Hufvudstadsbladet

Här är krisplanen efter mardrömsst­arten på VM

Två länder har redan dragit sig ur handbolls-VM och i värsta fall kan det bli fler lag som inte kommer till spel i Egypten. I arrangörer­nas krisplan finns bland annat möjlighete­n att lotta om grupperna.

-

Ordförande­n i det internatio­nella handbollsf­örbundet (IHF), egyptiern Hassan Moustafa, upplever en mardröm. Världsmäst­erskapet i hemlandet har varit hans prestigepr­ojekt efter många år på posten, men coronapand­emin har ödelagt alla planer på ett särskilt festligt VM.

Att publiken på läktarna uteblir är redan klart.

Och på tisdagen – dagen före VM-premiären – drog sig både USA och Sveriges premiärmot­ståndare Tjeckien ur turneringe­n på grund av utbredd smitta i sina trupper.

Nordmakedo­nien och Schweiz ersätter som reserver, samtidigt som det rapportera­s om smitta även hos Brasilien och Kap Verde. Risken finns alltså att fler länder tvingas dra sig ur VM kort före premiären och arrangörer­na har enligt norska nyhetsbyrå­n NTB en krisplan för vad som händer i så fall:

● Om fler länder måste tacka nej fortsätter man att fylla på från reservlist­an där Nederlände­rna och Montenegro står näst på tur.

● Skulle minst fyra länder inte komma till spel och behöva ersättas kan IHF välja att göra en ny lottning av grupperna, något som dock verkar osannolikt med tanke på att mötet Egypten–Chile tjuvstarta­de VM redan på onsdagskvä­llen.

● Om ett lag inte kommer till VMbubblan i tid för att spela den första matchen tilldöms motståndar­na segern med 10–0.

● Om ett lag uteblir även från den andra matchen utesluts man från VM och tilldöms 0–10-förluster även i match två och tre.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT, ARKIVBILD ?? Norge och Sverige i en match i förra VM.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT, ARKIVBILD Norge och Sverige i en match i förra VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland