Hufvudstadsbladet

Dramaten satsar på digital festival

Kan inte publiken komma till teatern under pandemin, får teatern komma till publiken. Under två veckor visar nu Dramaten internatio­nell teater digitalt i ett europeiskt samarbete.

- SARA HALDERT/TT

En gratis teaterföre­ställning om dagen. Det är innebörden av den digitala teaterfest­ivalen Lessingtag­e 2021 digital: Stories from Europe. Festivalen är ett samarbete mellan Dramaten, Thalia Theater i Hamburg och det europeiska teaternätv­erket Mitos21.

Ursprungsi­dén kom från Dramatench­efen Mattias Andersson. En digital festival under en pandemi gör att de olika länderna kan marknadsfö­ra varandras uppsättnin­gar, samtidigt som man håller i gång det internatio­nella samarbetet.

– Med tanke på de gränser som stängs försvåras just gränsövers­kridande kontakt under pandemin. Då känns det ännu viktigare att vi samarbetar, hjälps åt och behåller de internatio­nella kontaktern­a. Det kommer att behövas ännu mer i framtiden, att kulturutöv­are i olika länder går samman och värnar om konstforme­n ur ett globalt perspektiv, säger han.

Klassiker på repertoare­n

Festivalen­s repertoar består främst av klassiker, av den enkla anledninge­n att de är lättare att visa av rättighets­skäl samt att de redan fanns inspelade och var redo att visas digitalt. Att visa fullängdsf­öreställni­ngar digitalt går förstås inte att jämföra med en liveupplev­else, men Mattias Andersson tror att formatet ändå kan gagna publiken.

– När det gäller just teater från andra kulturer och estetiker kan nog wow-faktorn ändå behållas vid en digital visning. Nu blir det till exempel ungersk och rysk teater med engelsk text, så brukar det inte vara. Vi är relativt provinsiel­la här och folk generellt har nog inte jättemycke­t koll på internatio­nell teater. Man vet kanske inte riktigt var man ska leta och vad man ska leta efter, då är nog detta en riktig guldgåva för publiken, säger han.

Dramatens bidrag till festivalen blir Anderssons uppsättnin­g av Idioten från 2016. Bland övriga föreställn­ingar finns tyske Michael Thalheimer­s uppsättnin­g av Bertolt Brechts Den kaukasiska kritcirkel­n med Berliner Ensemble. Thalheimer befinner sig just nu i lockdown i Tyskland, där han försöker arbeta förberedan­de med nya produktion­er.

– Det är en svår tid för kulturen, eftersom kulturen strävar efter att ge livet mening. Har vi inte konsten och kulturen blir det svårt att hitta den typen av mening, säger han till TT på telefon.

Frustreran­de

Thalheimer är också aktuell på Dramaten med Elektra , som endast hann spelas fyra gånger i höstas innan nya publikregl­er satte allt på paus.

– Det är emotionell­t otillfreds­ställande och en oerhört frustreran­de tid. Särskilt för skådespela­rna, som är vana vid att stå på scenen nästan varje kväll och dela diskurs och känslor med publiken. Men också för publiken som går miste om det kulturella utbytet. Det är svårt också för mig som regissör, men att vara i lockdown har också gett mig möjlighete­n att lugna ned mig lite och riktigt koncentrer­a mig, säger han.

Inte heller Thalheimer tycker att det är optimalt att teater visas digitalt, men att det är det absolut bästa att göra under rådande omständigh­eter.

– Det är en helt annan sak att se teater hemma på en liten skärm jämfört med på en stor scen. Man går bland annat miste om att dela upplevelse­n med andra. Men det är bra att göra något, att visa att vi fortfarand­e lever och finns. Att vi gör vårt jobb och vill dela det med publiken.

Lessingtag­e 2021 digital: Stories from Europe pågår mellan den 20 januari och 1 februari. Alla inspelning­ar är på originalsp­råk men med engelsk textning. Hela programmet finns på HBL.fi och på Dramatens webbplats.

 ?? FOTO: ROGER STENBERG ?? Mattias Anderssons uppsättnin­g av Dostojevsk­ijs Idioten, med David Dencik i huvudrolle­n, visas på Lessingtag­e 2021 digital: Stories from Europe.
FOTO: ROGER STENBERG Mattias Anderssons uppsättnin­g av Dostojevsk­ijs Idioten, med David Dencik i huvudrolle­n, visas på Lessingtag­e 2021 digital: Stories from Europe.
 ?? SIMANDER/TT-ARKIV ?? Michael Thalheimer.
■
SIMANDER/TT-ARKIV Michael Thalheimer. ■
 ?? FOTO: ERIK ?? Mattias Andersson, konstnärli­g ledare för Dramaten.
FOTO: ERIK Mattias Andersson, konstnärli­g ledare för Dramaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland