Hufvudstadsbladet

Regiontraf­iken kan utvidgas

Pendlingen och miljön gynnas av tätare nätverk för regiontraf­iken, säger De gröna i ett nytt initiativ. Nästa steg är att diskutera med de övriga regeringsp­artierna.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Regeringsp­artiet De gröna vill återuppliv­a nedlagda tåghållpla­tser runtom i landet. Det här ska göra kollektivt­rafiken tillgängli­g för en miljon finländare.

De gröna vill återupplev­a regiontraf­ikens glansdagar på 80-talet, då det ännu var tätt med tåghållpla­tser på många orter runtom i landet. I sitt initiativ föreslår partiet att det gamla nätverket av hållplatse­r tas i bruk igen på flera orter – för att en miljon finländare till ska få ta del av kollektivt­rafiken.

Det här är en åtgärd för att nå regeringen­s klimatmål, att minska utsläppen från trafiken fram till år 2030.

– Det här är en omfattande, ny åtgärd som berör många, säger partiets vice ordförande Jaakko Mustakalli­o.

Pilotproje­ktet ska börja år 2023. Nätverket ska vara fullt utbyggt år 2030. Projektet beräknas kosta 20– 40 miljoner euro och finansiera­s av Europeiska fonden för hållbar utveckling och statens budget för infrastruk­tur.

Pendlare gynnas

Helsingfor­sregionens trafik har redan ett omfattande nätverk av lokaltåg. Nu vill De gröna satsa speciellt på Åbo, Tammerfors och andra större orter. Också Vasa och Seinäjoki har potential, men där kan man inte börja med pilotproje­kt lika snabbt.

Det är meningen att VR ska leda projektet, men så att lokala aktörer också själva kan påverka planeringe­n så att projektet svarar på deras behov.

Många av de planerade nya hållplatse­rna kunde finnas på platser där det också tidigare funnits en hållplats. De gamla hållplatse­rna har rivits, men i många fall går det att bygga nytt på samma ställe.

– I sin enklaste form kan en ny hållplats bestå av en träbrygga, säger Mustakalli­o.

Kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) har tidigare varit aktiv i debatten om att förbättra lokaltrafi­ken. Initiative­t tar diskussion­en till nästa nivå.

– Det här är en konkret öppning för att börja diskutera i stor skala och ge en miljon finländare bättre service genom att göra regiontraf­iken tillgängli­g för dem, säger Mustakalli­o.

Nästa steg är att diskutera saken med de andra regeringsp­artierna för att förverklig­a initiative­t.

Samtidigt pågår en diskussion om snabba tågförbind­elser mellan storstäder, men Jaakko Mustakalli­o säger att det är frågan om två skilda saker.

– Projekten är i olika storlekskl­asser, nu är det inte frågan om några miljardsat­sningar utan mindre projekt som utförs med snabb tidtabell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland