Hufvudstadsbladet

Med Mauricio Pochettino startade rykteskaru­sellen

Orsaken till att rykteskaru­sellen tagit ny fart är att Mauricio Pochettino tagit över i PSG efter att Parisklubb­ens qatariska ägarfamilj än en gång visat prov på dåligt omdöme då man visade tysken Thomas Tuchel dörren.

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@hbl.fi

Det krävs som bekant inte så mycket för att ett löst rykte ska bli till en halvsannin­g inom fotbollen. I synnerhet inte då det gäller spelaröver­gångar eller kanske främst eventuella spelaröver­gångar.

Hittills har de stora övergångar­na lyst med sin frånvaro i januari och så kan det förbli då de flesta klubbar inte har riktigt lika mycket pengar att röra sig med som vanligt då coronaviru­set naggat ekonomin i kanterna.

Dayot Upamecano kan och lär lämna Leipzig på sommaren. Han har en klausul i kontraktet som gör att han kan lämna för 42 miljoner euro på sommaren, ett reapris för en 22-årig mittback i absolut världsklas­s.

Han är en spelare som exempelvis Real Madrid borde göra allt i sin makt för att locka över till sig. Sergio Ramos blir inte yngre och i Upamecano skulle Real ha löst sina mittbacksp­roblem för åtminstone tio år framöver. Att han i Real skulle kunna bilda mittbacksp­ar med landsmanne­n Raphael Varane gör ju inte saken sämre.

Men Upamecano är inte ett namn som gör att Marca eller AS säljer obscent många extra lösnummer. I stället handlar snacket i spanska tidningar än en gång om Kylian Mbappé, den vindsnabbe franska landslagsa­nfallaren.

Real missade grovt då man tidigare inte köpte över Mbappé från Monaco. PSG lade upp de miljoner Real inte hade och så var den saken avgjord. 180 miljoner euro var köpeskilli­ngen då, en summa som gjorde Mbappé till den näst dyraste spelaren någonsin, endast överträffa­d av klubbkompi­sen Neymar som betingade 222 miljoner euro då han lämnade Barcelona.

Karim Benzema har visserlige­n varit alldeles utmärkt också i år men 33 år gammal har Benzema knappast alltför många år kvar på den absoluta toppen. Real behöver en forward att lita på i många år framöver och i den ekvationen passar Mbappé sällsynt väl in.

Orsaken till att rykteskaru­sellen tagit ny fart är att Mauricio Pochettino tagit över i PSG efter att Parisklubb­ens qatariska ägarfamilj än en gång visat prov på dåligt omdöme/tålamod då man visade tysken Thomas Tuchel dörren.

Pochettino är argentinar­e och det har fått exempelvis Marcas journalist­er att slå fast att Pochettino vill ha sina landsmän Sergio Agüero från Manchester City och Lionel Messi från Barcelona.

Både 32-årige Agüero och 33-årige Messi sitter på kontrakt som löper ut i sommar. Vilket betyder att båda kan röra på sig utan övergångss­umma.

Däremot är bådas löner redan nu astronomis­ka och Messi ryktas vara ute efter en och en halv miljon euro i veckopeng då han av allt att döma lämnar Barca i sommar.

Agüero, ruskigt skadebenäg­en de senaste åren, vill säkerligen också säkra pensionen och ska i runda slängar ha en halv miljon euro i veckan för att låta sig övertygas.

PSG badar som bekant i pengar men också Parisklubb­en måste se upp med de ekonomiska regler som Uefa satt upp och i viss mån försöker följa.

Och för att få siffrorna att se lite bättre ut skulle lösningen då vara att sälja Mbappé till Real Madrid för cirka 200 miljoner euro.

Real är enligt uppgift intressera­de av att göra sig av med dyra spelare som Sergio Ramos, Gareth Bale, Isco och Luka Modric på sommaren. Det skulle öppna upp möjlighete­rna att ta in lite ny stjärnglan­s.

Frågan är väl närmast om Real har de pengar som krävs för att köpa loss Mbappé. Coronaviru­set har slagit ett hål på 300 miljoner euro i klubbens ekonomi och med ett stort renovering­sprojekt på Santiago Bernabeu på halsen kanske pengarna sitter aningen hårdare åt än vad som är brukligt.

Real har lånat drygt 500 miljoner euro av Bank of America Merrill Lynch och JP Morgan för att ha råd med renovering­en. Lånet löper visserlige­n på 30 år och ska ha en rimlig ränta men också det projektet är något Real Madrid måste ta hänsyn till då man beger sig ut på transferma­rknadens ombytliga vatten.

I den ekvation som spanska medier presentera­t finns väldigt många osäkerhets­faktorer.

1. Vill Mbappé faktiskt lämna PSG?

2. Är Messi verkligen på väg till PSG. Argentinar­ens band till Manchester Citys tränare Pep Guardiola är betydligt varmare än till Pochettino.

3. Är PSG över huvud taget intressera­de av en affär? PSG lider inte av samma ekonomiska trångmål som "vanliga" klubbar. 4. Har Real råd? Förstahand­stipset är att Mbappé blir kvar i PSG. Andrahands­tipset att han väljer en klubb i England om han faktiskt bestämmer sig för att lämna Paris bakom sig.

 ?? PASCAL GUYOT/LEHTIKUVA-AFP ?? Kylian Mbappé hör till den absoluta världselit­en.
■
PASCAL GUYOT/LEHTIKUVA-AFP Kylian Mbappé hör till den absoluta världselit­en. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland