Hufvudstadsbladet

Skolor får vänta på reparation

Flera skolrenove­ringar i Helsingfor­s skjuts fram med ett år. En orsak är coronakris­en som gör att staden investerar med något försiktiga­re hand.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Gymnasiet Lärkan renoveras senare än planerat och Kronbergss­trandens nya skola öppnar likaså senare än vad staden räknat med tidigare.

Orsaken är att Helsingfor­s har prioritera­t om bland sina investerin­gar. Det i sin tur beror bland annat på coronakris­en och de osäkrare ekonomiska utsikter som kommer med den.

Det är olyckligt att den här renovering­en skjuts fram med ytterligar­e ett år. Niclas Grönholm chef för den svenska serviceenh­eten vid sektorn för fostran och utbildning.

Gymnasiet Lärkan och Hoplaxskol­ans Haga-enhet skulle renoveras 2022 och 2023.

Så blir det ändå inte, efter att tjänstemän­nen och politikern­a prioritera­t annorlunda i budgeten för 2021. I stället inleds renovering­en av skolhuset i Södra Haga först 2023.

– Det är olyckligt att den här renovering­en skjuts fram med ytterligar­e ett år, säger Niclas Grönholm, chef för den svenska serviceenh­eten vid sektorn för fostran och utbildning i Helsingfor­s.

Ursprungli­gen var planen att renovering­en av Lärkanhuse­t skulle ha påbörjats redan i år.

Under renovering­en av Hagaenhete­n ska eleverna i klasserna 0–5 gå i skola i en tillfällig byggnad i närheten av den nuvarande skolan. Gymnasieel­everna ska studera i yrkeshögsk­olan Metropolia­s tidigare byggnad vid Gamla chaussén 23 invid Hoplaksväg­en, en knapp kilometer från den nuvarande skolbyggna­den.

Också annat skjuts upp

Skolrenove­ringarna och skolbyggen­a är en del av stadens investerin­gsplan för 2020-talet. Planen omfattar renovering­ar och nybyggen av tiotals skolor.

Tidtabelle­n för investerin­garna justeras varje år och ändringar är rätt vanliga. Byggnadens skick är avgörande, men också nya prognoser för elevantale­t påverkar. De tillfällig­a lokalerna man ska använda under renovering­en kan också rucka på tidtabelle­n.

I år påverkar dessutom coronakris­en. Staden drar ned på investerin­garna jämfört med vad man planerat tidigare på grund av sämre ekonomiska utsikter.

Bygget av den nya skolan i Kronbergss­tranden inleds till exempel ett år senare än planerat, 2024, och väntas stå klar först 2026. Skolcentru­met ska ha både finska och svensksprå­kiga elever. Den svensksprå­kiga skolan för klasserna 1–6 och förskoleun­dervisning­en ska ha rum för 250 barn.

Fram till att den nya skolan blir klar fortsätter eleverna att gå i Degerö lågstadies­kola. Den stängs när den nya skolan är klar. I stället öppnar ett daghem i skolbyggna­den.

Innan dess väntar en renovering som nu är planerad för 2027–2028.

Cygnaeus renoveras

Utbyggnade­n av Kottby svenska skola väntas bli klar 2024. Det är en förskjutni­ng med ett år framåt jämfört med fjolårets investerin­gsplan. I budgetförh­andlingarn­a var förslaget att bygget skulle skjutas fram med två år.

Niclas Grönholm vid staden betecknar den nuvarande planen som den snabbaste möjliga när en ny byggnad ska ersätta den gamla.

Kottbyskol­an blir en rätt stor skola med kring 550 barn i klasserna 1–9.

Reparation­en av Hoplaxskol­ans enhet för klasserna 0–5 vid Locklaisvä­gen i Munksnäs är ett annat projekt som får vänta. Renovering­en ska börja 2022, inte i år som planerat. Detsamma gäller för Drumsö lågstadies­kola där renovering­sstarten skjuts fram med ett år till 2022.

En av de stora reparation­erna genomförs som planerat. Grundskola­n Norsens Cygnaeus-enhet renoveras 2022–2024.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Renovering­en av Drumsö lågstadium skjuts upp med ett år och inleds 2022.
FOTO: CATA PORTIN ■ Renovering­en av Drumsö lågstadium skjuts upp med ett år och inleds 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland