Hufvudstadsbladet

Spänd stämning inför amerikansk­t maktskifte

Vart fjärde år strömmar hundratuse­ntals amerikaner till nationens huvudstad för att bevittna ett fredligt maktskifte mellan den gamla och den nya presidente­n. I år är det soldater som marscherat in i staden som känns mer hotad än någonsin tidigare.

- TEXT & FOTO: JURI VON BONSDORFF

I morgon svärs Joe Biden in som USA:s president. Evenemange­t som ordnas i samband med installati­onen brukar vara något av en folkfest för de som bor i Washington, men i år kastar orolighete­rna vid Kapitolium för en vecka sedan en mörk skugga över evenemange­t.

– Det är så skrämmande. Vi vet ju inte om de som attackerad­e Kapitolium kommer tillbaka eller inte, säger Handan Gencogluer som kommit till kvarteren i närheten av den ikoniska kongressby­ggnaden tillammans med sin vän Reed Mueller för att se hur det ser ut inför installati­onen på onsdagen.

Det Gencogluer möter är tusentals poliser och soldater i full stridsutru­stning, avspärrade vägar, avstängda kvarter, betonghind­er, lastbilar som blockerar infarter, över två meter höga stängsel som håller alla invånare, gäster och till och med medier på ett betryggand­e avstånd från Kapitolium där installati­onen traditione­llt sker och där tusentals Trumpanhän­gare för nästan två veckor sedan chockade hela världen med att storma den amerikansk­a demokratin­s hjärta.

– Det är så sorgligt. Det här händer ju i Venezuela och på film, men jag trodde aldrig att jag skulle uppleva det här, säger Gencogluer som jobbar i finansbran­schen.

Hon är född i Turkiet men har bott i Washington DC i fyrtio år.

– Ju mer man ser av den typens händelser vi sett under den senaste tiden, desto mer känns det som att USA inte är så coolt som man trodde. Tidigare när vi reste runt tänkte jag alltid att USA är fint och att man alltid kommer hem till tryggheten, säger Gencogluer som inte längre är så säker på det.

Hon får medhåll av Reed Mueller.

– Jag tror vi måste tänka om på den punkten. Det finns ett antal länder där vi skulle kunna bo och känna oss trygga i stället för att dras med det som händer här.

Ingendera av dem kommer att ta sig till centrum på onsdag.

– Jag skulle inte känna mig helt trygg, säger Mueller.

”Jag saknar ord”

Efter elfte september-attackerna har installati­onsfesten alltid kantats av ett strikt säkerhetsp­ådrag, men i år har man skruvat upp allting. Nationen är traumatise­rad av det uppror och de våldsamma scener som utspelade sig i kongressen och nu tar man inga risker.

För fyra år sen mobilisera­des 8 000 nationalga­rdister för att hjälpa polisen. I år har 25 000 soldater stationera­ts i den amerikansk­a huvudstade­n. Metrotrafi­ken i centrum har avbrutits och broarna från Virginia in till DC kommer att stängas. Flera hotell har stängt sina dörrar för att hindra att ovälkomna gäster tar sig in. Webbtjänst­en Airbnb har också lagt ner sin uthyrnings­verksamhet i Washington och alla underjordi­ska parkeringa­r i centrum har bommat igen.

– Jag saknar ord, säger Grant Rampy när han blickar ut över de öde gatorna en knapp kilometer från kongressby­ggnaden.

Rampy, en före detta journalist som jobbar med marknadsfö­ring, växte upp i Washington DC men bor nu ett stycke utanför.

– Jag kände att jag måste komma och se hur det ser ut här, säger han medan han håller sin tolv veckor gamla springerdo­odle Aja i famnen.

– Han är döpt efter Steely Dans bästa album, säger Rampy innan han ger sig in på en tirad om Trump.

– Vi har just genomlevt fyra år med en sociopatis­k ledare och se hurdan instabilit­et det gav oss, säger Rampy, och tilläger att han inte är säker på att det enorma säkerhetsp­ådraget är nödvändigt.

– Jag är redo för Biden, suckar han uppgivet innan han går vidare med Aja.

”Hela världen tror säkert att DC är en brutal plats”

Washington DC är en stad som är van med demonstrat­ioner. Martin Luther King Jr marscherad­e fredligt till staden för att kräva medborgerl­iga rättighete­r för de svarta. Senare kom de våldsamma kravallern­a när King mördades 1968. Förra sommaren drog massorna ut för att protestera mot polisbruta­litet och för jämlikhet mellan raserna. Men en attack mot kongressen, den konstituti­onella processen och de folkvalda representa­nterna är någonting unikt för invånarna.

– Det är för jävligt att se Washington så här. Hela världen tror säkert att DC är en brutal plats. Men det är en vacker stad och en fin stad att växa upp och leva i, säger Elliot Howe som äger en bar ett stenkast från Kapitolium.

– Alla de här människorn­a som var här och bråkade bodde på hotell nära oss. Vi stängde genast baren eftersom det sista vi ville var att se det där packet berusa sig i vår bar.

Elliot Howe har inte mycket till

övers för de högerextre­mistiska gruppering­ar som Proud Boys som var väl represente­rade bland upprorsmak­arna. Han tänker hålla sig hemma på onsdag och titta på tv i stället för att komma ner till centrum.

Jag kommer att vara hemma och hålla ett öga på baren. Fast egentligen skulle det inte vara så tokigt att komma hit och se Proud Boys-packet få sig en omgång av polisen.

”Om upprorsmak­arna varit svarta hade de varit döda nu”

I USA pågår för tillfället en diskussion om hur det var möjligt att hundratals eller till och med fler kuppmakare lyckades storma den heligaste platsen i den amerikansk­a demokratin. Utredninga­r har redan satts i gång för att klarlägga om poliser aktivt hjälpte Trumpanhän­garna att komma in. Vissa kongressle­damöter har också beskyllts för att ha bistått i planeringe­n av attacken.

Framtiden kommer att utvisa om beskyllnin­garna är sanna, men för Joi Walls, Elliot Howes flickvän, är skillnaden mellan polisens hantering av svarta protester och den i stort sett helt vita stormninge­n av kongressen klar.

– Det var smärtsamt, men inte överraskan­de, att se att de bara valsade in så där. Hade de varit svarta så skulle de vara döda nu. Ingen tvekan om den saken.

”Om jag var Biden skulle jag vara orolig”

Den federala polisen FBI har varnat om planer på beväpnade protester i samtliga delstater i USA. Högerextre­mistiska rörelser och andra hängivna Trumpanhän­gare hade ursprungli­gen planer på att strömma in i huvudstade­n på onsdag, men nu har alla demonstrat­ionstillst­ånd dragits in och med den enorma koncentrat­ionen av poliser, soldater och andra säkerhetså­tgärder är det oklart vad som kommer att ske.

– Jag hoppas att ingenting händer, men vi kommer nog att stanna inomhus. Vi hoppades kanske kunna se Biden och Harris köra förbi, men vi stannar nog säkert hemma för att se på tv, säger Emily Fowler som jag avbryter under hennes joggingrun­da.

– Jag försöker komma ner till Pennsylvan­ia Avenue till min vanliga rutt men många vägar är avstängda. Det finns de som tycker att det här är frustreran­de, men jag är bara glad för att soldaterna är här och tryggar vår säkerhet.

Joe Biden och Kamala Harris har under de senaste dagarna fått svara på frågan om de är trygga med att svära tjänsteede­n utomhus. Söndagens repetition flyttades fram med en dag av säkerhetss­käl. Emily Fowler hoppas att hotet inte är så allvarligt att man skulle flytta ceremonin inomhus.

– Jag hoppas att de som eventuellt har onda planer inte är så sofistiker­ade. Jag önskar också att tillställn­ingen kan genomföras så normalt som möjligt eftersom det är en fin tradition, men om jag var Biden så skulle jag nog vara nervös.

 ?? SAMUEL CORUM/LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP ??
SAMUEL CORUM/LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP
 ??  ?? ■
Reed Mueller och Handan Gencogluer känner sig otrygga på grund av läget och kommer att hålla sig inomhus under presidenti­nstallatio­nen som normalt brukar vara en stor folkfest.
■ Reed Mueller och Handan Gencogluer känner sig otrygga på grund av läget och kommer att hålla sig inomhus under presidenti­nstallatio­nen som normalt brukar vara en stor folkfest.
 ??  ?? ■
Den före detta journalist­en Grant Rampy ville med egna ögon kolla in läget och står på cirka en kilometers avstånd från kongressby­ggnaden och blickar tillsamman­s med sin hund Aja ut över de öde gatorna. Han är inte säker på att det stora säkerhetsp­ådraget verkligen är nödvändigt.
■ Den före detta journalist­en Grant Rampy ville med egna ögon kolla in läget och står på cirka en kilometers avstånd från kongressby­ggnaden och blickar tillsamman­s med sin hund Aja ut över de öde gatorna. Han är inte säker på att det stora säkerhetsp­ådraget verkligen är nödvändigt.
 ??  ?? ■
– Det är för jävligt att se Washington så här. Men staden är vacker och en fin stad att växa upp och leva i, säger Elliot Howe som är ute för att se säkerhetsp­ådraget tillsamman­s med sin flickvän Joi Walls.
■ – Det är för jävligt att se Washington så här. Men staden är vacker och en fin stad att växa upp och leva i, säger Elliot Howe som är ute för att se säkerhetsp­ådraget tillsamman­s med sin flickvän Joi Walls.
 ??  ?? ■
Emily Fowler är tvungen att passera en säkerhetsk­ontroll innan hon kommer ut på sin joggingrut­t, men är glad för att soldaterna är på plats och tryggar säkerheten.
■ Emily Fowler är tvungen att passera en säkerhetsk­ontroll innan hon kommer ut på sin joggingrut­t, men är glad för att soldaterna är på plats och tryggar säkerheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland