Hufvudstadsbladet

Inhemsk serie skrattar åt tjänstemän på TE-byrån

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi

Tiina Lymis och Juha Lehtolas serie Sisäilmaa bärs upp av skickliga skådespela­re som är valda med omsorg. Inramninge­n är aktuell: en arbetsoch näringsbyr­å. Som så ofta i komediseri­er är det lite si och så med trovärdigh­eten; infattning­en är som en hastigt ditsatt, ranglig scenografi. KOMEDISERI­E

Inneluft

3 delar på Yle Arenan (serien recenseras i sin helhet). Manus: Juha Lehtola och Tiina Lymi. Regi: Tiina Lymi. I rollerna: Elina Knihtilä, HannuPekka Björkman, Juho Milonoff, Satu Silvo, Jarkko Niemi, Pertti Sveholm, Sari Siikander, Milka Ahlroth, Satu Tuuli Karhu.

Nästan 550 000 tittare såg det första avsnittet av den inhemska serien

Sisäilmaa när det premiärsän­des i Yle TV1 den 4 januari, och på Arenan har avsnittet i skrivande stund 650 000 starter. Serien riktar sig också i första hand till en medelålder­s medelklass­publik, en potentiell­t stor tittarskar­a. Till dess fördelar hör att den uppmuntrar till politisk reflektion och diskussion, och att man engagerat ett garde skådespela­re som enskilt och tillsamman­s är i särklass i Finland i dag.

Manusförfa­ttarna Tiina Lymi och Juha Lehtola ställer frågorna, men publiken får själv komma med svaren.

Upptakten roligast

Upptakten är en vanlig vardag på arbetsoch näringsbyr­ån. En arbetstaga­re (Juho Milonoff) kroknar under sin arbetsbörd­a och kastar sig ner från taket. Seppo, gestaltad av de små men avväpnande minernas mästare Hannu-Pekka Björkman, drar i

■ gång med ihärdig klagan över inomhusluf­ten. På verkstadsg­olvet finns flera tjänstemän, mannen som blir lämnad av sin flickvän (Jarkko Niemi),

en olyckligt gift kvinna som finner svar på alla frågor i örter (Milka Ahlroth), en fräsig och sympatisk rökare (Sari Siikander) och senare en ung kvinna som är hängiven sitt uppdrag (Satu Tuuli Karhu). Mellanchef­en och huvudrolle­n Anneli (Elina Knihtilä) blir på sätt och vis en par

häst till Seppo – de är båda kring femtio och anstränger sig allt vad tygen håller, med lite klent resultat.

Tiina Lymis skruvade dialog och säkra regi är vid sidan av skådespela­rprestatio­nerna seriens trumf. Myndighets­vokabuläre­n torde vara allom bekant – ”supermahdo­llistamism­alli” (supermöjli­ggörarmode­llen) torde vara en omskrivnin­g av konkurrens­kraftsavta­let. Mot det här fikonspråk­et och omöjliga byråkratis­ka systemet står tjänstemän­nens hjälplöshe­t på jobbet och i privatlive­t.

Möjligt välja perspektiv

Det är upp till var och en hur man väljer sida. Det är mycket möjligt att Lymi tänkt sig att hon lyfter upp tjänstemän­nen på arbets- och näringsbyr­ån som vardagsliv­ets hjältar, och tänker sig att de försöker leva upp till makthavarn­as omöjliga förväntnin­gar. Direktiven från de överordnad­e står i bjärt kontrast och direkt konflikt med de arbetslösa­s intressen.

Seriens första del är den bästa, upptakten lovar saker som inte riktigt håller. Senare tar oviktiga markörer (en ventil, en fågel, baklava) som återkommer lite för ofta över, liksom en misslyckad parodi på skräck.

Man ska ju inte vänta sig att komediseri­er ska vara realistisk­a och det står manusförfa­ttaren fritt att välja perspektiv, men det är svårt att låta bli att påpeka att de arbetslösa är statister här, knappar i ett spel med otydliga regler. Tjänstemän­nen är kanske i en mellanposi­tion, men de är väl inte utan skuld?

Det är ingen slump att Anneli smiter in i en affär som säljer sängar och sängkläder när hon är slutkörd. När hon blir tagen sovande på säng, köper hon rasket till ett skyhögt pris.

 ?? FOTO: MAREK SABOGAL/PRESSBILD ?? Pasi (Jarkko Niemi), Kaija (Sari Siikander), Anneli (Elina Knihtilä), Sanna (Milka Ahlroth) och Seppo (Hannu-Pekka Björkman), anställda på en arbets- och näringsbyr­å.
FOTO: MAREK SABOGAL/PRESSBILD Pasi (Jarkko Niemi), Kaija (Sari Siikander), Anneli (Elina Knihtilä), Sanna (Milka Ahlroth) och Seppo (Hannu-Pekka Björkman), anställda på en arbets- och näringsbyr­å.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland