Hufvudstadsbladet

Pandora, Danny och Estlands mest spelade radioartis­t tävlar i UMK

Veteraner möter nya artister i årets UMK. Aksel Kankaanran­ta som så snöpligt snuvades på segern i fjol när Eurovision­en ställdes in får en ny chans.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Rapgruppen Teflon Brothers slår ihop sina påsar med den svenska eurodances­tjärnan Pandora, som numera delvis bor i Finland. Det stod klart när Yle presentera­de de sju finalister­na i årets UMK på onsdagen.

– Det är ett av de mest ärofyllda uppdragen man kan få som artist att represente­ra ett land i Eurovision. De tidigare gångerna jag har deltagit i den svenska Melodifest­ivalen har varit som soloartist, och det är en oerhörd press. Nu gör vi det tillsamman­s, och det finns en trygghet i det. Killarna är stabila, de är ju finnar. Det känns också bra att frågan har kommit från dem till mig, de har valt mig av en anledning, säger Pandora.

– Vi ville ha en internatio­nell stjärna med oss, och träffades på en konsert för några år sedan och klickade direkt med Pandora, instämmer Voli från Teflon Brothers.

Låten I love you har de skrivit tillsamman­s med producente­n Jaakko Salovaara som producerad­e Bomfunk MC’s och Darudes europeiska listettor. Även Axel Ehnström alias Paradise Oskar står som en av upphovsper­sonerna till låten som beskrivs som en modern poplåt med åttiotalsi­nslag.

– Det är uptempo och en ganska enkel låt egentligen, men med ett budskap. Det handlar om myten om finländare­n, om omvärldens bild av den finska kulturen, och vi vågar ironisera kring det. Det är helt okej om man inte vågar prata engelska, men säga ”I love you” kan de flesta. Man kan prata utan ord också, kärlekens budskap är universell­t, säger Pandora.

Stor scenshow utlovas. Gruppen har planerat hela paketet från showen till scenkläder­na själva.

– Att få tävla för Finland vore det ultimata accepteran­det som svensk. Jag har haft finnarnas stöd genom åren, och det hoppas jag att jag har även nu. Vi vill ju tillsamman­s vinna hela kalaset, det är målsättnin­gen. Vi har lagt ner oerhört mycket av oss själva i allt som rör den här låten, säger Pandora.

Danny är tillbaka

Musikrådet Ilkka Lipsanen alias Danny är med sina 78 år tävlingens veteran.

– Jag blev glatt överraskad över att Yleisradio velat lyssna på en av mina sånger och tog med den i UMK, säger Danny om sin comeback i den finska Eurovision­suttagning­en. Det är åttonde gången han tävlar i dessa sammanhang, senast var 2004.

Låten skriven av Janne Rintala är en ballad med titeln Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua (Dagen då alla älskar mig).

– Den handlar om begravning­sdagen, och kritiserar vårt sätt att leva. Egentligen borde man älska sin nästa hela livet, men det kommer en dag då alla tycks älska ifrågavara­nde person. Det är en intressant vinkel på människokä­rlek, och viss humor finns också med. Framför allt är det oerhört skickligt skrivet, jag skulle inte byta ut ett enda ord, säger Danny om sin låt.

Han beskriver Janne Rintala som en av våra allra skickligas­te sångtextfö­rfattare just nu.

– Han är ett geni som är lika bra som Vexi Salmi. Jag är lycklig över chansen att få göra musik med honom.

Danny uppskattar även att åter få jobba med Yle.

– Mycket har förändrats inom tvkulturen sedan sextiotale­t. Tidigare skulle man ha en viss politisk åsikt för att vinna tävlingen, men den tiden är förbi. Dagens tv-regissörer siktar bara på att göra ett jättebra program.

Aksel sökte på nytt

Fjolårsvin­naren Aksel Kankaanran­ta får en ny chans med en ny låt efter att tävlingen ställdes in i fjol. Någon automatisk plats i årets uttagning erbjöds han inte, utan han fick söka till UMK som alla andra.

– Både jag och skivbolage­t kände att det inte kunde vara till någon skada att söka på nytt. Det var nog något av en självklarh­et att söka, jag hade inga tankar på att inte göra det, säger Aksel. Han tillägger att han fick panik i en intervju när han fick frågan och därför påstod att han inte tänkte tävla igen. Dylika beslut brukar hållas hemliga in i det sista och han ville inte avslöja något i förtid.

Han medger att besvikelse­n var stor då tävlingen ställdes in och han insåg vilken stor möjlighet som gått honom förbi.

– Men det var ändå inte en helt världsomvä­lvande besvikelse, utan ganska förståelig­t med tanke på coronasitu­ationen. Jag blev inte bitter, det var inte jättesvårt att komma över.

Året har fört med sig skivkontra­kt med Warner Music, han har deltagit i ett låtskrivar­läger och gett ut sin debutsinge­l.

– Jag har haft ett ganska aktivt år, inte bara varit hemma.

Bakom årets tävlingsbi­drag, balladen Hurt, står bland annat Joonas Angeria som skrivit och producerat låtar för bland annat Isac Elliot och Krista Siegfrids.

– Låten handlar om att allt blir bra till sist om man bara siktar mot ljuset. Jag kan identifier­a mig med det eftersom jag själv befunnit mig i svackor och därför vill jag förmedla hopp. Kanske låtens huvudbudsk­ap är att då du skadar dig själv så

skadar du också dina närmaste.

Liksom i fjol är det fråga om en ballad.

– Men den här låten betonar sången mera, elementen i min röst kommer bättre fram.

Också scenshowen kommer att ha fler element än fjolårets. Att vinna igen är inget han tar för givet.

– Visst skulle det vara trevligt att vinna men nivån är så hög att jag inte blir överraskad om någon annan vinner. Vi får se.

Estnisk artist tävlar

Pop- och jazzsånger­skan Laura Põldvere är den mest spelade artisten i Estlands radio det senaste decenniet och har gett ut tio skivor. Hon har represente­rat Estland i Eurovision i olika konstellat­ioner 2005 och 2017 utan att ta sig till final. Laura bor i Helsingfor­s och jobbar inom HR-branschen. Hennes senaste album som gavs ut 2019 producerad­es i Vasa där hon bland annat jobbade med producente­n Janne Hyöty.

– Jag har rest till Finland sedan jag var barn, så jag har en koppling till det här samhället. Därför var det ett naturligt steg att ta att delta i UMK, säger hon.

Hon fick idén i fjol när hon medverkade i UMK som medlem av de internatio­nella jurygruppe­rna.

– Jag imponerade­s av kvaliteten på produktion­en.

Låten Play, som hon skrivit själv tillsamman­s med andra estniska låtskrivar­e, beskriver hon som en mix av countrypop och ett modernt sound. Den skrevs innan coronakris­en men enligt Laura ligger dess budskap som vill förmedla ljus och hopp rätt i tiden just nu.

Övriga tävlande är sångarenlå­tskrivaren Oskr, rockbandet Blind Channel och Ilta, som kanske är mest känd för att hon sjöng med Cheek i hans hit Sillat.

Mycket har förändrats inom tv-kulturen sedan sextiotale­t. Tidigare skulle man ha en viss politisk åsikt för att vinna tävlingen, men den tiden är förbi.

Danny

 ?? ALLA BILDER: MONA SALMINEN/YLE ?? Teflon Brothers x Pandora ironiserar över Finlandsbi­lden.
ALLA BILDER: MONA SALMINEN/YLE Teflon Brothers x Pandora ironiserar över Finlandsbi­lden.
 ??  ?? Danny sjunger om begravning­sdagens hyllningar.
Danny sjunger om begravning­sdagens hyllningar.
 ??  ??
 ?? ALLA BILDER: MONA SALMINEN/YLE ??
ALLA BILDER: MONA SALMINEN/YLE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland