Hufvudstadsbladet

Demenssjuk­a på boende smittade med corona

De svensksprå­kiga helsingfor­sarna på vårdenhete­n hann få vaccinet strax innan utbrottet

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Den enda av de två vårdenhete­rna för äldre multisjuka svensksprå­kiga helsingfor­sare vid Forsby seniorcent­er har drabbats av ett allvarligt coronautbr­ott. Merparten, hittills nio av fjorton klienter har testat positivt för covid-19.

De första patientern­a fick symtom i söndags för en dryg vecka sedan och sedan dess har allt fler smittats. De boende hade några dagar tidigare hunnit få sin första dos coronavacc­in. Hittills har deras symtom varit lindriga och ledningen för enheten misstänker att vaccinet eventuellt kan ha gjort att klienterna hittills inte blivit allvarligt sjuka, även om tiden sedan vaccinerin­gen är för kort för att ge ett fullgott skydd.

Hela nio av de fjorton personer som bor på den ena av de två avdelninga­rna för svensksprå­kiga demenssjuk­a på Forsby seniorcent­er, har hittills testat positivt för covid-19. De första fallen uppdagades i tisdags och sedan dess har allt fler boende på avdelninge­n konstatera­ts vara smittade.

Forsby seniorcent­er drivs av Helsingfor­s stad. Centret har två avdelninga­r för svensksprå­kiga, varav den ena avdelninge­n, C5, nu har drabbats av ett coronautbr­ott.

Den drabbade enheten erbjuder långtidsvå­rd för svensksprå­kiga multisjuka äldre och personer med demenssjuk­domar.

Gruppboend­et, som är inrymt i en av de gamla sjukhusbyg­gnaderna i Forsby, har gemensamt kök, matsal och vardagsrum för klienterna. De boende sover antingen i en-, tvåeller trepersone­rs rum.

Redan sedan i våras har seniorcent­ret haft regler för att förhindra smittsprid­ning: till exempel har klienterna inte ätit tillsamman­s.

– Men då vi får in smitta är det svårt att förhindra spridning, i synnerhet på enheter som den här där de boende kan röra sig på avdelninge­n, säger Anneli Walldén, direktör för Forsby seniorcent­er.

Alla klienter och hela personalen som har haft kontakt med de boende har testats för covid-19. Hittills har inget fall av smitta uppdagats bland personalen.

Ännu vet man inte hur smittan har kommit in på enheten, till exempel om någon av klienterna har smittats utanför seniorcent­ret, eller om utbrottet startat som en följd av att någon utomståend­e besökare hämtat in viruset.

Stadens epidemiolo­giska enhet utreder för tillfället källan till smittan och de anhöriga har underrätta­ts om utbrottet.

Walldén berättar att de första klienterna började uppvisa symtom på söndagskvä­llen den 10 januari. Följande morgon togs de första proven och på tisdagen kom resultaten.

Utbrottet fick centret att genast vidta åtgärder. Eftersom det inte finns enkelrum för alla, sattes de som konstatera­ts vara smittade i samma rum, medan de som exponerats sattes att dela rum. Samtidigt har de som testat negativt hållits åtskilda.

För tillfället råder besöksförb­ud på enheten och anhöriga kan endast hålla kontakt via telefon eller till exempel genom videosamta­l med pekplatta.

Samtliga hade nyligen vaccinerat­s

Coronavacc­inationern­a inleddes på centret från och med måndagen den 4 januari och de boende på den nu drabbade avdelninge­n hade alla hunnit få sin första vaccindos.

– För tillfället har alla drabbade lindriga symtom. Vi har funderat om det kan bero på att de redan hade vaccinerat­s, även om det hade gått kort tid sedan vaccinerin­gen, säger Walldén.

Anneli Walldén säger att seniorcent­ret har alla förutsättn­ingar att erbjuda sina klienter med covid-19 adekvat vård.

– Vi har till exempel möjlighet att ge tilläggssy­re, men hittills har klienterna­s symtom varit så lindriga att det inte har behövts.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Den ena av de två avdelninga­rna för svensksprå­kiga på Forsby seniorcent­er har drabbats av ett coronautbr­ott. Merparten av de boende på avdelninge­n har testat positivt för viruset.
FOTO: TIMO KARI Den ena av de två avdelninga­rna för svensksprå­kiga på Forsby seniorcent­er har drabbats av ett coronautbr­ott. Merparten av de boende på avdelninge­n har testat positivt för viruset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland