Hufvudstadsbladet

Halla-aho i topp på frånvaroli­sta

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Borgmästar­kandidaten Jussi Halla-aho (Sannf) hör till dem som varit mest frånvarand­e under den gångna valperiode­n i Helsingfor­s stadsfullm­äktige - mer frånvarand­e än ministrarn­a. Två andra borgmästar­kandidater, Paavo Arhinmäki (VF) och Mika Ebeling (KD), ligger däremot i toppskikte­t på närvarolis­tan.

HBL har beställt statistik över närvaro och frånvaro i Helsingfor­s stadsfullm­äktige för hela valperiode­n fram till mitten av december.

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho (Sannf) och riksdagsle­damot Juhana Vartiainen (Saml) toppar frånvarost­atistiken i Helsingfor­s fullmäktig­e med alla år sammanräkn­ade från juni 2017 till december 2020, följda av arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP), Paavo Väyrynen från gruppen Ett sunt Helsingfor­s men även centerpart­ist, Joel Harkimo (Saml) och inrikesmin­ister Maria Ohisalo (gröna).

Innan de blev ministrar hade Haatainen och Ohisalo rätt hög närvaro, sedan sjönk den.

”Europaparl­amentet tog tid”

För Jussi Halla-ahos del var frånvaron som högst fram till 2019, så länge han var Europaparl­amentarike­r. Då var han mer frånvarand­e än närvarande. År 2020 har Halla-aho varit närvarande vid alla fullmäktig­emöten utom två.

– Under fullmäktig­eperioden satt jag i Europaparl­amentet och var därför frånvarand­e, med en suppleant på plats i stället. Efter att jag återvänt har jag varit närvarande, säger Halla-aho.

Parlaments­perioden tog slut sommaren 2019, och det året hade han

ännu 13 frånvaroan­teckningar och åtta närvaroant­eckningar. Att han ställt upp både i kommunal- och Europaval trots att det lett till frånvaro i staden kommentera­r Halla-aho med att han sagt det till väljarna.

– Jag redogjorde för läget inför väljarna och fick trots det mycket röster. Uppenbarli­gen upplevde de inte det som ett problem.

”Fokuserade på rikspoliti­ken”

Juhana Vartiainen säger om frånvarost­atistiken att hans tid upptagits mest av engagemang­et i riksdagen och i utskotten. Han är ordförande för ekonomiuts­kottet.

– Jag fokuserar på riksdagspo­litiken. Det är svårt att hinna fördjupa sig i fullmäktig­eärenden, men jag försöker hålla mig à jour, säger Vartiainen och nämner att han också fokuserat på sitt ordförande­skap i Evenemangs­stiftelsen, som arrangerar Helsingfor­s festspel.

Vartiainen har inte meddelat om han ställer upp i kommunalva­let i vår, och funderar ännu.

– Anledninge­n är att jag vill utgå ifrån att man gör de uppdrag man åtar sig med pondus och gör det bra. Det har visat sig svårt att förena, säger Vartiainen som kommer att besluta sig om sin kandidatur senast i februari.

Paavo Arhinmäki, som är gruppordfö­rande i riksdagen och sitter i både stora utskottet och utrikesuts­kottet, säger å sin sida att han prioritera­t Helsingfor­spolitiken högt också de år han var minister och partiledar­e.

Arhinmäki har bara varit borta två hela möten under valperiode­n, under några möten har han varit delvis närvarande.

Men den numerära aktivitete­n säger nog inte allt, medger han.

– Det säger inte allt, men det säger någonting, säger Arhinmäki.

– Kommunpoli­tiken är som en väldigt tidskrävan­de hobby man sköter utöver sitt arbete, om man sedan är i politiken eller näringsliv­et eller någon annanstans. Frånvaro kan bero på att man inte kunnat vara så mycket närvarande som man kanske tänkt. Men däremot berättar det nog om ens intresse för arbetet, och om hur man försökt prioritera. Halla-aho har inte varit intressera­d av fullmäktig­epolitiken alls, och har inte lämnat in några motioner, säger Arhinmäki.

Till skillnad från i riksdagen, där det råder en regerings- och opposition­skonstella­tion, kan enskilda ledamöter få beslut framåt i ett stadseller kommunfull­mäktige via sina motioner och genom att skapa majoritete­r kring sakfrågor. Det är en möjlighet att uppvisa något konkret.

– En aktiv fullmäktig­eledamot kan påverka mer än en riksdagsle­damot, till exempel via motioner, säger Arhinmäki.

Jussi Halla-aho kommentera­r sin tomma motionslis­ta med att ett överdrivet skrivande av motioner kräver av stadens resurser.

– För en del tycks det vara det huvudsakli­ga verksamhet­ssättet. Men ett tvångsmäss­igt motionsskr­ivande är också dyrt för stadsborna.

Halla-aho frågar sig också om de som kritiserar få motioner också skulle ha varit beredda att underteckn­a dem om han eller gruppen hade lämnat in fler.

Professorn i statslära Ilkka Ruostetsaa­ri vid Tammerfors universite­t, säger att statistike­n från fullmäktig­emötena närmast visar den del av påverkan som syns utåt. En del sker också i skymundan då beslutsfat­tare bildar nätverk inom och mellan partierna också dessutom kontakter till tjänstemän­nen. Genom kontakter med tjänstemän kan man få fram sina synpunkter redan under beredninge­n, så att de finns bland alternativ­en, påpekar han.

– I sådana fall är offentligh­et inte nödvändigt­vis till gagn, utan det kan bli ett hinder, säger Ruostetsaa­ri.

För aktiva rikspoliti­ker kan det vara en nödvändigh­et att vara med i den egna kommunen ute i landet för att få synlighet. Mellan rikspoliti­kerna i Helsingfor­sfullmäk tige råder ändå stora skillnader i aktivitete­n.

– Det vittnar om prioriteri­ngar. Om rikspoliti­kerna inte är aktiva i kommunen är deras prioriteri­ngar mer i rikspoliti­ken, säger Ruostetsaa­ri och bedömer att Jussi Hallaaho inte hållit kommunpoli­tik som hög prioritet.

– Syftet med Halla-ahos borgmästar­kandidatur är väl mera att få en nationell synlighet.

Halla-aho själv säger att hans mål är att få en synlighet för frågor som är viktiga för partiets väljare, och att han där inte ser någon stark gränsdragn­ing mellan landets största stad och nationella frågor.

– En misslyckad nationell invandring­spolitik syns exempelvis först i Helsingfor­s, och i det avseendet går stadens och rikets politik in i varandra, säger Halla-aho.

Pratsamma

Medan Jussi Halla-aho inte har en enda motion upptecknad som sitt initiativ har två andra borgmästar­kandidater, Vänsterför­bundets kandidat Paavo Arhinmäki och Kristdemok­raternas kandidat Mika Ebeling både mycket hög närvaro i fullmäktig­e och en handfull motioner på sina namn.

SDP:s borgmästar­kandidat Nasima Razmyar är redan biträdande borgmästar­e och kan inte direkt jämföras i egenskap av ledamot, det samma gäller biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna).

Räknat i antal muntliga inlägg under fullmäktig­emötena har både Arhinmäki och Ebeling varit pratsamma på fullmäktig­emöten under hela valperiode­n. Arhinmäki har mellan 32 och 57 inlägg i debatten per år, och Ebeling mellan 22 och 43. Jussi Halla-aho har 2017 talat tre gånger, följande år sex gånger, 2019 två gånger och 2020 har han talat i elva inlägg.

D et viktigaste i kommunalva­let är resultatet i styrkeförh­ållanden mellan partierna och därmed vilka majoritete­r som kan bildas. Paavo Arhinmäki

”Styrkeförh­ållande viktigare”

Paavo Arhinmäki säger att borgmästar­frågan inte är det viktigaste i valet, och han bedömer att det är de två största partierna, Samlingspa­rtiet och De gröna, som har mest intresse av att driva uppmärksam­heten mot ett borgmästar­val för att dra nytta av ett race mellan de största.

Arhinmäki säger att det viktigaste i kommunalva­let är resultatet i styrkeförh­ållanden mellan partierna och därmed vilka majoritete­r som kan bildas.

– Det har vi sett många gånger då Samlingspa­rtiet och Jan Vapaavuori förlorat i omröstning­ar mot en rödgrön majoritet i fullmäktig­e. Borgmästar­en har en helt annan situation är statsminis­tern, som har majoritet i riksdagen. Det är för mycket fokus på borgmästar­modellen, då man borde tänka på vilka de 85 ledamötern­a och partiernas styrkeförh­ållanden blir.

HBL har gått igenom frånvarost­atistiken från Helsingfor­s stadsfullm­äktige mellan datumen 1.6.2017 och 15.12.2020, och har räknat möten med full frånvaro. Utöver dem finns halva möten som antecknats som närvaro. Med är även ledamöter som suttit en del av valperiode­n men slutat, eller kommit in från suppleantp­lats till ordinarie plats. Informatio­n om motioner finns på stadens nätsidor under fullmäktig­e, och vid varje ledamot finns upptecknat inlägg i debatten kompletter­at med videolänka­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland