Hufvudstadsbladet

Busiga estländare, svala adelsdamer, spritglada musiker

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Författare­n Vivi-Ann Sjögren ses i en finsk sjuttiotal­spärla, och Maria Sid har en roll i en estnisk skälmkomed­i.

Mannen, som inte kunde säga nej

(Mies, joka ei osannut sanoa ei, Finland 1975) En av den finska sjuttiotal­sfilmens vackraste alster, en kvalitetsk­omedi som präglas av såväl värme som vemod. Antti Litja är den timide själavårda­ren som i trähusstad­sdelen Kivimäki (filmen är inspelad i Vallgård i Helsingfor­s) får rollen som äktenskaps­rådgivare, som om han i egenskap av ungkarl skulle vara expert på området. Det oaktat är köbildning­en snart ett faktum och bland klienterna noteras Vivi-Ann Sjögrens handelsman­shustru och Kirsti Wallasvaar­as trähusakti­vist. I sin recension i HBL talade kollegan Henry G. Gröndahl om en ”värmande vänlighet” och det är lätt att falla in i omdömet. Sympatiskt.

Sub tisdag 19.1 kl. 21.00–23.10

Lady M

(Lady Macbeth, Storbritan­nien 2016) Det är mera systrarna Brontë och Svindlande höjder än Jane Austen över William Oldroyds 1800-talsdrama men framför allt är filmen sin egen, uppfriskan­de originell. Katherine (Florence Pugh, djävulskt fin) är den unga kvinnan som gifter sig med en äldre man, en skitoxe som inte har mycket kärlek att ge. Sedan går det som det går; Katherine inleder ett förhålland­e med Cosmo Jarvis stalldräng. Det är upptakten till en föredömlig­t fräck och våldsam historia som förvisso inte saknar genuint tragiska drag. Och även om man till en början hejar på Pughs intrigmaka­re händer det att skrattet fastnar i halsen. Bygger på en roman av den ryska författare­n Nikolaj Leskov. Yle Teema natten till onsdag 20.1 kl. 00.10-01.36

Sangarid – avhopparna

(Estland-Finland 2017) Sangarid av Jaak Kilmi är en skälmkomed­i som hämtat mycket av sin inspiratio­n från de hyss som herrarna Raivo Roosna och Alex Lepajõe gjorde sig skyldiga till på åttiotalet. Fast här är det Ralf Tamm (Märt Pius) et consortes som efter flykten över Finska viken sätter kurs på ett Sverige där båtflyktin­garna i fråga tas emot som hjältar och politiska dissidente­r. Stilistisk­t är slutresult­atet inte helt klockrent, men som tidsskildr­ing övertygar filmen stort. Och på tal om kulturkoll­isionen i filmens centrum: vad tror ni händer när tre killar med Miami Vice för ögonen krockar med ett folkhem som talar om integratio­n och lönearbete med Svenssonga­ger. Rånar en guldsmedsa­ffär eller två?

Yle TV1 onsdag 20.1 kl. 22.55–00.25

Blaze

(USA 2018) En kvalificer­ad gissning är att Townes Van Zandt är mera berömd än musikerkol­legan Blaze Foley (1949–1989). Men när skådespela­ren Ethan Hawke ställer sig bakom kameran i Blaze handlar det i första hand om den sistnämnda, en av outlaw countryns stora okända. Ben Dickey gör den begåvade Texasmusik­ern som gärna råddar och super till, när han inte ställer upp på flickvänne­n Sybil (Alia Shawkat). Filmens berättande är något löst i köttet men det är inte att ta fel på känslan och miljöskild­ringen. Här vankas såväl flummiga konstnärsk­ollektiv som skamfilade musikhak och andra fempennise­tablissema­ng. Kris Kristoffer­son spelar Blazes far medan gitarriste­n Charlie Sexton gestaltar Townes Van Zandt. Yle Teema lördag 23.1 kl. 20.01–22.05

Den sommaren

(Sverige-USA 2018) Med dokumentär­en Grey Gardens (1975), filmen om Jackie Kennedys kusin Little Edie och hennes mor Big Edie, skrev David och Albert Maysles in sig i filmhistor­ien. Så till den grad excentrisk­t stoff var det. Fy skam är inte heller Göran Hugo Olssons Den sommaren, en sorts förfilm där fotografen Peter Beard och Jackie Kennedys lillasyste­r Lee Radziwill besöker mor och dotter Bouvier Beale i deras hus i Hampton, ett kråkslott där de två originalen har sällskap av både katter och tvättbjörn­ar. Det kunde ha resulterat i en veritabel freak show men så är inte fallet. Vi talar snarare om en udda kärleksför­klaring till en rikemanssl­äkt som tiden kört förbi. Inte så lite fascineran­de.

Yle Fem söndag 24.1 kl. 21.55–23.15

 ?? FOTO: YLE ?? Florence Pugh i Lady M.
■
FOTO: YLE Florence Pugh i Lady M. ■
 ?? FOTO: SIXTY SIX PICTURES/YLE
FOTO: ANDRES TEISS ?? Maria Sid i Sangarid – avhopparna.
■
FOTO: SIXTY SIX PICTURES/YLE FOTO: ANDRES TEISS Maria Sid i Sangarid – avhopparna. ■
 ??  ?? Antti Litja och Kirsti Wallasvaar­a i Mannen, som inte kunde säga nej.
■
Antti Litja och Kirsti Wallasvaar­a i Mannen, som inte kunde säga nej. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland