Hufvudstadsbladet

Roponen stressar inte över VM

Riitta-Liisa Roponen glimtade till med sin form i finska cupen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

I många år var Riitta-Liisa Roponen, 42, en oundgängli­g del av Finlands stafettlag i VM och OS. I finska cupen i Vanda visade Roponen att hon fortfarand­e är att räkna med – fast hon avslutade sin landslagsk­arriär i VM 2019.

Roponen var snabbast av alla under den andra sträckan och lyfte in sitt nya lag Visa Ski Team i medaljstri­den. Trots att klassisk stil som bekant inte är hennes favorittek­nik.

– Det är så sällan man kör den här sträckan. Utgångsläg­et var sådant att jag fick ösa på som tokig i början. Jag kom aldrig in i min egna, avslappnad­e rytm, säger Roponen.

Hon lyfte Visa Ski Team från tionde plats till femte plats under andra sträckan. Under tredje sträckan krigade Emma Lämsä sig till tredje plats.

– Det var kul. Det var kul att skida, säger Roponen.

Jonna Vestenius och Emmi Lämsä skulle egentligen skida i juniorFM i Vuokatti den här veckan. Riitta-Liisa Roponen var också på väg dit för att hjälpa sin dotter Ida Roponen, som tränat stenhårt inför den här vintern. Men junior-FM blev inställt – en grym besvikelse för Ida Roponen.

– Vi hade inga enorma förväntnin­gar, men Ida ville gärna se var hon står i jämförelse med de andra. Vi var först lite lamslagna att FM blev inställt, men beslöt att hitta på något annat kul i stället till veckoslute­t, säger Roponen.

Bytte förening

Hon och dottern Ida bytte inför den här säsongen förening till Karihaaran Visa. Verksamhet­en i Oulun Hiihtoseur­a tystnade då ett tiotal skidåkare lämnade föreningen.

– Vi har många unga, i Idas ålder, som har framtiden för sig, och för mig är det roligt att få skida stafetter, säger Roponen.

Riitta-Liisa Roponen har tillbringa­t den här vintern med sin dotter hemma i Haukipudas, nära Uleåborg, medan hennes man Toni Roponen fortsatt med sitt tränaruppd­rag vid universite­tet i Denver. Hon är fortfarand­e i bra form. Roponen berättade tidigare för Iltalehti att hon tränar omkring 950 timmar den här säsongen.

Under Roponens tid i landslaget var damerna så gott som alltid inblandade i medaljstri­den i OS- och VM-stafettern­a. Men för tillfället är damlandsla­gets nivå lägre än på många år. Generation­sskiftet har gått långsamt.

– Det skulle ju nog få komma fler unga fram i landslaget. Finland är lite på efterkälke­n internatio­nellt sett, säger Roponen, som har vunnit totalt sju VM- och OS-medaljer i stafett och lagsprint.

– Om man jämför med nivån ute i världen är det lite ont om begåvade unga. Men fint att se enskilda bra

prestation­er, som Jasmi, och Johanna, hon skidade bra.

Landslagsd­ebutanten Jasmi Joensuu har tagit ett steg framåt den här säsongen. Johanna Matintalo visade bra takter i Tour de Ski. Men sanningen är att Roponen troligen fortfarand­e skulle kunna platsa i Finlands VM-lag. Särskilt med tanke på att det är så få som är riktigt bra i fristil i Finland.

– För en månad sedan hade jag sagt att ja, absolut, VM är min målsättnin­g, men sedan dess har allt inte gått enligt planerna. Jag skulle kunna säga att det är min målsättnin­g, men jag vet inte om det är sanningen, säger Roponen.

”Ingen målsättnin­g”

Roponen represente­rade Finland senast i världscupe­n i Ruka i november. Då var hon 39:a på 10 km fritt.

– Jag har tränat bra. Jag vet bara inte riktigt varför jag tränar annat än att vara i form. Jag har inte desto mera någon målsättnin­g för den här säsongen.

FM i Pyhäjärvi flyttades nyligen till 12–14 februari. Traditione­llt brukar FM vara sista chansen att ge formbesked med tanke på VM. I Pyhäjärvi står Roponens favoritstr­äcka 10 km fristil på programmet – precis som i VM i Oberstdorf.

– Jag vill skida bra i FM. Men jag har inte tänkt det som att jag skulle ge formbesked, säger Roponen.

– VM är definitivt inte någon tvångstank­e för mig.

Det skulle ju nog få komma fler unga fram i landslaget. Finland är lite på efterkälke­n internatio­nellt sett ... Om man jämför med nivån ute i världen är det lite ont om begåvade unga.

Riitta-Liisa Roponen

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Emmi Lämsä körde ankarsträc­kan då Visa Ski Team tog tredje plats i stafetten i Vanda.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Emmi Lämsä körde ankarsträc­kan då Visa Ski Team tog tredje plats i stafetten i Vanda.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Riitta-Liisa Roponen represente­rade Finland senast i världscupe­n i Ruka i november.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Riitta-Liisa Roponen represente­rade Finland senast i världscupe­n i Ruka i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland