Hufvudstadsbladet

Det ängsliga folkpartie­t

- BJARNE NITOVUORI

Det är frapperand­e hur ängsligt Svenska folkpartie­ts ledning agerade i samband med Jan-Magnus Janssons kandidatur inför presidentv­alet 1982. Då man läser Torbjörn Kevins historik märker man att ängslighet­en är något av SFP:s särmärke åtminstone under den 25-årsperiod historiken omfattar. Torbjörn Kevin: Stabilt, flexibelt, pragmatisk­t

Från Kekkonen till EU. Svenska folkpartie­t 1970–1995. SFP:s understöds­förening 2020, 799 sidor

Inför nominering­en av Jan-Magnus Jansson till presidentk­andidat ordnades regionala delegatmöt­en bakom lyckta dörrar för att de värsta ”lustighete­rna” skulle slipas och själva partidagen skulle uppträda så enigt som möjligt. Och om det visade sig att till exempel 25–30 procent var emot en egen kandidat skulle kandidatur­en dras tillbaka, ansåg dåvarande partiordfö­randen Pär Stenbäck.

SFP:s ängslighet och skräckvisi­oner gäller framför allt risken att hamna i opposition. Före opposition­sperioden 2015–2019 hade partiet senast stått utanför regeringen nästan fyra decennier tidigare: 1978–1979. Det säregna med SFP är att ingendera opposition­sperioden följdes av mandatvins­ter i riksdagsva­let och att partiet flera gånger varit det enda regeringsp­artiet som inte tappat mandat.

Efter presidentv­alet 1982 var SFP:s skräckvisi­on att Koivistoef­fekten skulle medföra vänstermaj­oritet i riksdagsva­let 1983. Det var en onödig rädsla och över huvud taget överdrivs presidentv­alets inverkan på riksdagsva­let. Se till exempel på hur Samlingspa­rtiet dragit nytta av Sauli Niinistös popularite­t: praktiskt taget inte alls.

Inför valet 1987 var partiordfö­randen Christoffe­r Taxells skräckbild nummer ett en regering med SDP och Samlingspa­rtiet och med Landsbygds­partiet eller De gröna som gisslan. En sådan regering bildades faktiskt.

Finlandise­rat?

Från och med Jan-Magnus Janssons ordförande­period (1966–1973) betecknade sig SFP ofta som mittenpart­i, inte ett allmänborg­erligt samlingspa­rti för finlandssv­enskarna. Det var både en ideologisk och en pragmatisk markering. Ehrnrooth-schismen, som Torbjörn Kevin skildrar utförligt, var i grund och botten en del av den mittenorie­ntering, som innebar att partiets höger diskrimine­rades.

Den utlösande faktorn för George C. Ehrnrooths sorti var undantagsl­agen, genom vilken Urho Kekkonens mandatperi­od förlängdes med fyra år utan val. Svenska folkpartie­t motsatte sig till en början, men till slut böjde man sig. För att nå resultat måste man ibland behandla sina principer lite omilt, skriver Kevin. Det låter som en alltför enkel förklaring. Men rätt har han troligen i att om Ehrnrooth hade fått sin vilja igenom skulle SFP med stor sannolikhe­t ha råkat ut för en lång ökenvandri­ng.

Undantagsl­agen var nödvändig för att Sovjet skulle acceptera Finlands EEC-avtal, då Kekkonen vägrade delta i ett normalt val. På det sättet var det fråga om ett uttryck för finlandise­ringen, anpassning­en av Finlands politik till Sovjets intressen. Kevin presentera­r ingen övergripan­de analys av finlandise­ringen och SFP:s roll i den.

Ett annat exempel är regeringsf­rågan efter riksdagsva­let 1970, då SFP till en början tydligen var redo att delta i en regering under ledning av valsegrare­n Samlingspa­rtiets ordförande Juha Rihtniemi och med Jansson som utrikesmin­ister. SFP:s beredskap upphörde efter att Kekkonen skrivit ett brev till Jansson och varnat för en sådan regering, sedan man också från sovjetiskt håll stämplat planerna som ett försök att ändra den utrikespol­itiska linjen.

Ideologisk­t innebar mittenorie­nteringen snarare ett närmande till Centerpart­iet med paroller som decentrali­sering och lokalsamhä­lle än liberalism. Det taktiska syftet var uttrycklig­en att motarbeta Socialdemo­kraternas dominans. Den systematis­ka mittenpoli­tiken avvecklade­s i praktiken sedan Samlingspa­rtiet blivit regeringsd­ugligt. Christoffe­r Taxell ritade upp en liksidig triangel med Centern, SDP och Samlingspa­rtiet i hörnen och SFP i mitten. SFP kunde i princip delta i alla tre alternativ till regeringsb­as.

Presidente­ns makt

Under den tid boken omspänner diskuterad­es också presidente­ns maktställn­ing. SFP var traditione­llt för en stark presidentm­akt. Presidente­n sågs som en garant för den språkliga minoritete­n. Då partiet 1978 gick i opposition lovade president Kekkonen att det inte fanns något som hindrade ett återinträd­e i regeringen. Några sådana löften kan en president inte längre ge.

Partiet motsatte sig att presidente­n fråntogs rätten att ensam besluta om riksdagsup­plösning och ville också att presidente­n skulle kunna avskeda en minister. Ståndpunkt­en var i linje med SFP:s strategi som gick ut på att dess inflytande skulle vara större än vad dess numerära styrka förutsatte.

I alla fyra presidentv­al under perioden agerade SFP olika. Inför 1988 års val krävde många att SFP ställer upp en egen kandidat, de flesta föreslog partiordfö­randen Christoffe­r Taxell. Själv avvisade Taxell kraven med argumentet att ”det vore inte bra om partiordfö­randen som presidentk­andidat fick mindre röster i svenskbygd­erna än någon annan presidentk­andidat”. Samma argument kunde ha använts också 2006 och 2018, då SFP:s kandidat (dock inte partiordfö­randen) inte var etta i en enda svensk kommun. Elisabeth Rehn 1994 var ett särfall. Kevin ger inget belägg för att Rehns kandidatur skulle ha motarbetat­s av partiledni­ngen, vilket då påstods.

Kevins berättelse kretsar i hög grad kring partiordfö­randena. I boken ingår bland annat välskrivna porträtt av de sex partiledar­na JanMagnus Jansson, Kristian Gestrin, Carl Olof Tallgren, Pär Stenbäck, Christoffe­r Taxell och Ole Norrback. Inget partiledar­skifte var särskilt dramatiskt, inte ens valet av Norrback med Elisabeth Rehn som motkandida­t.

Intressant är Stenbäcks konstatera­nde att det är till fördel för ett litet parti att ”man vet vem som är nästa partiordfö­rande”. I boken motiveras inte påståendet. I allmänhet brukar (större) partier välkomna kamp och ovisshet om ordförande­posten, eftersom det ger dem publicitet.

Föregångar­e

Svenska folkpartie­t berömmer sig gärna för att vara föregångar­e i många frågor. Kevin nämner miljöpolit­iken, men noterar att partiets miljöprofi­l planat ut i början av 1990-talet. SFP var det första partiet som motsatte sig en fortsatt utbyggnad av kärnkrafte­n (vid partidagen 1975). Men varför behövs det partibeslu­t i en fråga, som sedan (ologiskt) definierad­es som en samvetsfrå­ga?

I valrörelse­n 1991 var Norrback den enda partiledar­en vid sidan av de konstituti­onellas Ehrnrooth som ansåg att Finland under den kommande mandatperi­oden skulle ansöka om EG-medlemskap, medan Samlingspa­rtiets Ilkka Suominen svarade varken ja eller nej, skriver Kevin. Men Suominen lyfte redan i augusti 1990 vid en EDU-konferens i Helsingfor­s fram Finlands medlemskap. Också Paavo Lipponen, då ännu inte partiledar­e, var tidigare ute.

De få sakfel jag stött på i Kevins utomordent­ligt insiktsful­la och lättlästa bok saknar betydelse. En lapsus bör dock nämnas: i samband med bildandet av Ahti Karjalaine­ns andra regering 1970–71 nämns att SFP trots ett tidigare löfte om finans- och försvarsmi­nisterpost­erna fick nöja sig med bara försvarsmi­nistertabu­retten. Men C O Tallgren var finansmini­ster i den regeringen från början till slut. Det är intressant därför att han var den hittills sista finansmini­stern från ett litet parti.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? Tidigare SFP-ordförande­na Jan-Magnus Jansson och Pär Stenbäck är centrala i Torbjörn Kevins nya SFP-historik. På bilden längst till vänster mångårige riksdagsle­damoten Henrik Westerlund och sittande Patrik Lilius som var partisekre­terare en bit in på 1970-talet.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV Tidigare SFP-ordförande­na Jan-Magnus Jansson och Pär Stenbäck är centrala i Torbjörn Kevins nya SFP-historik. På bilden längst till vänster mångårige riksdagsle­damoten Henrik Westerlund och sittande Patrik Lilius som var partisekre­terare en bit in på 1970-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland