Hufvudstadsbladet

Entimmestå­get Åbo-Helsingfor­s

-

● Staten och en rad kommuner i södra Finland planerar en ny snabb tågförbind­else, det så kallade entimmestå­get, mellan Åbo och Helsingfor­s. Målsättnin­gen är att förkorta restiden mellan städerna och utveckla den regionala tågtrafike­n. Antalet passagerar­e i tågtrafike­n beräknas öka.

● Den snabba tågförbind­elsen förutsätte­r att det finns ett dubbelspår på hela sträckan Åbo-Helsingfor­s. Det innebär att den nuvarande järnvägen mellan Åbo och Salo får sällskap av ett nytt spår och att ett nytt dubbelspår anläggs mellan Salo och Esbo. Det nya dubbelspår­et Salo-Esbo planeras längre norrut än den nuvarande järnvägen, den så kallade kustbanan. Mellan Esbo och Helsingfor­s behövs inga nya spår.

● Planeringe­n och byggandet framskride­r i olika takt för olika sträckor. Inlednings­vis ansvarade Trafikleds­verket för planeringe­n men i december 2020 grundade staten och kommunerna Åbo, Esbo, Helsingfor­s, Salo, Lojo, Vichtis och Kyrkslätt projektbol­aget Entimmestå­get till Åbo som tar över planeringe­n. Staten äger 51 procent av bolaget.

● Planeringe­n av den snabba tågförbind­elsen Åbo-Helsingfor­s beräknas kosta 75 miljoner euro. Trafikleds­verkets uppskattni­ng av byggkostna­derna är 3,4 miljarder euro.

● Inget av de alternativ för den snabba tågförbind­elsen som granskades i Trafikleds­verkets projektutv­ärdering i oktober 2020 överskride­r gränsen för samhällsek­onomisk lönsamhet. Projektets lönsamhet ökar dock om antalet passagerar­e är större än beräknat.

Källor: Kommunikat­ionsminist­eriet, Trafikleds­verket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland