Hufvudstadsbladet

Mindre doser ska skydda fler

Immunolog föreslår halverad andra vaccindos

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Vaccintill­verkarnas problem med att leverera önskade mängder vaccin har fått experter att söka alternativ­a lösningar. Mika Rämet, professor i immunologi, föreslår att de som vaccineras får två sprutor, men att mängden vaccin minskas i den senare dosen.

– Då kan vi skydda så många som möjligt av de utsatta äldre som riskerar svåra symtom vid smitta.

Mika Rämet är professor i experiment­ell immunologi. Han leder vaccinfors­kningscent­ret vid Tammerfors universite­t och tänker nu utanför de givna ramarna i vaccinfråg­an. Rämet föreslår en ändrad vaccindose­ring för att så många som möjligt ska kunna få skydd så snabbt som möjligt.

Vaccintill­verkaren Pfizer/Biontech rekommende­rar att dess vaccin ges i två omgångar med tre veckors mellanrum. Enligt Rämet kan man halvera mängden vaccin i den andra sprutan och ändå uppnå ett gott skydd. Då skulle lagren i Finland räcka till fler vaccinerin­gar.

– Då kan vi skydda så många som möjligt av de utsatta äldre som riskerar svåra symtom vid smitta. I ett epidemiläg­e, som faktiskt kan förvärras mycket snabbt, måste vi se till att vi inte hamnar i en situation med plötslig hög dödlighet i samhället, säger han.

Då kan vi skydda så många som möjligt av de utsatta äldre som riskerar svåra symtom vid smitta. Mika Rämet, professor i experiment­ell immunologi

"Mindre räcker"

Rämets förslag bygger på vad man har sett när vaccinets effekt har granskats.

– Vi vet att den första fulla dosen ger en skyddseffe­kt efter tolv dagar och att den andra ökar antikroppa­rna med tio till tjugo gånger, men vi vet också att den här skyddseffe­kten uppnås med redan en tredjedel av vaccinmäng­den, säger han.

Rämet föreslår alltså att boosterdos­en halveras.

– På det här sättet kan vi skydda fler än genom att följa den ursprungli­ga doseringen.

Varför är den ursprungli­ga doseringen då onödigt hög redan från början? – När Pfizer startade sin utveckling av ett RNA-baserat vaccin visste man inte hur det skulle fungera. I det läget är en vaccintill­verkare orolig för effekten och väljer att skapa ett så gott skydd som möjligt eftersom det är dyrt att göra om utveckling­sprocesser­na många gånger.

Färska mätningar visar hur immunförsv­aret reagerar ifall man minskar den sammanlagd­a mängden av Pfizer/Biontechs vaccin. Minskade doser ger den vaccinerad­e fler antikroppa­r än vad till exempel de som redan har haft covid-19 har. Också det som kalllas för T-cellsimmun­iteten – en annan del av immunförsv­aret än antikroppa­rna – vaknar bra med krympta doser. Ger en halverad andra dos ett hälften så bra skydd som hela dosen?

– Nej. Vi har sett att redan en tredjedel av den totala vaccinmäng­den ger bra försvarsre­aktioner.

"Effekten kan undersökas"

Rämet påpekar att en minskad mängd vaccin ger samma biverkning­ar som hela den rekommende­rade mängden.

– Och det är ett bevis på att en mindre mängd sätter i gång immunförsv­aret precis som det ska.

Till den som ifrågasätt­er det förnuftiga i förslaget säger Rämet att effekten är lätt att påvisa nu när vaccinerin­gen är i gång i Finland. Genom att ge halva och hela boosterdos­er till försöksper­soner bland dem som vaccineras kan man på bara ett par veckor visa på eventuella skillnader i hur immunförsv­aret reagerar.

När Storbritan­nien började vaccinera så många som möjligt med dos ett och skjuta påfyllning­sdosen på framtiden tyckte Rämet inte att tanken var särskilt god.

– Det löser egentligen inte problemet med att man har för lite vaccin att tillgå, men genom att halvera doser lyckas man faktiskt vaccinera fler än tänkt. Om vi hade mer vaccin att tillgå så skulle vi förstås inte alls behöva föra den här diskussion­en, säger han.

Rämets förslag gäller företaget Pfizer/Biontechs vaccin, alltså det ena av de två vaccin den finska vården nu använder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland