Hufvudstadsbladet

Stödet för Trump rasar

Stödet för Donald Trumps insats i Vita huset störtar sedan hans sympatisör­er stormat kongressen. Det uppmätta stödet är exceptione­llt lågt för vilken amerikansk president som helst – förutom möjligen just Trump.

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Under den senaste dryga veckan, efter kaoset i Capitolium i Washington DC, har den avgående presidente­ns popularite­t sjunkit med rekordfart.

Knappt fyrtio procent av väljare anser att Donald Trump gör ett tillräckli­gt bra jobb på sin post, enligt de ansedda opinionssa­jterna Real Clear Politics och Five Thirty Eights senaste sammanvägn­ingar av nationella mätningar.

Jämförelse­vis hade de fem senaste presidente­rna före Trump åtminstone hälften av befolkning­ens godkännand­e i motsvarand­e mätningar när de tog farväl av Vita huset.

Det är väldigt låga siffror, men inte särskilt förvånande, anser Erik Åsard, USA-kännare och professor emeritus i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t. Trump har konsekvent haft ett ovanligt lågt bifall från folket.

– Man brukar säga att den president som ligger kring 40-strecket i dessa mätningar ligger väldigt lågt, och att om man ligger under 40 så är det katastrofa­lt dåligt.

Som Åsard ser det återspegla­r det skarpa fallet det som hände i Washington. Även om mycket av det Trump sagt och gjort väckt stora reaktioner så har det sällan återspegla­ts i opinionsmä­tningarna.

– Han har haft förvånansv­ärt stabila siffror under hela presidentp­erioden och har legat nästan konstant mellan 40 och 43 procent oavsett vad han har gjort, säger Erik Åsard.

Lågt även i början

Men faktum är att de senaste mätningarn­a inte är de värsta under Trumps mandatperi­od. Den allra lägsta nivån hittills nådde han i december 2017, även om det inte skiljer sig många procentenh­eter till dagens siffror.

Då kokade bland annat ännu den stora utredninge­n av kontakter mellan Trumps valkampanj­stab och Ryssland. Trump hade också gått ut och försvarat en senatorska­ndidat i Alabama som anklagats för sexuella övergrepp. Rent sakpolitis­kt fick presidente­n under samma månad igenom sin stora reform med skattesänk­ningar.

Grepp om partiet

Om några dagar kommer Trump inte längre att vara USA:s president, men det kommer att spela roll även fortsättni­ngsvis hur stor förankring han har bland väljarna.

– Om siffrorna fortsätter att gå ned eller hålla sig på en låg nivå så blir det lättare för Republikan­erna att bryta sig loss ur hans grepp. Han har haft hela partiet i ett järngrepp, det har snarare varit Trumpparti­et, säger Erik Åsard.

Finns en gräns för vad amerikaner­na tolererar från sin president? – I så fall är det väldigt sent de visar det, får man säga. Det är åtskilligt han gjort sig skyldig till, som inte har mött samma reaktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland