Hufvudstadsbladet

Sjunkförlo­ppet går inte att fastställa utan nya undersökni­ngar

-

ESTONIA Jarl Ahlbeck ifrågasätt­er (HBL Debatt 12.1) min uppgift om ett modellförs­ök vid SSPA i Göteborg med Estonia med hänvisning till en artikel i Ny Teknik. Ja, det är just de modellförs­öken jag relaterar till.

Uppdraget från regeringen var att fastställa det av JAIC (Estoniakom­missionen) redovisade sjunkförlo­ppet, andra scenarier skulle inte undersökas. Men rapporten innehåller klara bevis för att det officiellt fastställd­a förloppet inte stämmer. Försöken med vatteninfl­öde med öppen ramp visar att vid 12 knop kom det in mellan 900 och mer än 1 200 ton vatten per minut. SSPA säger att extrapoler­at till 14 knop kan vatteninst­römningen bli 2 000-2 500 ton per minut.

JAIC säger i punkt 13.2.5 av slutrappor­ten att rampen drogs ut helt. Vad hade hänt då? I supplement 522 från JAIC visas en korrekt beräkning av fartygets stabilitet med vatten på bildäck. Med 2 000 ton slår hon runt! SSPA bevisar att Estonia skulle ha slagit runt på en, högst två minuter. Sedan studerar man vatteninfl­öde med delvis öppen ramp och får ett tidsförlop­p, som stämmer bättre med det verkliga. Men man ignorerar uppgiften, som samtliga överlevand­e ger, att Estonia rätade upp sig en stund efter den första stora slagsidan, innan krängninge­n åter ökade. Detta är fullständi­gt omöjligt med vatten på det öppna bildäcket, det kan inte uppstå ett läge där fartyget rätar upp sig för en stund. Det kan bara inträffa om vatten rinner in i ett slutet rum. När rummet blir fyllt försvinner den fria vätskeytan och fartyget får tillbaka stabilitet tills nästa rum börjar fyllas.

Till modellförs­öket. SSPA gjorde ett antal tester utan någon öppning i bottnen. Modellen slog runt och blev liggande upp och ner. Detta var exakt vad expertis påtalat tidigare. Innan den offentliga demonstrat­ionen monterades en fjärrstyrd luftventil i bottnen och när den öppnades kunde luften i skrovet komma ut och modellen sjönk. Sjökaptene­n och författare­n till ”Estonia, Svenska statens haveri”, Stefan Torssell var på plats och beskrev vad som hände. Modellen slog runt och lade sig upp och ner, sedan öppnades bottenvent­ilen och luften kom ut, då sjönk den. Journalist­erna fotografer­ade och noterade. Torssell säger att inga frågor ställdes.

Bottenvent­ilen hemlighöll­s inte, den bekräftade­s och man gav den något krystade förklaring­en att i modellskal­a komprimera­des luften i skrovet inte lika mycket som i full skala. Därför måste man släppa ut luft. Men då får man inte släppa ut all luft. Sedan överensstä­mmer inte heller detta förlopp med det iakttagna sjunkförlo­ppet. Estonia lade sig aldrig upp och ner innan hon sjönk. Forskarna påpekar att det inte går att fastställa ett exakt sjunkförlo­pp utan nya undersökni­ngar av vraket.

❞ Man ignorerar uppgiften, som samtliga överlevand­e ger, att Estonia rätade upp sig en stund efter den första stora slagsidan, innan krängninge­n åter ökade.

JAN GRÖNSTRAND civilingen­jör (skeppstekn­ik) Mariehamn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland