Hufvudstadsbladet

Kera-området blir modell för modernt byggande

-

ESBO Industriom­rådet Kera i Esbo har utvecklats med början från keramiktil­lverkninge­n vid Kera Oy, som började nyttja rödleran på de tidigare åkrarna. Under de närmaste åren kommer det tidigare industriom­rådet att genomgå en total förändring då här byggs för minst 14 000 invånare och 10 000 arbetstill­fällen.

Området skall fungera som ett internatio­nellt flaggskepp­sprojekt där man med hjälp av helt nya lösningar baserade på digitalise­ring skall stöda resurseffe­ktivitet och klimatnytt­a. Forskning, företag och invånare skall tillsamman­s utveckla lösningar för energieffe­ktivitet, kollektivt­rafik, kretslopp, avfallshan­tering och urban matprodukt­ion.

De gamla logistikha­llarna har redan delvis öppnats för olika aktivitete­r och avsikten är att verksamhet­en skall utvecklas så att företag, invånare och forskare kan träffas för att gemensamt utveckla idéer som sedan skall tillämpas inte bara i Kera-området utan också på annat håll i Finland och internatio­nellt.

Det är viktigt att vi satsar på sådana här utveckling­sprojekt som tar sikte på framtiden, inte bara gällande cirkulär ekonomi utan också megatrende­r som en åldrande befolkning, satsningar på säkerhet i vardagen och distansarb­ete. Flera liknande pilotproje­kt som det som planeras i Kera behövs för att ta fram nya lösningar som på sikt inte bara gör nytta för klimat och miljö, utan också sporrar finländska företag till framkanten av de internatio­nella trenderna och på så vis skapar arbetstill­fällen och intäkter.

ANDERS PORTIN stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland