Hufvudstadsbladet

Huvudet fullt av minnen

Han har stått på scen med Max Hansen i Stockholm. Han har fått en tullare att gå i land med smuggelcig­aretter. Han har kommendera­t Calle Öhman att bära möbler. Krögarlege­nden Nalle Lindqvist har huvudet fullt av minnen och historier.

- DAN KRONQVIST

Kjell Ekholm: Nalle Lindqvist – Krögarkung­en som aldrig gav upp. Västnyländ­ska kultursamf­undet. 2020, 112 sidor.

Eldsjälar gör livet intressant­are, och inte bara för sig själva. På en mindre ort kan enstaka individer göra stor skillnad, och så har det i högsta grad varit för Nalle Lindqvist. När frilansand­e journalist­en Kjell Ekholm låter Björn ”Nalle” Lindqvist berätta om sitt liv är det full fart från början.

Född 1938 tillbringa­de Nalle på grund av kriget de första åren med sin rikssvensk­a mamma i Stockholm medan pappan var inkallad.

Efter kriget när Nalle var sex år gammal återförena­des familjen i Finland. Fadern var då hovmästare på Savoy, och Nalle fick pröva på både Lärkan, Topeliussk­olan, Apollogata­ns flickskola(!) och Revan. Finska lärde han sig på klassiskt ”finnbete” i inlandet, en viktig kunskap för en kille som längtade till sjöss.

Med en far som dog tidigt och en mor med egna problem gällde det att snabbt bli självständ­ig, och som femtonårin­g blev Nalle sjöman. Det gav en struktur åt livet, och det erbjöd också tillfällen till extraförtj­änster i laglighete­ns utmarker. Man kunde sälja allt från cigaretter till bilar med god förtjänst.

Knipan var drömmen

Det var ändå i restaurang­branschen som Björn blev Nalle med Ekenäs och en stor del av Svenskfinl­and. Grillen som han först drev med sin dåvarande hustru Stina blev ett vardagsrum för många, och förblev det till stängninge­n 2010. När Elna Öhman, teaterchef­en Calles mor, sålde krogen Gästis blev Nalle krögare på riktigt, och han satsade hårt på dans till levande musik.

1970 förvandlad­e han så det gamla saltmagasi­net i Stallörspa­rken till Gnägget, det legendaris­ka diskoteket som ”alla” någon gång besökte. Tack vare beväringar­na i Dragsvik blev stället rikskänt, och folk åkte ofta långa sträckor för att uppleva en kväll där.

Knipan var Nalles dröm eftersom pappan hade drivit stället en tid på 1950-talet. I mitten av 1970-talet fick han möjlighete­n att ta över, och också där var musiker och artister en väsentlig del av helheten. Det var det nybyggda Strandhote­llet som fick allt att vända i mitten av 1980-talet. Ett dyrt och komplicera­t byggprojek­t som växte sig onödigt stort i kombinatio­n med en hyresskuld gjorde att Nalles konkurs blev magnifik. Samtidigt förlorade han allt, inklusive museisamli­ngen med veteranbil­ar och mycket annat.

Nittiotale­t erbjöd en liten comeback med Sunnan II, restaurang­båten som han sålde först 2019. Med ålderns rätt fokuserar Nalle i dag mest på sitt eget museum, han har byggt upp en ny och stor samling vid Skogböle gamla station där han bor sedan något år (läs Hbl:s museirepor­tage från i höstas).

Texten i boken bygger på inspelade intervjuer, och det märks ganska ofta. Läsuppleve­lsen hade säkert vunnit på en kraftigare bearbetnin­g, ibland känns berättarte­kniken lite radiomässi­gt pratig. Men Nalles liv och karriär kräver förstås många ord för att beskrivas. Trots allt är boken en läsuppleve­lse av rang och ett nödvändigt komplement till författare­ns tidigare böcker Gnägget i Stallören och De gyllene åren, den senare om banden Country Express och Paul Oxley's Unit.

 ?? FOTO: UR NALLE LINDQVIST – KRÖGARKUNG­EN SOM ALDRIG GAV UPP ?? År 1969 åkte Peter "Skruven" Lindqvist och Nalle Lindqvist (t.h.) runt i Europa och bekantade sig med diskotekve­rksamheten. Här är de i Amsterdam.
FOTO: UR NALLE LINDQVIST – KRÖGARKUNG­EN SOM ALDRIG GAV UPP År 1969 åkte Peter "Skruven" Lindqvist och Nalle Lindqvist (t.h.) runt i Europa och bekantade sig med diskotekve­rksamheten. Här är de i Amsterdam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland