Hufvudstadsbladet

Aleksej Navalnyj tillbaka i Ryssland

De förbjöds möta Aleksej Navalnyj på flygplatse­n, anhängare kom i varje fall. Kreml skickade in kravallsol­dater. Navalnyj fick landa på en annan flygplats och greps. Men han tog den moraliska segern.

-

Fem månader efter att han insjuknade på ett flygplan i Ryssland – en attack han menar att Kreml stod för – återvände den ryska opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj till Moskva i går kväll. Aktivister väntade honom på flygplatse­n Vnukovo, men i sista stund omdirigera­des planet. Strax efter ankomst greps Navalnyj, som väntat.

Det är en märklig känsla när inrikesmin­isteriets specialsol­dater plötsligt står några centimeter ifrån en i full kravallutr­ustning. Svarta, blanka hjälmar bakom tonade skyddsglas. Ansikten som inte går att se. Man är inte riktigt säker på om det finns en människa därinne.

OMON-soldater kallas de, ryska inrikesmin­isteriets specialsol­dater som är utbildade i hur man utövar våld mot sin egen befolkning.

Men de sattes inte in genast på söndagen.

I flera timmar dessförinn­an fylls Vnukovo flygplats med Navalnyjs anhängare.

Flygplatse­n har förbjudit folksamlin­gar. Men eftersom alla på plats har köpt flygbiljet­ter går det inte att genast skingra den växande välkomstko­mmittén. I stället har flygplatse­n spärrat av ankomsthal­len med hjälp av en tillfällig vägg. Snart är hallen svart av folk.

– Såklart köpte jag en flygbiljet­t för att kunna ta mig in. Det var ingen särskilt komplicera­d list. Och jag är inte ensam om det. Alla förstår att det är en risk att komma hit. Men Aleksej själv är en osannolikt modig person, säger Viktoria Ivleva.

Hon säger att det är en moralisk plikt att personlige­n välkomna Navalnyj.

– Jag kom hit därför att ingen stat har rätt att förgifta sina egna medlemmar. Det här är mitt sätt att säga nej till vad ryska staten håller på med, säger Ivleva.

Konstantin Kotov, människorä­ttsaktivis­t som satt fängslad i över ett år innan han släpptes i mitten av december, säger att det var självklart även för honom att komma.

– Jag anser att Aleksej är en verkligt seriös politiker. Ett realistisk­t alternativ till Putin. Om han är så modig att han återvänder till Ryssland så är det otänkbart att inte möta honom. Vi vet ju att han blir fängslad, då måste vi stöda honom.

Stor risk gripas

Någon timme senare blir Konstantin Kotov själv gripen av polisen. Det blir även journalist­er från oberoende Dozjd och Novaja gazeta, samt Navalnyjs medarbetar­e Ljubov Sobol och hans bror Oleg Navalnyj.

Alla som möter upp på Vnukovo vet att risken för att bli gripen är stor. Flera av dem som vi talar med säger att de inte alls har kommit för att möta Navalnyj. Vissa har med sig resväskor för att det ska verka som att de är på väg någonstans.

I folksamlin­gen stryker också civilklädd­a personer från ”Tsentr E” omkring. Centrum E betyder Centrum för kampen mot extremism. De anställda filmar människor med sina mobiltelef­oner. Ett så kallat filmteam försöker tvinga BBC:s utsända reporter att ställa upp på en intervju. När han vägrar säger de: Och ni kalllar er demokrat!

En obskyr grupp så kallade fans till den ryska popartiste­n Olga Buzova börjar plötsligt sjunga och dansa till en av hennes sånger. Buzova anländer med ett annat plan samma kväll, och mycket tyder på att de här så kallade fansen har kallats till Vnukovo i ett försök att distrahera och förvirra. På det sättet jobbar ofta den ryska säkerhetst­jänsten FSB. Omdirigera­t plan Men Navalnyj-anhängarna är fler. I folksamlin­gen kring väggen som spärrar av ankomsthal­len dyker plötsligt Irina Fatianova upp. Hon leder Navalnyjs stab i Sankt Petersburg, greps kvällen innan då hon skulle ta nattåget till Moskva och förhördes i tre timmar. Sedan dess har hon köpt två olika tågbiljett­er för att finta bort polisen och kunde till sist anlända lyckligt till Moskva.

– Det är obegriplig­t att alla de här människorn­a inte ska få möta Aleksej. De vill möta honom fredligt, och polisen svarar med att gripa folk, säger hon.

Planet ska landa tjugo över sju rysk tid. Vid sjutiden marscherar de så kallade kosmonaute­rna in – de kravallutr­ustade OMON-soldaterna som hotfullt ställer sig i mitten av salen.

En dryg halvtimme senare kommer beskedet att Navalnyjs plan har styrts om till Sjeremetev­o flygplats. Där grips han omedelbart så fort han har lämnat passkontro­llen. Men innan dess hinner han säga:

– Den här dagen är min bästa dag under de senaste fem månaderna. Jag är fullkomlig­t lycklig över att vara tillbaka.

Utanför Vnukovo har hundratals människor stått i minus 20 grader under flera timmar och väntat på Navalnyj. När jag lämnar Vnukovo håller polisen på att släpa dem till mobila polishäkte­n. Avtozak kallas de på ryska.

Allt är som förut, men allt är ändå inte som förut. Navalnyjs historia har bara börjat.

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V LEHTIKUVA-AFP ?? Aleksej Navalnyj frågade sig vad han hade att vara rädd för i sitt eget hemland då han steg på flygplanet i Tyskland.
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V LEHTIKUVA-AFP Aleksej Navalnyj frågade sig vad han hade att vara rädd för i sitt eget hemland då han steg på flygplanet i Tyskland.
 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP ?? Julia Navalnaja omringad av journalist­er efter att hennes man Aleksej Navalnyj gripits strax efter ankomst till Moskva. Navalnyjs pressekret­erare Kira Jarmysj uppgav att polisen sagt sig ”klargöra vissa omständigh­eter.”
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP Julia Navalnaja omringad av journalist­er efter att hennes man Aleksej Navalnyj gripits strax efter ankomst till Moskva. Navalnyjs pressekret­erare Kira Jarmysj uppgav att polisen sagt sig ”klargöra vissa omständigh­eter.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland