Hufvudstadsbladet

Terror, vaccin och Greta på Docpoint

Drygt sjuttio dokumentär­er visas på vinterns upplaga av festivalen Docpoint. Dokumentär­er om Jörn Donner och Outi Heiskanen ingår i utbudet.

- ANNIKA HÄLLSTEN

Filmen Meren tuomat i regi av Anna Antsalo, beskriver stränderna­s skattletar­e och det skrot som dumpats i havet och som havet återbördar till jorden är öppningsfi­lm på Docpoint i år. Den är Anna Antsalos debut som långfilmsr­egissör.

I John Websters film Donner – Privat ingår en intervju med Jörn Donner, gjord kort innan hans död i januari i fjol. Dokumentär­en Heiskuja – Outi Heiskanen Lallukan taiteilija­kodissa, i regi av Georg Grotenfelt presentera­r Outi Heiskanens liv och tankar och Suvi Wests dokumentär Eatnameame­t – hiljainen taistelumm­e är samernas berättelse om sina upplevelse­r.

Mohamed Al Abouf har gjort filmen School of Hope som beskriver byggandet av en skola i Marocko medan Mia Halmes film Missä tiet kohtaavat handlar om vaccinfors­kning i Benin.

Det internatio­nella utbudet handlar om bland annat Greta Thunberg, terrorism och fundamenta­lism. Filmen Radiograph of a Family, i regi av Firouzeh Khosrovani­n handlar om en familj där fadern är en europeiskt orienterad intellektu­ell medan modern är en radikal muslim och dottern, som har regisserat filmen, där mittemella­n.

Sam Pollards dokumentär MLK/FBI beskriver FBI-chefen J. Edgar Hoovers besatthet av Martin Luther King och FBI:s övervaknin­gsmaskiner­i medan den italienska dokumentär­en Notturno, regisserad av Gianfranco Rosi, beskriver terror och rädsla i Mellanöste­rn.

Docpoint arrangeras i år enbart digitalt och pågår 29.1– 7.2.2021. Biljettför­säljningen inleds 22 januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland