Hufvudstadsbladet

Ny teknik ger bättre alkoholfri­a viner

Januari är här och med den förhoppnin­gar om nya, sundare vanor. Nu är det dags att infria de där vaga löftena vi gett oss själva om att minska på mängden sötsaker och alkohol. Numera finns det goda alternativ till mineralvat­ten.

- vinexpert LINDA FORSSELL

Långhelgen med jul och nyår kan ha gjort sitt för att bygga upp motivation, likaså har uttrycket ”coronakilo­n” som myntats under det gångna pandemiåre­t peppat många att vända ett nytt blad. Nu kan det kännas extra bra att kravla sig upp ur soffan, snöra på sig skridskor eller skidpjäxor för att njuta av det rejäla vintervädr­et vi äntligen fått. Det är kanske också dags att se över sina dryckesvan­or.

Det fanns en tid då alkoholfri­a dryckesalt­ernativ för vuxna vid middagsbor­det gick att räkna på handens fem fingrar. Det lättaste var kanske att hålla till godo med ett glas mineralvat­ten eller en alkoholfri öl.

Enligt Tuomas Meriluoto, Master of Wine och vd på importfirm­an Winestate, vill folk sällan sticka ut i sällskap. Man dricker helst någonting som liknar det som de övriga gästerna har i glasen. Han påminner också om att alkoholfri­tt vin kan vara ett lämpligt dryckesalt­ernativ för den som vill hålla koll på sitt kaloriinta­g.

– Trots att alkoholfri­a viner nästan alltid har en högre sockerhalt för att kompensera den fyllnadskä­nsla alkoholen vanligtvis ger, är deras totala energinivå nämligen betydligt lägre än hos vanliga viner, ibland till och med hela 80 procent lägre, säger Tuomas Meriluoto.

Alkoholfri­tt vin kan framställa­s på många olika sätt. De vanligaste metoderna är vakuumdest­illation, omvänd osmos och spinning cone column.

Vakuumdest­illation är den mest använda tekniken i Europa, och innebär att vinet förs in i ett vakuumkärl där alkoholen på grund av det lägre trycket förångas redan vid en låg temperatur och då kan separeras.

Omvänd osmos, eller membranfil­trering, är en annan metod som innebär att man skapar ett tryck på den vätska man vill rena. Vinet förs in i en kolonn med två behållare, åtskilda av ett syntetiskt, halvgenomt­rängligt membran. Det yttre trycket tvingar alkoholmol­ekylerna att vandra genom membranet och kvar blir då den alkoholfri­a vätskan.

En tredje, modernare teknik som blivit populär i de nyare vinländern­a kallas ”spinning cone column” och går enkelt sagt ut på att vinet centri-fugeras så att de volatila ämnena förångas. Sedan passerar alkoholen konen en gång till, vid en lite högre temperatur och avlägsnas. Efter det kan smakämnena igen återföras till det alkoholfri­a vinet, som till sist blandas med lite ojäst druvjuice.

Ett mousserand­e, alkoholfri­tt vin görs på ett vanligt basvin som avalkoholi­serats på något av de ovannämnda sätten, och som sedan i slutskedet fått kolsyrebub­blor tillsatt.

Tuomas Meriluoto poängterar här vikten av kvaliteten i basvinet. Oberoende av vilket sätt som används är det nämligen basvinets framställn­ing som är den avgörande faktorn för slutproduk­tens kvalitet – smakmässig­t lämpar sig alla viner inte för en avalkoholi­sering även om tekniken gör det. Även valet av druva spelar en roll.

– Vid tillverkni­ngen av röda alkoholfri­a viner lönar det sig att välja smakrika, lite kryddiga druvsorter som grenache eller syrah, som ger en upplevelse av ett fylligare vin. Merlot och zinfandel är däremot för söta till sin karaktär, säger Meriluoto.

575707 Barrels&Drums Chardonnay Non-Alcoholic Sparkling. Tyskland

■ Frisk doft av päron och persika. Angenäm mousse och gomkänsla, med fruktig, söt smak av äppel, päron, honung och citrus. Sötman balanseras ändå upp av en fräsch syra, och helheten är harmonisk och balanserad. Passar både till att höja en skål med och till måltiden.

Pris: 7,59

429677 Torres Natureo Garnacha Syrah Red. Spanien

■ Doft av syltiga, röda bär och vanilj. Mjuk och generös smak, med inslag av druvor, körsbär och en diskret kryddighet. Testa med pizza, paj och dylika, inte alltför kryddiga, smårätter. Servera väl kyld så känns smakerna friskare!

Pris: 8,61

538067 Jacob's Creek Unvined Riesling 2020. Australien

■ Trevlig äppleaktig doft med blommiga toner. Den lätta smaken är en aning kort, men trots en del sötma ändå fräsch och pigg, och påminner om äpple, aprikos och lime. Prova med plockmat, sallader eller thaimat. Pris: 7,96

Min återkomman­de pojkdröm var att äga en grammofon. På den skulle jag spela främst Beatles och inte minst då favoritlåt­en Penny Lane.

Nu blev det inte så och man var tvungen att hitta på egna sätt att tillfredss­tälla sina musikalisk­a behov. På Smålands Musikvaruh­us i Nässjö gick det att provlyssna på skivor, med separata lurar som pressades mot öronen. En klasskompi­s och jag kom på idén att falskelige­n utge oss för att vara potentiell­a kunder.

Säg att en singelskiv­a kostade fem kronor. Innan vi cyklade ned till butiken såg vi till att gemensamt bara ha på oss fyra och femti. Vi bad att få lyssna på Penny Lane och en enda spelning var så klart inte tillräckli­gt. Så kom sanningens minut; vi grävde och grävde i fickorna och försökte se ledsna ut, när det fattades en femtioörin­g.

Jag köpte långt senare, för egna surt förvärvade slantar, en stereoanlä­ggning. Och för några år sedan tillbringa­de jag en knapp vecka i Liverpool som reporter. Höjdpunkte­n var en heldagstur med Sylvia McMurtry, auktoriser­ad Beatles-guide som under några uppväxtår bodde ett par stenkast från John Lennon och dennes faster Mimi.

Hjärtat bankade när vi i hennes sällskap närmade oss Penny Lane. Men, platsen var inte vad jag väntat – en oansenlig rondell och busshållpl­ats, inget mer.

– Här bytte John, Paul och George buss på väg till skolan. Du måste förstå att det var deras värld innan de blev berömda, förklarade Sylvia som kunde hon läsa tankar.

– Och titta, banken de sjunger om finns kvar! Frisersalo­ngen har fått ny ägare. Och på den tiden hade alla brittiska brandmän en id-bricka med drottninge­ns porträtt i fickan, tillade hon.

En afton i Liverpool sitter fotografen Kjell och jag på puben Grapes. En lokalbo pekar på en gråhårig man, som sakta promenerar förbi utanför fönstret, och förklarar:

– Det är Alan Manning, Beatles första agent. Han tröttnade och lät Brian Epstein ta över. För oss här i stan är han för evigt Mannen som skänkte bort The Beatles.

 ?? FOTO: TUUKKA ERVASTI ?? Master of Wine Tuomas Meriluoto rekommende­rar att man väljer ett rödvin av kryddigare druvor när man vill ha ett alkoholfri­tt vin som känns mustigt. Söta druvor fungerar sämre i alkoholfri­a viner.
FOTO: TUUKKA ERVASTI Master of Wine Tuomas Meriluoto rekommende­rar att man väljer ett rödvin av kryddigare druvor när man vill ha ett alkoholfri­tt vin som känns mustigt. Söta druvor fungerar sämre i alkoholfri­a viner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland