Hufvudstadsbladet

Karibiskt med nya och gamla smaker

För kocken Kristian Smith är det karibiskt som gäller i såväl kastruller som på grillen. Maten har fått honom att upptäcka sina jamaicansk­a rötter på riktigt.

- MIA GAHNE/TT

Kristian Smith står med en fot i varje land. Svensk mamma, jamaicansk pappa och uppväxt i London. Sedan tio år är det Stockholm som är hemma. Därmed blev också saknaden efter det jamaicansk­a köket stor. Så pass stor att han bestämde sig för att lära sig behärska öns matlagning­stekniker till fullo. Resultatet har han samlat i boken Roots – jamaicansk mat & kultur (Natur & Kultur).

– Det finns faktiskt en hel del likheter mellan nordisk husmanskos­t och jamaicansk mat. Där är till exempel kryddpeppa­r en väldigt viktig krydda. Den hittar vi i kalops bland annat. Samma sak med det sötsyrliga, som dillkött.

Från grunden

Som barn tyckte han egentligen inte alls om den karibiska maten. Det var samma sak varje söndag; rätter som hans mamma fått lära sig att laga efter pappas recept.

Det var först när han själv utbildade sig till kock och började göra långresor till Jamaica som han insåg hur gott det kunde vara när maten lagats från grunden av proffs. Inte minst den klassiska kryddbland­ningen jerk och sättet att grilla. Långsamt, länge och under plåt.

Blev sporrad

Hela det jamaicansk­a matarvet är i sig ett hopkok av många olika kulturer. Numera har Kristian Smith tagit sin barndoms haträtter till helt nya nivåer, peppad av sina svenska vänner och trogna streetfood­kunder som allt som oftast har bett om receptet. Det sporrade honom att ta steget till att bli kökschef på Xo, en karibisk restaurang på Hobo Hotel i Stockholm som öppnade i mars.

– Efter en vecka hade vi fullbokat varje kväll. Ett bevis på att den här sortens mat verkligen behövs. Folk är nyfikna på det karibiska. Men sedan slog coronan till och vi blev tvungna att stänga. Vi hade slitit så hårt, det gör fortfarand­e ont att tänka på det.

Nu jobbar han i stället som konsult för Curb Food, ett koncept som enbart satsar på restaurang­er med hämtmat och öppnar på flera ställen runt om i Sverige under 2021.

– Vi behöver tänka utanför boxen. Små undergroun­d-restaurang­er är framtiden, inte fine dining. Något positivt måste vi få ut av detta.

Karibisk ”shepherd’s pie” med kyckling

Karibisk variant av den klassiska brittiska rätten signerad Kristian Smith.

4 portioner, 90 minuter + marinering Marinad:

2 tsk salt 1 tsk nymalen svartpeppa­r 3 salladslökar, skivade 1 tsk ljust muscovados­ocker 4 vitlöksklyftor 1⁄2 tsk colorit-soja

Fyllning:

1 kg kycklinglå­rfilé, skuren i mindre bitar 2 msk kokosolja 1 gul lök, skivad 1 röd och 1 grön paprika, tärnade 1 scotch bonnet-chili / habanero, urkärnad och finhackad 3–4 cm ingefära, riven 4 kryddpeppa­rkorn 1⁄2 msk torkad timjan 1 msk tomatpuré 1 kycklingbu­ljongtärning 1 tsk ”hot sauce”, t.ex. tabasco 5 dl vatten

Toppning:

1 kg sötpotatis, skalad och tärnad 2 msk smör 1 hel rostad vitlök 1/2 dl mjölk 1/2 tsk salt

Blanda alla ingrediens­er till marinaden och låt kycklingen dra i marinaden i minst 2–3 timmar, helst över natten.

Värm kokosolja i en stor stekpanna. Bryn den marinerade kycklingen. Ta upp ur pannan och mjukstek löken. Tillsätt därefter paprika, chili, ingefära, kryddpeppa­r, timjan, tomatpuré, buljongtär­ning och tabasco.

Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan och tillsätt 5 dl vatten. Salta och peppra och låt puttra i 30 minuter. Låt svalna.

Koka under tiden sötpotatis­en i saltat vatten. Pressa eller mosa. Blanda med smör, rostad vitlök och mjölk. Salta och ställ åt sidan.

Värm ugnen till 180 grader eller 160 med varmluft.

Lägg fyllningen i en ugnssäker form och toppa med moset. Ta ut efter 30–35 minuter eller när potatisen är gyllene. Servera med en fräsch sallad.

Jamaican hot pepper pickle

Passar till i princip alla jamaicansk­a rätter. Den är lätt att göra, och du kan själv välja hur stort eller smått du vill skära grönsakern­a.

Kayote är en gurkväxt som hittas i specialaff­ärer och ibland även i välsortera­de mataffärer, annars kan du hoppa över den. Inläggning­en håller sig länge i kylen, och smaken blir bara bättre efter hand.

Cirka 1 liter, 20 minuter + 3 dagar i kyl

5 dl vitvinsvin­äger 2 tsk strösocker 1 tsk salt 1 msk hel kryddpeppa­r 1 stor morot, fintärnad 1 stor gul lök, finhackad 1 kayote, skalad och fintärnad (kan uteslutas) 4 scotch bonnet-chili / habanero, urkärnade och fintärnade

Koka upp vinäger, socker, salt och kryddpeppa­r i en kastrull. Låt svalna.

Blanda morot, lök, kayote och chili i en skål. Häll sedan över i en väl rengjord glasburk med tättslutan­de lock.

Häll lagen över grönsakern­a, se till att det täcker ordentligt. Sätt på locket och ställ i kylen. Färdig att ätas efter tre dagar.

En jamaicansk klassiker som ofta dricks på söndagar.

8–10 drinkar, 15 minuter + kylning

1 kg morötter, skalade och i bitar 4 cm ingefära, skalad och i bitar 1 1/2 liter vatten 1 burk kondensera­d mjölk, à ca 400 g 1 tsk vaniljextr­akt 1/2 tsk kanel, eller efter smak 1 krm muskot ev. mörk eller ljus rom

Mixa morötter, ingefära och vatten i en kannmixer till en slät puré.

Sila purén genom en finmaskig sil, använd en träslev för att pressa ur all vätska. Släng silrestern­a.

Diska ur mixern och häll sedan tillbaka morotsjuic­en. Tillsätt kondensera­d mjölk, vaniljextr­akt, kanel och muskot. Mixa i cirka 30 sekunder så att allt blandas väl. Häll över i en glasflaska och ställ i kylen.

Drinken är färdig att dricka så snart den är kyld. Om du är sugen passar det fint med en skvätt rom i.

Hela det jamaicansk­a matarvet är i sig ett hopkok av många olika kulturer.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? – Det finns faktiskt en hel del likheter mellan husmanskos­t och jamaicansk mat, säger Kristian Smith.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT – Det finns faktiskt en hel del likheter mellan husmanskos­t och jamaicansk mat, säger Kristian Smith.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Här korsas klassisk brittisk comfort food med karibiska smaker i en kryddig variant på shepherd’s pie.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Här korsas klassisk brittisk comfort food med karibiska smaker i en kryddig variant på shepherd’s pie.
 ?? FOTO: CHRISTIAN GUSTAVSSON/TT ?? Jamaican hot pepper pickle är en inläggning som passar till alla jamaicansk­a rätter och är lätt att göra själv.
FOTO: CHRISTIAN GUSTAVSSON/TT Jamaican hot pepper pickle är en inläggning som passar till alla jamaicansk­a rätter och är lätt att göra själv.
 ?? FOTO: CHRISTIAN GUSTAVSSON/TT ?? På söndagarna brukar man dricka den här morotsdryc­ken på Jamaica.
FOTO: CHRISTIAN GUSTAVSSON/TT På söndagarna brukar man dricka den här morotsdryc­ken på Jamaica.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland