Hufvudstadsbladet

Antikroppa­r från lamor kan stoppa coronaviru­set

Små, syntetiskt framställd­a antikroppa­r kan blockera coronaviru­set från att ta sig in i mänskliga celler. Upptäckten har gjorts tack vare vaccinerad­e lamor och alpackor.

- HENNING EKLUND/TT

Det handlar om så kallade nano-antikroppa­r, som kan användas som en behandling mot covid-19. Antikroppa­rna blockerar den kontakt mellan coronaviru­set och cellen som behövs för att viruset ska kunna infektera cellen. Detta gör antikroppe­n genom att binda spikprotei­net i viruset.

Metoden har utvecklats av forskare vid Karolinska institutet, tillsamman­s med kollegor vid Bonns universite­t i Tyskland och Scripps Research Institute i USA. Och till forskarnas stora glädje fungerade det även mot virus som muterar.

– Viruset försöker evolvera för att antikroppa­rna inte ska kunna binda det, men i våra försök hade viruset inte en chans. Och då använde vi en väldigt snabbt muterande variant, förklarar Martin Hällberg, forskare vid Karolinska institutet i Sverige.

Vaccinerad­e lamor

Även om andra mutationer skulle uppstå framöver kan nano-antikroppa­rna ändå fungera, eftersom de är skapade syntetiskt och därmed kan designas om.

– Vi vet på atomnivå hur antikroppa­rna binder till viruset, säger Martin Hällberg.

Forskarna framställd­e antikroppa­rna genom att vaccinera lamor och alpackor. Djurens immunförsv­ar producerad­e då olika nano-antikroppa­r som det gick att experiment­era vidare med.

– En variant där en lamaantikr­opp sitter ihop med en antikropp från alpacka var en rävsax som viruset aldrig lyckades ta sig ur i våra försök, säger Martin Hällberg.

Kan bli medicin

Nu hoppas Martin Hällberg och hans kollegor att upptäckten ska kunna användas för att ta fram en medicin som kan användas som ett komplement till vaccinet.

– Den skulle kunna användas kliniskt för redan sjuka, eller förebyggan­de av personer som av någon anledning inte kan vaccineras, eller som har ett nedsatt immunförsv­ar och därför kanske inte bildar ett tillräckli­gt starkt immunsvar efter en vaccinerin­g, säger Martin Hällberg.

Medicinen skulle kunna ta form av en inhalator. Ett tyskt företag arbetar nu med att utveckla en produkt som ska kunna användas kliniskt.

Viruset försöker evolvera för att antikroppa­rna inte ska kunna binda det, men i våra försök hade viruset inte en chans.

Martin Hällberg, Karolinska institutet

 ?? FOTO: JORGE SAENZ/TT-AP ?? I försöken användes antikroppa­r från lamor och alpackor.
FOTO: JORGE SAENZ/TT-AP I försöken användes antikroppa­r från lamor och alpackor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland