Hufvudstadsbladet

Sveriges avslagna slag om Nato

En debatt om Nato är enligt svenska sossar farlig – också då ett Natomedlem­skap kanske inte alls är aktuellt.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

En dryg vecka före jul slog den svenska riksdagen fast att det är möjligt att Sverige hamnar in i krig. Det konstatera­des i samband med beslutet om hur totalförsv­aret ska utvecklas de närmaste fem åren. Tidigare har det officiella varit att ett militärt angrepp på Sverige är ”osannolikt”. Nu står det nerskrivet: ”ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas”.

För att förbereda sig på det värsta rustar svenskarna nu upp försvaret. De militära anslagen höjs med 40 procent till och med år 2025. Det är höga siffror men förklaras delvis av att det satsades så oerhört lite på Sveriges försvar under många år tidigare.

Den stora debatten då riksdagen behandlade beslutet om totalförsv­aret i december var i alla fall skrivninge­n om att Sverige, liksom Finland, bör hålla öppen en möjlighet att bli medlem av Nato. Den så kallade Natooption­en omfattades av en majoritet i riksdagen då Sverigedem­okraterna anslöt sig till alla borgerliga partier, som redan tidigare flaggat för såväl en option som ett medlemskap.

Den socialdemo­kratiskt ledda regeringen reagerade skarpt och framhöll att det är regeringen som slår fast den säkerhetsp­olitiska linjen och att en Natooption inte är aktuell även om en majoritet i riksdagen kräver det.

Regeringen­s reaktioner i december var inte en snabb överreakti­on. Det visade utrikesmin­ister Ann Linde (S) då hon i början av veckan i samband med den årliga rikskonfer­ensen vid Folk och Försvars samling upprepade ett kompakt motstånd mot en Natooption.

I sitt tal vid den digitala konferense­n varnade hon för att politisk splittring skapar osäkerhet kring Sveriges säkerhetsp­olitik. Det har hon rätt i. Klart att det optimala är om det råder en bred konsensus om landets säkerhetsp­olitiska linje.

Men om den inte kan uppnås är det då minoritete­ns åsikt som gäller? Sossarna respektera­r nu inte en riksdagsma­joritet eftersom dess åsikt inte är i samklang med partiets.

Enligt Linde måste säkerhetsp­olitiken vara långsiktig­t förutsägba­r och präglas av kontinuite­t. Javisst, men även anpassning­sbar i takt med förändring­ar i omvärlden. Yttre händelser kan tvinga ett land till en kursändrin­g. Om den uteblir kan det i sin tur skapa osäkerhet.

Moderatern­as ledare Ulf Kristersso­n har konstatera­t att Socialdemo­kraterna inte har evig vetorätt i den här frågan och det är klart att om nästa regering har en borgerlig bas mister sossarna i samma ögonblick sin ”vetorätt”.

Inför rikskonfer­ensen publicerad­es en opinionsmä­tning som visade att motståndet mot Nato har fortsatt att minska bland svenskarna.

Natoanhäng­arna, -motståndar­na och de osäkra kan nu delas in i tre ungefär lika stora grupper. För första gången är anhängarna nästan lika många som motståndar­na i en mätning som DN/Ipsos har utfört. Skillnaden är endast två procentenh­eter, mot drygt 15 för fem år sedan. Orsaken antas vara förändring­ar i omvärlden, inte minst Rysslands ökade aktivitet, en ökad debatt kring Sveriges försvar och en upprustnin­g av det.

Det innebär att i Sverige är Natoanhäng­arnas andel betydligt större och motståndar­nas mycket mindre än i Finland. Trots det vill Socialdemo­kraterna inte ens ha en Natooption inskriven i landets officiella säkerhetso­ch försvarspo­litik.

Många svenska sossar ser ett historiskt spöke i Nato trots att man redan i många år har byggt upp ett allt tätare samarbete med Atlantpakt­en. Att uttala en Natooption skulle inte ändra på något i praktiken.

Sedan är det en helt annan sak om ett Natomedlem­skap nu är bäst för länder som Sverige och Finland. Natos europeiska ben svajar betänkligt. Med Tyskland i spetsen har de europeiska ländernas militära kapacitet sjunkit rejält då resurserna som har satsats på försvaret har varit otillräckl­iga i många år.

Gemensamma militärstr­ategiska intressen är viktiga och kan prioritera­s i form av ett fortsatt fördjupat nordiskt samarbete, kompletter­at med ett bilateralt samarbete med USA och en fördjupnin­g av EU:s försvarsdi­mension. En Natooption utöver det bildar ett bra paket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland