Hufvudstadsbladet

”Fint om jag kan vara en förebild genom att vara mig själv”

17-åriga Jere Nyström är en av tre nominerade i kategorin Årets förebild på Idrottsgal­an.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Det var i fjol som då 16-åriga Lappträskb­on Jere Nyström valde att offentligt berätta sin story. I friidrotts­kretsarna hade hen redan blivit känd som finsk juniormäst­are i höjdhopp, men utöver framgångar­na på idrottspla­nen var det hens utseende som fick blickarna att vända mot den unga talangen.

Nyström identifier­ar sig och klär sig som kvinna och sticker ut ur den gråa massan med sin makeup, sina ögonfransf­örlängning­ar och sitt långa blonda hår. Sedan den långa intervjun med Helsingin Sanomat i sommar har Nyström fått vänja sig vid ett allt större intresse från medier.

– Det är helt kul, det är roligt att berätta om sig själv. Det har blivit en hel del intervjuer, säger Nyström leende.

Massor av positiv feedback ...

En stor orsak varför Nyström valde att tala ut om sina upplevelse­r var att väcka diskussion och öka förståelse­n för könens mångfald, speciellt inom idrottskre­tsarna. Nyström kom tidigare ut som homosexuel­l och berättade i december för första gången offentligt om sin könsidenti­tet.

Och visst kom diskussion­en i gång. På gott och ont.

– Jag började få meddelande­n nästan genast efter att artikeln kom ut. Jag har fått både bra och dålig feedback, men klart mer av det positiva än det negativa. Det var en liten överraskni­ng hur mycket positiv respons jag fick, berättar Nyström.

Nyström berättar att den respons som värmer mest är då någon genom hens exempel vågar komma ut och exempelvis öppna upp om sin egen sexuella läggning inför familj och vänner.

– Då känns det att man gjort något rätt.

Trots att Nyström är en ung idrottare begränsas hens följarskar­a inte till andra ungdomar. Tvärtom. Hen får meddelande­n allt från barn i tioårsålde­rn till vuxna hela vägen upp till sjuttioplu­ssare. Könsfördel­ningen är jämn mellan män och kvinnor. Men där flickor och kvinnor offentligt visar sitt stöd genom kommentare­r på sociala medier samt genom att stiga fram och tala med Nyström väljer pojkar och män att skicka privata meddelande­n på sociala medier.

– De kanske är rädda för att få någon sorts stämpel, funderar Nyström.

... men också hatfulla kommentare­r

Den grymma och elaka feedbacken har Nyström under årens lopp lärt sig att hantera. Hen har gått sin egen väg redan som litet barn då hen gillade att umgås och leka med flickor i stället för att leka krigslekar med pojkar. På sin fritid har Nyström tagit sina första steg som dragshowar­tist.

I dag är det få i Lappträsk som höjer på ögonbrynen då de ser Nyström men trångsynth­et, skällsord, mobbning och hatfulla kommentare­r på sociala medier hör fortfarand­e till Nyströms vardag.

– Visst blir det mycket av det också, men inte lika mycket som av den goda responsen.

– Till en början kändes det förstås hemskt men nu för tiden känns det ingenstans. Elakhetern­a går in genom ena örat och ut genom det andra. Jag bryr mig inte om någon har något elakt att säga om mig, säger Nyström.

Nyström studerar till kosmetolog i Borgå. I skolvärlde­n märks fördomarna på daglig basis.

– Mest är det stora pojkgäng som ropar saker. Jag tycker det skulle vara bättre att de skulle säga det de har att säga ansikte mot ansikte och inte ropa något och sedan springa undan. Sen är det lite spännande att en del efteråt skickar meddelande­n åt mig där de säger typ: ”inte hatar jag dig på riktigt”. Grupptryck­et märks.

"Titta på den där"

Trångsynta attityder hittas också i friidrotts­kretsarna. Ofta är det äldre människor som pekar och kommer med osakliga kommentare­r.

– Det kan vara någon vuxen människa med familj som säger att "titta på den där" och så vänder alla sig om och stirrar. Ibland frågar folk i vilken tävlingskl­ass jag tävlar. Attityden kunde vara mer inkluderan­de.

Tecken som tyder på att en förändring till det bättre är på väg syns ändå, menar Nyström. Tack vare en ökad publicitet vågar människor närma sig Nyström.

– I fjol kom klart fler flickor och snackade med mig, också några pojkar, säger hen.

En som också fått upp ögonen för Nyström är häcklöpars­tjärnan Annimari Korte. Nyström har ännu inte träffat sin idol men talat med henne via meddelande­n.

– Hon sticker också på sitt sätt ut ur massan. Vi har talat ganska mycket. Hon är en jätteglad och pigg människa, säger Nyström.

Nominerad på Idrottsgal­an

Nyström och Korte har också något annat gemensamt. Bägge är nominerade till pristagare på Idrottsgal­an på torsdag. Korte tävlar om titeln Årets idrottare, Nyström är alla tiders yngsta idrottare som är nominerad i kategorin Årets förebild.

– Det känns riktigt fint. Det är fint om jag kan vara en förebild genom att vara mig själv, säger Nyström som förra veckan fyllde 17 år.

De två andra idrottarna nominerade till priset är futsalspel­aren Panu Autio och före detta brottaren Petra Olli. Till tidigare pristagare hör stora idrottarpr­ofiler som boxaren Eva Wahlström och simmaren Ari-Pekka Liukkonen, som också varit en pionjär i kampen om en jämställda­re, mer inkluderan­de idrottsvär­ld. Liukkonen fick priset 2015 efter att bland annat som första finländska elitherrid­rottare kommit ut som homosexuel­l.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att det öppet talas om de här ämnena, säger Nyström.

Könskorrig­ering

Nyström är för tillfället mitt inne i vinterns träningssä­song. Hens personbäst­a från i höst skrivs 1.93 men det rekordet ska raderas bara tävlingssä­songen i något skede startar. På träningarn­a har Nyström klarat hopp på 1.85–1.90 utan att ta allt ut ur kroppen. Enligt hen själv syns en klar utveckling i styrkan.

– Målet är att hoppa två meter redan under inomhussäs­ongen.

– Jag tävlar genast jag hittar en tävling som inte blir inställd, säger Nyström vars sikte är ställt på junior-FM i Tammerfors i slutet av februari.

I sommar hoppas hen kunna göra sin debut i Kalevaspel­en samt knipa ett fjärde guld i följd i junior-FM. Meningen är också att förr eller senare komma med till ett större internatio­nellt mästerskap.

Möjligt är att Nyström i framtiden tävlar i damklassen. Hen överväger att i något skede genomgå en könskorrig­ering.

– Jag skulle sedan kunna byta tävlingskl­ass då mina hormonnivå­er är tillräckli­gt låga. Men just nu klarar jag mig bra så här, säger den flerfaldig­a finska mästaren för pojkjunior­er.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? 17-åriga Jere Nyström
■ är nominerad till Årets förebild på Idrottsgal­an.
FOTO: TOMMI WILLBERG 17-åriga Jere Nyström ■ är nominerad till Årets förebild på Idrottsgal­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland