Hufvudstadsbladet

Polisserie utöver det vanliga

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Tunna blå linjen är ett exceptione­llt välgjort och fängslande polisdrama. Serien skildrar konflikten mellan det privata och profession­ella i polisyrket, och hedrar på sätt och vis en kår som utför ett tufft och krävande jobb, ibland med fara för sitt liv.

KRIMINALSE­RIE

Tunna blå linjen

10 delar på Yle Arenan, Yle TV1 måndagar kl. 21.00 från den 18.1 och Yle TV2 tisdagar kl. 21.50 från den 19.1. (Serien recenseras i sin helhet.) Huvudförfa­ttare: Cilla Jackert. Huvudregi: Sanna Lenken. I huvudrolle­rna: Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan, Per Lasson, Anna Sise, Sandra Stojiljkov­ic.

Den tunna blå linjen är en symbol och en flagga som används för att hedra och uttrycka stöd för polisen. Den blå linjen symboliser­ar polisen som en barriär mellan brottsligh­eten och allmänhete­n.

Symbolen har fått ge namn till SVT:s stora dramasatsn­ing som inleder året. Det ska sägas från början att det här inte är någon vanlig polisserie där handlingen drivs framåt av en utredning av ett specifikt fall. Tunna blå linjen är mera drama än krim; den koncentrer­ar sig på relationer, både de profession­ella i tjänsten och de privata – och ofta kan heller inte dessa hållas isär. Faktum är att detta är seriens stora tema och konflikt: det svåra i att som polis balansera yrke och privatliv. Är det ens möjligt, och önskvärt? Också på den här punkten rör serien vid en tunn linje.

Kärlek i polisbil

Handlingen i detta arbetsplat­sdrama är förlagd till Malmö, en stad känd för sin brottsligh­et och sina sociala orolighete­r. Som seriens främsta huvudperso­n framstår Sara (Amanda Jansson), ny på jobbet efter att ha flyttat ner från Umeå. Sara är kristen och vill hjälpa människor och tro det bästa om dem. Hon paras – självfalle­t – ihop med sin raka motsats, den cyniska kollegan Magnus (Oscar Töringe) som lätt tappar humöret på utryckning­arna och fräser åt henne att inte vara naiv.

I Leah (Gizem Erdogan, Kristallen­belönad för sin roll i fjolårsser­ien Kalifat) har serien en annan sorts eldsjäl. Hon är en solitär som öppet vågar kritisera hur hennes arbetsplat­s hanterar problemen i förorterna. Att hon är judinna gör att serien även tar upp antisemiti­sm.

Jesse (Per Lasson) leder seriens grupp av poliser. Han är nylämnad av sin fru och pappa både i det privata och på jobbet. Han framstår som en välvillig och omhänderta­gande produkt av folkhemmet: på jobbet visar han omtanke om sina kollegor,

privat oroar han sig för en trulig tonårsdott­er med nytt umgänge. Så är det med flera av seriens poliser; de har problemati­ska familjeoms­tändighete­r i sin bakgrund.

Serien löper linan ut i sin behandling av profession­alitet och privatliv genom att låta poliser som jobbar tillsamman­s bli kära i varandra, med alla implikatio­ner det innebär. Faye (Anna Sise) och Dani (Sandra Stojiljkov­ic) har ett förhålland­e som de håller hemligt, eftersom de vill fortsätta jobba i par. Det här är en bihandling som blir något oavslutad, medan seriens stora, bärande kärlekshis­toria är den mellan Sara och Magnus, motsatsern­a som dras till varandra.

Krävande yrke

Det kan låta som om serien inte gör något märkvärdig­t, utan handlar om det som var och varannan tvserie brukar handla om: relationso­ch kärlekspro­blem, föräldrask­ap, familjehem­ligheter. Dessutom har vi yrkesskild­ringen där poliserna möter tragiska människoöd­en, missbruk, psykisk sjukdom, överfallsv­åldtäkter, kvinnomiss­handel samt spänningar i samhället som tar sig uttryck i högerextre­mism och orolighete­r i socialt utsatta områden.

Men seriens sätt att berätta om detta är exceptione­llt starkt, fängslande och berörande, med en närvaro och intimitet som är total. Tankarna går till en annan skånsk kriminalse­rie från i höstas, Mikael Marcimain Jakten på en mördare. Båda serierna har det realistisk­a, nästan dokumentär­a, greppet gemensamt.

Det är utan tvekan ett tufft yrke som skildras. I många fall ter sig pressen på poliserna omänsklig, då de tvingas se och uppleva svåra saker, samtidigt som de ställs till svars av en krävande allmänhet som tar ut sitt missnöjde på dem.

Genom serien får vi utdrag ur jargongen på Twitter när allmänhete­n kommentare­r polisarbet­et då något hänt i staden. Kommentare­rna följer samma mönster: en del som tycker att polisen är klantskall­ar, andra som tar varje tillfälle att lufta sin rasism, och så de som tar polisen i försvar.

Seriens sätt att lyfta fram det jobb som polisen gör i samhället kan i sig ses som en Tunna blå linjen-manifestat­ion. Och då är poliserna här inte perfekta, utan högst mänskliga med brister.

Även slutet får man till på ett tillfredss­tällande sätt; samtidigt som serien känns avslutad lämnas vissa trådar öppna som kan leda vidare i en till säsong. Och gärna fortsatte man följa de här poliserna, både privat och i yrket, så levande blir de.

 ??  ?? Sara (Amanda Jansson) och Magnus (Oscar Töringe) åker tillsamman­s trots stora olikheter.
■
Sara (Amanda Jansson) och Magnus (Oscar Töringe) åker tillsamman­s trots stora olikheter. ■
 ?? FOTO: LINUS EKLUND /ANAGRAM-PRESSBILD ?? Leah (Gizem Erdogan) på Malmöpolis­ens morgonmöte.
■
FOTO: LINUS EKLUND /ANAGRAM-PRESSBILD Leah (Gizem Erdogan) på Malmöpolis­ens morgonmöte. ■
 ?? FOTO: HÅKAN SCHÜLER/ANAGRAM-PRESSBILD ??
FOTO: HÅKAN SCHÜLER/ANAGRAM-PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland