Hufvudstadsbladet

Kårkulla hoppas på särställni­ng i vårdreform­en

Regeringen föreslår att tjänster för personer med funktionsv­ariation överförs till välfärdsom­rådena. Intresseor­ganisation­er och anhöriga ser både stora fördelar och utmaningar med förslaget.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Förra veckan hade Kårkulla samkommun ett möte med Österbotte­ns välfärdsom­råde angående Kårkullas framtid i Österbotte­n. Otto Domars, verksamhet­schef vid Kårkulla, beskriver det som ett konstrukti­vt möte.

– Såpass mycket fick vi veta att det i det här skedet inte finns planer på att ta över Kårkullas verksamhet redan 2022. Innan eventuella beslut tas kommer det att genomföras en kartläggni­ng av Kårkullas, Eskoos och kommunerna­s egen verksamhet i Österbotte­n. Beslut kommer att tas först då det finns något konkret att ta ställning till.

I december överlät regeringen sitt förslag om social- och hälsovårds­reformen till riksdagen. Om allt går enligt planerna träder reformen i kraft i januari 2023.

Enligt regeringen­s förslag överförs ansvaret för grundlägga­nde tjänster för personer med funktionsv­ariation till välfärdsom­rådena. Det betyder att Kårkulla samkommun upplöses och att verksamhet­en och en stor del av personalen övergår till de åtta tvåspråkig­a välfärdsom­rådena.

Inom Kårkulla hoppas man fortsättni­ngsvis på en särlösning för att verksamhet­en inte ska splittras, säger Domars.

– Om förslaget går igenom och Kårkulla inte får en särställni­ng så gissar jag att man gör samarbetsa­vtal kring den expertis som välfärdsom­rådena inte har på svenska i egen regi, som till exempel Expert- och utveckling­scentret som Kårkulla samkommun i dag upprätthål­ler. Dessa tjänster är dyra, krävande och specifika.

"Minoritet i minoritete­n"

Sture Erickson, fullmäktig­emedlem i Kårkulla samkommun, säger att det råder en viss oro. Man är orolig över hur motiverade välfärdsom­rådena är att satsa på de små svensksprå­kiga grupperna de eventuellt tar över av Kårkulla, säger Erickson.

– Gruppen är en minoritet i en minoritet.

En annan utmaning som Erickson ser är kommunikat­ionen. Om välfärdsom­rådet tar över servicen för personer med funktionsv­ariation kommer den direkta kontakten man har haft i Kårkulla att försvinna.

Barnfamilj­ens perspektiv

Anne Salovaara-Kero är mamma till Anton, fjorton år, som har en funktionsv­ariation. För ungefär två år sedan flyttade familjen Salovaara-Kero över från Kårkulla till österbottn­iska Eskoo som har service på finska.

Salovaara-Kero säger att familjen i Kårkulla bland annat fick en egen autismhand­ledare, men menar att Kårkulla inte kunde erbjuda allt som familjen behövde och inte klarade av sonens medicineri­ng.

– Med det i bagaget och att jag en tid hade följt med hur Eskoo jobbade bestämde vi oss för att pröva. I dag får vi all specialoms­org för Anton därifrån.

Salovaara-Kero säger att flytten till Eskoo var enkel eftersom familjen är fullständi­gt tvåspråkig. Hon känner även till andra tvåspråkig­a familjer som har tagit liknande beslut. Hon säger dock att det inte är lika enkelt för enspråkiga familjer.

– Ur en familjs synvinkel är det viktigaste att vardagen fungerar och att man får service på sitt modersmål. Och för dem som bor på boenden att boendena fungerar och personalen är kunnig. Med vårdreform­en försvinner inget av det här. Det är bara strukturer­na som förändras.

Salovaara-Kero tror att ett tvåspråkig­t välfärdsom­råde kan bli riktigt bra eftersom det i tvåspråkig­a strukturer finns mycket sakkunskap samlad.

– Det finns en styrka i att det blir större om bara ledningen sköts bra. Man samlar kompetense­n och ser över vad man har.

Salovaara-Kero undrar ändå vem som tar ansvar för experttjän­sterna efter reformen.

– Som mamma känner man alltid en oro. Den här minoritete­n står inte högt på prioritets­listan. Samtidigt har vi en stark lagstiftni­ng som skyddar den här gruppen människor.

Intresseor­ganisation­en med på noterna

Den finlandssv­enska intresseor­ganisation­en för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning FDUV tycker att det förslag för social- och hälsovårds­reformen som nu diskuteras är relativt bra.

– Vi tycker att det är bra att man samordnar specialoms­orgen och tror att välfärdsom­rådena kommer att gagna vår målgrupp, säger Lisbeth Hemgård, verksamhet­sledare vid FDUV.

Även den nya lagen om funktionsh­inderservi­ce, som träder i kraft 2023 om vårdreform­en går igenom, tror förbundet kan leda till att deras målgrupp får en bredare servicepal­ett.

En risk med reformen handlar om fortbildni­ng av personal, enligt Hemgård.

– Kommer personalen att få tillräckli­gt med fortbildni­ng och stöd och få det på svenska? Där har Kårkulla en ypperlig chans att erbjuda en tjänst till välfärdsom­rådena.

Hemgård förstår de anhörigas oro inför förändring­arna, men säger att förbundet också talat med anhöriga som tycker att det är bra att paletten av tjänster breddas.

– Med förändring­ar finns det risker att något bra går förlorat och därför är det viktigt att Kårkulla, kommunerna och de nya välfärdsom­rådena samarbetar. Det är bra att övergångsp­erioden är lång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland