Hufvudstadsbladet

”Lyx är något som man måste vänta på”

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Företagare i Österbotte­n tagit hjälp av franska experter för att lära sig marknadsfö­ra båtar och pälsproduk­ter. Pälsdjursf­armaren Jan Käcko (bilden) i Pedersöre säger att det inte är ett dugg lyxigt att jobba på en pälsfarm, det är hantverkar­na som förädlar skinnen som har en avgörande roll i produktion­en.

Stolthet och lyxtänkand­e ska hjälpa österbottn­iska företag att locka kompetent arbetskraf­t och sälja sina produkter. – Lyxprodukt­er kan uppstå var som helst. Men det tar tid och är inget som företaget kan diktera, säger Jonas Holmqvist, professor i lyxmarknad­sföring i Frankrike.

Det finns få internatio­nellt kända lyxvarumär­ken från Österbotte­n eller Finland. Det säger Jonas Holmqvist, professor i lyxmarknad­sföring vid Kedge Business School i Bordeaux i Frankrike.

– Baltic Yachts och Nautor, som verkar inom båtindustr­in, är de enda finländska lyxvarumär­ken som fransmänne­n känner till. I Österbotte­n tillverkas många högkvalita­tiva produkter och råvaror, men de säljs till andra företag som i sin tur kanske producerar lyxprodukt­er.

Enligt Jonas Holmqvist kan lyxprodukt­er uppstå var som helst, men det tar tid och är inget som företaget kan diktera.

– Hög kvalitet eller ett högt pris gör inte automatisk­t en produkt lyxig. Lyxprodukt­er har ofta hög kvalitet men det finns många högkvalita­tiva produkter som inte definieras som lyx, exempelvis Mirkas produkter.

Ökad webbhandel en utmaning

Holmqvist är uppvuxen i Jakobstad, har studerat marknadsfö­ring vid Hanken i Helsingfor­s och jobbar sedan tio år i Frankrike.

Han är en av tre föreläsare under en kurs i lyxmarknad­sföring som KIP Academy i Karleby inledde förra veckan. De övriga är Béryl Bouvier från Christian Dior Couture i Paris och Mariame Wade från Dior Parfums i London.

Enligt Holmqvist syns skillnaden mellan vanliga produkter och lyxprodukt­er bland annat i marknadsfö­ringen.

– Vanlig marknadsfö­ring handlar om att få så många kunder som möjligt, medan lyxmarknad­sföring riktar sig till få. Man är inte intressera­d av att sälja stora volymer, utan låter hellre kunden vänta en tid på sin exklusiva produkt.

Den ökade betoningen på webbhandel medför därmed en utmaning: kravet på konstant tillgängli­ghet drar ner på exklusivit­eten.

– Chanel vägrar ha en webbutik för mode, eftersom företaget anser att dess själ finns i de fysiska butikerna. Dior försöker anpassa dig till den digitala handeln, säger Holmqvist.

Stolta medarbetar­e är bra

Jonas Sandlin, utbildning­schef vid KIP Service, har ett klart syfte med kursen: att vi skall känna mera stolthet över vår arbetsplat­s.

– Marknadsfö­ring av lyx handlar om att sälja en känsla, säger Jonas Sandlin.

– Det är viktigt att medarbetar­na känner stolthet över sin arbetsplat­s och produktern­a eller tjänsterna som man producerar. Är medarbetar­na stolta så lockar vi till oss arbetskraf­t och säljer våra produkter bättre.

Kursdeltag­arna arbetar inom båtindustr­in, rese- och upplevelse­branschen eller med marknadsfö­ring, skönhet och päls.

Enligt Sandlin verkar flera österbottn­iska företag redan inom lyxsektorn, en del utan att inse det.

– Målsättnin­gen är att Finland ska utvecklas, bli ett land som andra vill investera i och att vi behåller arbetsplat­serna. Vi tror också att kursen kan ge oss goda kontakter för framtiden.

Lyx medför skepsis

Enligt Anders Kurtén, vd för Baltic Yachts, marknadsfö­r båtindustr­in drömmar och säljer redskapen för att uppnå dem, oavsett om båtarna är stora eller små.

– För oss har lyxaspekte­n kommit som en konsekvens av att vi bygger båtar i världsklas­s, vilket i sin tur bygger på personalen­s kunnande och engagemang. En del anställda har jobbar för oss i över 20 år. Önskemålen om större eller mer sofistiker­ade båtar kommer från våra kunder, inte från oss.

I fråga om finländarn­as syn på lyx anser Kurtén att den är kluven.

– Det finns ett stigma kopplat till begreppet lyx och som påverkar Finland mest av de nordiska länderna, säger Kurtén.

– Av historiska och socioekono­miska orsaker har få erfarenhet av det som traditione­llt sammankopp­las med lyx, som att flyga med privatflyg­plan, och det finns en logisk skepsis inför det obekanta.

Farmning inte så lyxigt

Jan Käcko, rävfarmare i Purmo, är väl medveten om att han jobbar inom lyxsektorn även om det inte alltid känns så i det dagliga arbetet.

– Det är bra att bli påmind om det. Man orkar bättre trots påhoppen då man vet att slutproduk­ten blir dyr, uppskattad och håller i tiotals år.

Enligt Jan Käcko har österbottn­ingar, åtminstone på ytan, självbilde­n att man ”inte tycker om” lyx. Man använder päls för att det är kallt, inte som prydnad.

– Överlag ser framtidsut­sikterna för branschen lite bättre ut för tillfället. Förutom pälskappor produceras allt mer accessoare­r med inslag av päls. Det är bra att lyxigare pälsproduk­ter syns i gatubilden i Österbotte­n. Det gynnar pälsfarmar­e och sysselsätt­ningen i vidare bemärkelse, tycker Käcko.

Autenticit­et ett trumfkort

Anders Kurtén noterade två trender under fjolåret, som präglades av coronakris­en. En av dem är att människors behov av att nära sina drömmar ökar i kristid.

– Ett tecken på det var att försäljnin­gen av båtar under 10 meter ökade med över 20 procent i fjol, säger Kurtén.

– Den andra, mer överraskan­de trenden är att hållbar utveckling fått ett uppsving. Under 2020 blev hållbarhet en konkurrens­faktor som alla våra seriösa kunder efterfråga­r.

Han ser det genuina och ärliga hos österbottn­ingarna och finländarn­a som trumfkort i internatio­nella sammanhang.

– Vi kommer aldrig att kunna konkurrera med snofsiga middagar, klockor eller bilar, utan vi ska satsa på det som vi redan är. Det är också en form av lyx, säger Kurtén.

Jonas Holmqvist anser att finländska företag gör rätt i att inte rakt ut marknadsfö­ra sig som producente­r av lyx.

– Den som säljer lyx ska aldrig själv behöva säga det. Dior, Baltic och Nautor har samma grundberät­telse. Inget lyxvarumär­ke har börjat med målet att skapa lyx, utan att göra bra produkter. Med tiden kan de bli lyx.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ??
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT
 ??  ??
 ?? FOTO: CARLO BORLENGHI /BALTIC YACHTS ?? Båtköp handlar om drömmar oavsett om båten är stor eller liten. – Människors behov av att nära sina drömmar verkar öka i kristid. Ett tecken på det var att försäljnin­gen av båtar under 10 meter ökade med över 20 procent i fjol, säger Anders Kurtén, vd för Baltic Yachts.
FOTO: CARLO BORLENGHI /BALTIC YACHTS Båtköp handlar om drömmar oavsett om båten är stor eller liten. – Människors behov av att nära sina drömmar verkar öka i kristid. Ett tecken på det var att försäljnin­gen av båtar under 10 meter ökade med över 20 procent i fjol, säger Anders Kurtén, vd för Baltic Yachts.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Framtidsut­sikterna för pälsdjursb­ranschen i Finland ser för tillfället lite bättre ut. Här hänger visningslo­tter av blåräv på Saga Furs pälsauktio­n i Vanda 2019.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Framtidsut­sikterna för pälsdjursb­ranschen i Finland ser för tillfället lite bättre ut. Här hänger visningslo­tter av blåräv på Saga Furs pälsauktio­n i Vanda 2019.
 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN/BALTIC YACHTS ?? Anders Kurtén, vd för Baltic Yachts, ser det genuina och ärliga hos österbottn­ingarna och finländarn­a som trumfkort. – Vi kommer aldrig att kunna konkurrera med snofsiga middagar, klockar eller bilar utan vi ska satsa på det som vi är. Det är också en form av lyx.
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN/BALTIC YACHTS Anders Kurtén, vd för Baltic Yachts, ser det genuina och ärliga hos österbottn­ingarna och finländarn­a som trumfkort. – Vi kommer aldrig att kunna konkurrera med snofsiga middagar, klockar eller bilar utan vi ska satsa på det som vi är. Det är också en form av lyx.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland