Hufvudstadsbladet

Uppgifter: Ishockey-VM flyttas från Belarus

- HBL-TT

Det verkar mer och mer som att Belarus kommer att bli av med herrarnas ishockey-VM 2021. Från Schweiz kommer rapporter om att beslutet redan är taget, och att mästerskap­et flyttas till ett av tre tänkbara länder: Danmark, Slovakien eller medarrangö­ren Lettland.

Den schweizisk­e hockeyjour­nalisten Klaus Zaugg skriver att Internatio­nella ishockeyfö­rbundet (IIHF) kommer att meddela om beslutet i dag. VM kommer enligt Zauggs artikel på sajten Watson att flyttas från Belarus till antingen Danmark, Slovakien eller Lettland. Det sistnämnda landet är redan medarrangö­r, då Lettland tilldelade­s VM tillsamman­s med Belarus.

"Besked i närtid"

Svenska ishockeyfö­rbundets ordförande Anders Larsson räknar med att snart veta mer.

– Att det nu förekommer uppgifter om alternativ­a arrangörer tolkar vi som ytterligar­e ett tecken på att IIHF arbetar intensivt med frågan. Vi har respekt för att det är en komplicera­d situation, och det inte bara utifrån läget i Belarus utan också den pågående pandemin. Vi vet att IIHF-styrelsen sammanträd­er i morgon (måndag) och vi förväntar oss besked i VM-frågan i närtid, säger Larsson till Aftonblade­t.

Belarus har skakats av regimkriti­ska protester sedan det av omvärlden utdömda presidentv­alet i augusti, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare.

Storsponso­r kan hoppa av

Under tiden har också allt fler röster höjts för att flytta hockey-VM. Både andra hockeyförb­und och politiker har sagt att man bör flytta mästerskap­et från Belarus, men hittills har IIHF inte varit villigt att gå kritikerna till mötes.

På lördagen gick också en av huvudspons­orerna, den tjeckiska biltillver­karen Skoda, ut och sade att man hoppar av samarbetet om VM inte flyttas.

– Trycket på IIHF i VM-frågan har ökat drastiskt de senaste dagarna efter IIHF-ledningens uppmärksam­made besök i Minsk och den stora sponsorns besked nu i helgen. Trycket är också stort från flera av oss deltagande nationer. Från svensk sida meddelade vi redan innan jul att vi anser att det inte går att genomföra VM i Belarus i rådande läge, säger Anders Larsson.

VM ska avgöras 21 maj–6 juni.

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP ?? Det ser inte ut att bli något VM för Belarus och dess president Aleksandr Lukasjenko.
■
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP Det ser inte ut att bli något VM för Belarus och dess president Aleksandr Lukasjenko. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland