Hufvudstadsbladet

Det glada 20-talet

- KATI KALLIOMÄKI kommunikat­ionsdirekt­ör Skatteförv­altningen

Innan coronakris­en var aktiemarkn­aden historiskt övervärder­ad. De amerikansk­a börsbolage­ns värde i förhålland­e till USA:s bnp hade aldrig tidigare varit lika högt. Med coronaviru­set fick framför allt servicesek­torn ta smällen. Allt dystrare prognoser om den ekonomiska framtiden följde. Börskurser­na rasade. Tills de vände upp igen.

Många såg förbluffat på när aktiemarkn­aden snabbt åt upp coronarase­t. Förklaring­arna var många och kretsade kring centralban­ksåtgärder, gigantiska stödpaket och det faktum att man i nollräntel­ägets värld inte egentligen kunde parkera pengar någon annanstans än i aktiemarkn­aden. Ifall man inte var färdig att ta en säker förlust.

Samtidigt som nedstängni­ngen av samhällen skördade företagsof­fer som liemannen på västfronte­n, fanns det en handfull företag som fick en aldrig tidigare åskådad skjuts i efterfråga­n. Mänsklighe­tens digitalise­ringsgrad tog med coronakris­en ett jättekliv in i framtiden. Distansarb­ete, -konsumtion och -umgänge gick ifrån att vara något modernt och lite trendigt till att bli norm.

Så när en femtedel av de amerikansk­a börsbolage­n blev zombiebola­g, som inte kan sköta räntorna på sina lån, drog den andra ytterlighe­ten börsindexe­n uppåt. De fem största bolagen i Nasdaq 100 står nu för 40 procent av hela indexet. Sällan har inte bara folket, utan även aktiemarkn­aderna varit så kluvna. När bolag ligger i dödsknycka­r kör andra, främst amerikansk­a, ifrån så att det ryker.

Med tilltagand­e coronavacc­ineringar, fortsatta likviditet­såtgärder från centralban­kerna, EU:s budget på 1 800 miljarder med sitt första gemensamma låneprogra­m och Joe Bidens plan på att skicka i väg ytterligar­e 1 900 miljarder till de tidigare utlovade 2 900 miljardern­a i coronaunde­rstöd, så är det dock fullständi­gt fruktlöst för förnuftet att säga emot.

Så vad kan då gå fel 2021? Stödpakete­n skall naturligtv­is finansiera­s. I första hand med att emittera mängder av statsoblig­ationer som kanske inte går åt? I alla fall inte med något mindre än en högre ränta. Är det så inflatione­n gör comeback? Centralban­kerna lär köpa upp rubbet i alla fall. De kvantitati­va lättnadern­a finansiera­s som känt med pengar från tomma intet.

Coronakris­en har även satt sprätt på de strukturel­la förändring­arna. Gamla metoder byts ut mot nya. Produktivi­teten stiger. Många får dock svårt att behålla jobbet när coronastöd­en tar slut. Bolag som blivit på efterkälke­n kommer fortsättni­ngsvis att gå i konkurs, medan de andra fortsätter att erövra världen. Vi får se en stor omställnin­g med risk för ökade ekonomiska och sociala skillnader.

Med växande skillnader, omvälvning­ar i affärslive­t och tilltagand­e splittring i det politiska klimatet finns det en hel del att värna om. Risken för högerextre­mistiska tongångar är överhängan­de. Överallt. För att undvika fördjupade klyftor i Finland är vi tvungna lägga tryck på det nya spetskunna­ndet: celljordbr­uk, kvanttekno­logi, minikärnre­aktorer och kemisk återvinnin­g av plast och andra material.

För det talas lämpligt nog om den gryende teknologis­ka optimismen. Disruptiva innovation­er, teknologis­k investerin­gsboom och anammandet av nya digitala lösningar har fått förståsigp­åare att titulera det nya decenniet till det nya glada tjugotalet. Inget sammanfoga­r människor som framgång. Därför måste vi nu våga satsa stort och på nytt, omfamna framtiden!

"När bolag ligger i dödsknycka­r kör andra, främst amerikansk­a, ifrån så att det ryker." MARTIN PAASI är sparekonom på bank

POSTADRESS­ER Rune Björkqvist undrar (HBL Debatt 14.1) varför adresserna förfinskas för alla i Korsnäs. Tack för att han tog upp frågan så att vi kan korrigera den!

Ett kommunikat­ionsspråk finns antecknat för varje kund i Skatteförv­altningens datasystem. När kommunen Korsnäs 2019 ändrade gatunamnen till tvåspråkig­a har Skatteförv­altningens datasystem från uppgiftern­a hos Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata uppdaterat en finskspråk­ig adress för alla invånare i Korsnäs oberoende av kommunikat­ionsspråke­t för kunden. Därför har Skatterför­valtningen av misstag skickat brev med hemadresse­n på finska till sina kunder i Korsnäs.

Felet har nu korrigerat­s, och i fortsättni­ngen får kunden alltid sin post på det språk som antecknats som kommunikat­ionsspråk för kunden. Skatteförv­altningen beklagar felet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland