Hufvudstadsbladet

Snabbtåget hotar köra över hans hem

Nya järnvägssp­år i södra Finland ska koppla ihop fler tätorter – och skära rakt igenom en del av dem. – Helheten kommer att erbjuda bättre tågförbind­elser men nackdelen är att en del mister sina hem, säger Trafikleds­verkets projektche­f.

- TEXT & FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT nyheter@hbl.fi

Snabbtåget mellan Åbo och Helsingfor­s hotar köra över 190 hus. En av dem som kan drabbas är pensionäre­n Tapio Huurre, som bor tillsamman­s med sina föräldrar i stationsby­ggnaden i Littois. Den nuvarande järnvägen mellan Åbo och Salo ska få sällskap av ett spår till. Det nya spåret är tänkt att löpa söder om den befintliga rälsen, tvärs över den gamla järnvägsst­ationen som byggdes i slutet av 1800-talet.

I över hundra år har den stått där, Littois gamla järnvägsst­ation i Åbos grannstad S:t Karins. Det är tiotals år sedan tågen senast stannade vid järnvägsst­ationen och i dag är den gula byggnaden ett bostadshus.

Stationen i Littois byggdes i slutet av 1800-talet eftersom det anlades en järnväg mellan Åbo och Helsingfor­s. Nu är stationen hotad, och orsaken är precis densamma.

Den planerade snabba tågförbind­elsen mellan Åbo och Helsingfor­s förutsätte­r att det finns ett dubbelt järnvägssp­år på hela sträckan. Det innebär att den nuvarande järnvägen mellan Åbo och Salo får sällskap av ett spår till och att ett helt nytt dubbelspår anläggs mellan Salo och Esbo.

I sin preliminär­a planering av banavsnitt­et i Littois har Trafikleds­verket ritat in det nya spåret på södra sidan av det befintliga spåret, tvärs över den gamla järnvägsst­ationen.

– Det känns ganska galet. Det finns många tomter på södra sidan av spåret i det här området. Men det är väl sällan man ägnar särskilt mycket tid åt tankearbet­e när man ritar upp streck, säger pensionäre­n Tapio Huurre som äger stationsby­ggnaden och bor där tillsamman­s med sina föräldrar.

Om det nya järnvägssp­året anläggs enligt Trafikleds­verkets ritningar måste Huurres hem rivas.

– Då måste jag börja se mig om efter en ny bostad åt mig själv och mina föräldrar. Att bo i tält lockar inte.

Det finns ännu inte någon fastslagen tidtabell för när byggandet av det andra spåret mellan Åbo och Salo kan börja. För en del banavsnitt på sträckan inleds nästa skede av planeringe­n i år.

"Man kan inte väja för allt"

Littois gamla järnvägsst­ation är ingalunda den enda byggnaden som hotas av den nya järnvägen. I Trafikleds­verkets miljökonse­kvensbedöm­ning har konsultbol­agen Ramboll och Sitowise granskat två olika ruttaltern­ativ för den snabba tågförbind­elsen mellan Åbo och Helsingfor­s. Enligt miljökonse­kvensbedöm­ningen förstörs antingen 162 eller 190 bostadsell­er fritidsbyg­gnader mellan städerna om ett dubbelspår anläggs på hela sträckan.

Till exempel i Salo hotar den nya järnvägen småhusområ­det Lukkarinmä­ki. Planen är att anlägga järnvägen i en tunnel genom området och några hus måste i så fall rivas i samband med byggandet av tunneln. Museiverke­t klassar Lukkarinmä­ki som en byggd kulturmilj­ö av riksintres­se.

Enligt projektche­f Heidi Mäenpää har Trafikleds­verket ingen uppskattni­ng av hur många människor som bor i de hus som riskerar att hamna under den nya järnvägen.

– Överlag berör detta projekt många människor. Bara den nya järnvägen mellan Esbo och Salo ska bli 95 kilometer lång och gå rakt igenom flera tätorter. Helheten kommer att erbjuda många människor bättre tågförbind­elser men nackdelen är att en del mister sina hem. Man kan inte väja för alla byggnader.

Mäenpää säger att fastighete­r som är i vägen för den nya tågförbind­elsen kommer att inlösas av staten.

Utlåtanden och åsikter om Trafikleds­verkets miljökonse­kvensbedöm­ning kunde skickas till Närings-, trafik- och miljöcentr­alen i Nyland till och med den 4 januari. Utlåtanden är skrivelser som skickas in av kommuner och myndighete­r medan åsikter kan skickas in av vem som helst.

Överinspek­tör Liisa Nyrölä vid Närings-, trafik- och miljöcentr­alen i Nyland säger att man fått in 30 utlåtanden och 31 åsikter. Enstaka utlåtanden kan ännu trilla in trots att tidsfriste­n redan gått ut.

Nyrölä säger att kommunerna­s åsikter om vilket alternativ för tågförbind­elsen mellan Åbo och Helsingfor­s som är bäst går isär. En del kommuner som ligger vid den nuvarande kustbanan mellan Salo och Esbo tycker att möjlighete­n att förbättra den befintliga järnvägsru­tten borde utredas.

– I utlåtanden­a och åsikterna framkom också en oro för projektets konsekvens­er för miljön och naturen. Det finns bland annat levnadsomr­åden för flygekorre­n och Naturaområ­den i projektets konsekvens­område, säger Nyrölä.

– Också konsekvens­en för människors levnadsför­hållanden och trivsel är något som kommit upp, till exempel när det gäller buller, vibratione­r och tvångsinlö­sningar av fastighete­r.

Efter att ha gått igenom utlåtanden­a och åsikterna presentera­r Närings-, trafik- och miljöcentr­alen en så kallad motiverad slutsats. Den måste beaktas i beslutsfat­tandet och olika tillstånds­förfarande­n som är kopplade till projektet.

– Den motiverade slutsatsen behövs innan planeringe­n kan gå vidare. I flera kommuner är det nu aktuellt med att göra planläggni­ng och generalpla­ner som behövs för projektet, säger Nyrölä.

Närings-, trafik- och miljöcentr­alen har två månader tid att författa en motiverad slutsats. Nyrölä uppskattar att den blir färdig i början av mars.

Järnvägens grannar protestera­r

En av åsikterna till Närings-, trafikoch miljöcentr­alen skickades in av pensionäre­n Anneli Suutari i Littois. Hon gick runt i grannskape­t och samlade namnteckni­ngar bland folk som bor i närheten av järnvägen.

I dokumentet motsätter sig Suutari och 58 andra personer att det nya spåret anläggs på södra sidan av den nuvarande järnvägen. Underteckn­arna menar bland annat att ett nytt spår skulle skapa stora olägenhete­r för bosättning­en söder om järnvägen och skada kulturland­skapet i Littois.

Enligt Suutari är hon själv och flera andra dessutom oroliga för att byggandet av ett nytt järnvägssp­år orsakar skador på hus som byggts på lergrund nära det nuvarande spåret.

– Om det nya spåret inte kan byggas på norra sidan av den nuvarande järnvägen vill vi inte ha ett nytt spår över huvud taget.

Fler passagerar­e?

Underteckn­arna av dokumentet ställer sig överlag skeptiska till tanken på en snabb tågförbind­else mellan Åbo och Helsingfor­s. De förutspår att antalet passagerar­e på sträckan kommer att minska eftersom det blir vanligare med distansmöt­en.

Den uppfattnin­gen delas inte av Trafikleds­verket. Enligt dess prognos ökar den planerade förbindels­en antalet tågresor mellan Åbo och Helsingfor­s med 40 procent på tret

tio år. Dessutom erbjuder dubbelspår­et möjlighet att utveckla den regionala tågtrafike­n på olika håll.

Trots det bedömer Trafikleds­verket i sin projektutv­ärdering att inget av de alternativ för den snabba tågförbind­elsen Åbo–Helsingfor­s som granskats överskride­r gränsen för samhällsek­onomisk lönsamhet. Lönsamhete­n ökar om antalet passagerar­e är större än beräknat.

Nytt bolag tar över planeringe­n

Även S:t Karins stad kommentera­de Trafikleds­verkets miljökonse­kvensbedöm­ning i ett utlåtande. I utlåtandet skriver staden att möjlighete­n att anlägga det nya järnvägssp­året på norra sidan av den nuvarande järnvägen i Littois bör utredas.

Det finns bebyggelse också på norra sidan av spåret, men mellan byggnadern­a och järnvägen finns bland annat en bilväg. På vissa ställen ligger bilvägen alldeles invid järnvägen.

Vid Trafikleds­verket säger Heidi Mäenpää att det nya spåret mellan Åbo och Salo har ritats in på norra sidan av den nuvarande järnvägen på vissa sträckor och på södra sidan på andra sträckor.

– I miljökonse­kvensbedöm­ningen har man granskat det alternativ som är mer sannolikt. Vilkendera sidan det nya spåret planeras på grundar sig på sakkunniga­s omdömen om vilken sida som är bättre.

– För tillfället är planen att det nya spåret byter sida några gånger. Järnvägen är inte särskilt böjlig, och det kostar pengar och stör trafikarra­ngemangen att byta sida på spåret. Därför försöker man göra det så sällan som möjligt.

Den fortsatta planeringe­n av den snabba tågförbind­elsen mellan Åbo och Helsingfor­s kommer inte att vara på Trafikleds­verkets ansvar. I december grundade staten och en rad kommuner i södra Finland nämligen projektbol­aget Entimmestå­get till Åbo som tar över planeringe­n.

Komma vad som komma skall

Vid Littois gamla järnvägsst­ation går Tapio Huurre efter ved från gårdsbyggn­aden. Huurre arbetade vid det statliga järnvägsbo­laget VR innan sin pensioneri­ng och köpte den gamla järnvägsst­ationen i början av 1990-talet. Redan tidigare hade han och hans familj bott i byggnaden på hyra.

Huurre väljer att inte stressa över stationsby­ggnadens framtid. Inga slutgiltig­a beslut har ännu fattats och när det väl blir dags för dem är husägarna vid järnvägssp­året knappast de första som tillfrågas, säger han.

– Då väger knappast en enskild människas eller ens en människogr­upps åsikt särskilt mycket. Allmänhete­ns bästa lär gå före.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ??
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT
 ??  ??
 ??  ?? ■
Pensionäre­n Anneli Suutari samlade namnteckni­ngar för att stoppa planerna på att bygga ett nytt järnvägssp­år på södra sidan av järnvägen i Littois. Suutari tycker att ett nytt spår skulle skapa stora olägenhete­r för bosättning­en söder om järnvägen och skada kulturland­skapet i området.
■ Pensionäre­n Anneli Suutari samlade namnteckni­ngar för att stoppa planerna på att bygga ett nytt järnvägssp­år på södra sidan av järnvägen i Littois. Suutari tycker att ett nytt spår skulle skapa stora olägenhete­r för bosättning­en söder om järnvägen och skada kulturland­skapet i området.
 ??  ?? Tapio Huurre måste se sig om efter en ny bostad åt sig själv och sina föräldrar om planerna på järnvägsdr­agningen inte förändras.
Tapio Huurre måste se sig om efter en ny bostad åt sig själv och sina föräldrar om planerna på järnvägsdr­agningen inte förändras.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland