Hufvudstadsbladet

Nord Stream 2 har nått danskt vatten

Arbetet med att lägga ner rör för den omstridda gasledning­en Nord Stream 2 har börjat på danskt vatten.

- KATARINA KOIVISTO

Den danska sjöfartsmy­ndigheten DMA meddelade redan i slutet av december om vilka områden söder och sydväst om Bornholm som från och med mitten av januari är förbjudna för otillåten verksamhet, dykning, fiske och annan aktivitet för att rörnedlägg­ningen ska kunna ske tryggt. Nu har myndighete­n meddelat att arbetetet med att lägga ner gasledning­en i danska vatten kan fortsätta.

Den över 1 200 kilometer långa Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland är så gott som klar. Bara knappa 160 kilometer rör återstår att lägga, främst i danska vatten. Men hot om sanktioner från USA mot alla som deltar i rörläggnin­gsarbetet har stoppat projektet som nu ligger över ett år efter sin ursprungli­ga tidtabell.

Uppstår inga nya förseninga­r kunde ledningen enligt de mest optimistis­ka beräkninga­rna bli klar mot slutet av året.

Innan den egentliga rörläggnin­gen nu börjar kommer Nord Stream 2 att genomföra tester och förberedan­de arbeten på havsbotten. Innan jul slutfördes rörläggnin­gen på tyskt territoria­lvatten.

Det blir det ryskregist­rerade fartyget Fortuna som ska lägga ner rören. Fartyget, som kan lägga upp till en kilometer rör per dag, ligger just nu vid den nordtyska kusten. Fortuna assisteras av två mindre fartyg, Baltic Explorer och Murman.

Amerikaner­na har ändå inte gett upp sina försök att genom sanktioner stoppa rörbygget. I början av januari drog sig det norska företaget DNV GL tillbaka från uppdraget att säkerhetsc­ertifiera och ge tekniska certifikat till Nord Stream 2 efter hot om amerikansk­a sanktioner.

Nord Stream 2 är helägt av ryska Gazprom. Fem västeurope­iska energibola­g är ändå med om att finansiera ledningsby­gget vars totalkostn­ad beräknas till 9,5 miljarder euro . Åsikterna om gasledning­ens vara eller icke vara går isär bland EU-länderna.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL ARKIV ?? ■
Rörläggnin­gen kommer att ske från det ryskregist­rerade fartyget Fortuna. Den här bilden är tagen på fartyget Solitaire, som lade ner rör i Finska viken.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL ARKIV ■ Rörläggnin­gen kommer att ske från det ryskregist­rerade fartyget Fortuna. Den här bilden är tagen på fartyget Solitaire, som lade ner rör i Finska viken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland