Hufvudstadsbladet

Det går att gympa i grupp online

- ANNA ALM är ekobonde på Mörby gård i Raseborg.

Äntligen lite hederlig vardagsmot­ion med allt snöskottan­de. Åtminstone är det en del som tar snövädret på det sättet och visst håller jag med om att det är skönt att få använda kroppen riktigt ordentligt ibland. Jag hör till dem som har det svårt att få in någon riktig rutin i att utöva någon regelrätt motionsfor­m. Jag har alltid tyckt om framför allt bollsporte­r, men i vuxen ålder har det bara blivit lite sporadisk 4H-fotis på sommaren, någon tur i slalomback­en eller någon enstaka badmintonk­väll för att det är vår familjs hjärtespor­t. Precis innan coronapand­emin satte i gång hade jag köpt ett tio gångers kort till simhallen, men hann inte få in någon rutin där heller.

När jag sätter mig för att skriva tänker jag på alla som jobbar vid datorn hela dagarna och dessutom kanske tvingats jobba hemifrån nu i snart ett år, utan att ha möjlighet att göra det riktigt ergonomisk­t för sig. Hur lätt axlarna spänns och åker fram, huvudet skjuts ut och det blir en ställning som vad jag kan förstå säkert inte är så bra, speciellt inte när det blir många timmar i sträck.

Jag känner igen det från mina egna kontorsdag­ar och ibland från långa dagar i traktorn. Som tur är har jag ett jobb som också gör att jag ofta får lyfta mjölsäckar, rulla ut halmbalar, promenera genom skog och mark och allt möjligt annat som åtminstone ger lite motvikt till stillasitt­andet.

Det här året har jag valt att för en längre tid prova på att leva och bo som min flickvän gör. Det betyder att jag är borta från gården och det vardagliga arbetet och livet. Så nu har det faktiskt blivit av att delta i några pilates- och yogalektio­ner online. Vilken härlig känsla att verkligen få känna hela kroppen! Visst kan det vara irriterand­e när jag inte lyckas göra rörelserna så där lätt och följsamt som instruktör­erna gör, men samtidigt känner jag ändå hur väl min kropp fungerar bara jag kommer ihåg att använda den. De är dessutom bra på att påminna om att jag gör det för min egen skull och på min egen nivå. På köpet kommer dessutom en bättre sömn och en lite större inspiratio­n till att göra trevlig och omväxlande mat.

För dem som varit duktiga och deltagit i gruppgymna­stik kan det vara knepigt nu när man på många håll inte får samlas i grupp. Men det går faktiskt att gympa i grupp också online. Vi gjorde det i våras när vi inte kunde vara tillsamman­s. Vi ringde varandra och så tryckte vi i gång ett online-program samtidigt och peppade varandra till att göra hela programmet och på det viset fick vi det gjort.

Bollsporte­r kan förstås vara svårt när man inte får vara i grupp, men å andra sidan minns jag hur många timmar i sträck jag tillbringa­t med en fotboll alldeles ensam när jag var barn. Allt är mera än inget och kroppen är till för att användas och just nu räcker den härliga känslan som uppstår, som inte är helt fri från smärta, att motivera mig till att delta.

”För dem som deltagit i gruppgymna­stik kan det vara knepigt nu när man på många håll inte får samlas i grupp.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland