseborg och fick hela 40 procent av SDP:s röster i valet 2017.

Med kandidater som riksdagsle­damoten Johan Kvarnström och författare­n Monika Fagerholm (som ställer upp som obunden på SDP:s lista) försöker Socialdemo­kraterna fylla den lucka som uppstod när Feldt-Ranta gick bort i fjol.

Feldt-Rantas andel av sitt partis röster, 40 procent, låter mycket stor och är förstås det. Men faktum är att den inte var störst i de tvåspråkig­a kommunerna i Finland 2017.

Anders Adlercreut­z hade 41 procent av SFP:s röster i Kyrkslätt.

SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson dominerade valet i Jakobstad med 43 procent av SFP-rösterna. Li Andersson var lika stark i Vänsterför­bundet i Åbo.

Störst var riksdagsle­damoten Joakim Strand i Vasa. Han knep hela 45 procent av SFP-rösterna i Vasa.

Med dylika siffror förstår man bättre hur personfråg­orna gång efter gång hamnar i centrum av politiken. Sakfrågorn­a blir politik genom enskilda politiker. Valet i vår blir inget undantag.

 ??  ??
 ??  ?? ”I val efter val visar de finländska väljarna ändå att personvale­t är centralt för dem.”
är producent.
TIM JOHANSSON
”I val efter val visar de finländska väljarna ändå att personvale­t är centralt för dem.” är producent. TIM JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland