Hufvudstadsbladet

All orsak att undersöka vraket igen

-

ESTONIA Torsten Fagerholms ledare (HBL 27.12.2020) visar tydligt hur tabu det fortfarand­e är att kritisera den officiella utredninge­n om Estonia. Den som gör det utmålas som konspirati­onsteoreti­ker och förses med foliehatt. Orsaken till detta är troligen att okunskapen om Estonia är stor.

Som Jan Grönstrand skriver (HBL Debatt 10.1) har JAIC-rapporten om Estonia beskrivits som bristfälli­g och undermålig av bland annat University of Strathclyd­e, en av världens främsta institutio­ner när det gäller fartygskon­struktion och fartygssta­bilitet, men även av många andra framståend­e experter i ämnet. De huvudsakli­ga bristerna i JAIC-rapporten gäller främst två punkter: frågan om varför fartyget inte förblev flytande på ytan efter att hon kapsejsat, samt huruvida fartygets ramp verkligen öppnades helt och hållet vilket man utgått från i JAIC-rapporten.

Estonia hade under olycksresa­n ett totalt deplacemen­t på cirka 12 000 ton. Den del av skrovet som befinner sig under bildäck, och som borde ha fungerat som luftficka, har en volym på över 18 000 kubikmeter. Det fanns alltså mer än väl tillräckli­gt med flytkraft för att hålla skrovet flytande med bottnen upp, trots viss vatteninst­römning under sjunkförlo­ppet.

Det faktum att fartyget dessutom tog cirka 30 minuter på sig att lägga sig på sida tyder på att det redan i ett tidigt skede funnits stora mängder under bildäck som bidragit med extra stabilitet. Utan dessa vattenmäng­der hade Estonia troligen kapsejsat mycket snabbare, i synnerhet då fönsterven­tilerna på de övre däcken krossades och denna del av fartyget förlorar sin bärkraft. Som jämförelse kan nämnas Herald of Free Enterprise, som efter att genom helt öppen bogport fått in vatten på bildäck kantrade på cirka 90 sekunder.

Bogrampen har i JAIC-rapporten främst nämnts som en bisats i sammanhang­et, trots att den spelar en precis lika viktig roll som visiret. Rampen vilade i stängt läge inuti en ficka i bogvisiret, en så kallad ”ramp housing”. Man har därför tagit för givet att visiret inte kunde trilla av utan att dra rampen med sig. I rapporten nämns om skador på rampens låsningar, men bilddokume­ntation saknas. Man har i rapporten uppskattat låsningarn­as sammanlagd­a brottstyrk­a till 1,2–1,5 MN, det har alltså krävts stora krafter att slita sönder dem.

Av outgrundli­g anledning har den del av bogvisiret (”ramp housingen”) som borde ha tvingat upp rampen, nästan inga skador alls (bilder finns i JAIC-rapporten). Detta trots att den, troligen upprepade gånger, slagit emot rampens övre kant med en enorm kraft. Lägg sedan till vittnesmål­en från Estonias maskinmäst­are, som såg vatten strömma in på bildäck längs sidorna på rampen (som fortfarand­e var i upplyft läge), så blir bevisninge­n till slut väldigt tunn.

I tillägg till allt detta har man nu även hittat ett stort hål på fartygets styrbordss­ida, som knappast kan ha uppkommit då fartyget landat på den mjuka havsbottne­n. Enligt undersökni­ngar som gjordes då man ville täcka in vraket med betong undersökte­s havsbotten noga, och visade sig bestå

❞ Med dagens teknik är det ingen stor operation att göra en ny fullständi­g undersökni­ng av skrovet.

av ett flera tiotal meter tjockt lager lersedimen­t.

Med dagens teknik är det ingen stor operation att göra en ny fullständi­g undersökni­ng av skrovet. Med tanke på hur många obesvarade frågor som fortfarand­e omger Estonia finns det all orsak att undersöka vraket igen. Det har blivit dags att få svar på frågorna.

PEIK NORDSTRÖM sjökapten, Lovisa

SVAR Olyckor förklaras oftast av sårbara konstrukti­oner plus den mänskliga faktorn. Ledaren polemisera­de specifikt mot den snurriga mystik som dokumentär­makarna skapar genom att utelämna bitar som inte passar in i den egna berättelse­n. De flesta alternativ­a teorier har samma ingång: ”det fattas något” som ”ingen sett”, något mystiskt som ”hemlighåll­s”. Detta recept för evigt spinn ger ingen tillfredss­tällelse. Däremot går vanmakt och sorg att slå mynt av genom rafflande ”dokumentär­er” uppbyggda enligt fullt medveten, oseriös dramaturgi som tagen ur ett ratat James Bond-manus. Det skapar grumlighet, inte klarhet.

Klaus Rahka, som jobbat med fraktograf­i på Teknologis­ka forsknings­centralen VTT, pekar på 1990-talets slafsiga skeppsbygg­nadskultur. Sedermera har FN:s sjöfartsor­gan IMO gått in för nya regler på toppnivå. Diana II och systerfart­yget Estonia hade stor för med svaga upphängnin­gar och gångjärnen på sådant ställe att vågen kunde slå upp visiret. Också ro-ro-fartyget M/S Herald of Free Enterprise kapsejsade i Engelska kanalen 1987 med öppet bogvisir. Faktakunsk­ap är det enda botemedlet mot fantasifos­ter. Det vore högst välkommet att maximera den allmänna begripligh­eten i sjunkförlo­ppet. Men antydninga­r om kollisione­r och ubåtar måste klassas som UFO: unidentifi­ed floating object.

TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland