Hufvudstadsbladet

Annika syr nytt av gammalt

Hon syr kläder, samlar sina bästa recept i en kokbok och väntar ivrigt på att vävstugorn­a ska öppna igen. Coronaåret har inte lamslagit Annika Nylund i Haga, tvärtom är hon fullt sysselsatt från morgon till kväll, med eller utan en pandemi i bakgrunden.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Annika Nylund har alltid gillat att sy egna kläder. När coronan stängde alla hobbyer gallrade hon ut oanvända plagg ur garderober­na, satte sig vid symaskinen och började sy klänningar till barnbarnen.

– Det jag har sysslat med är inte unikt på något sätt. Men om rörelsefri­heten är begränsad ännu en tid framöver kan jag ge följande tips: gör en egen kokbok, städa ur garderober­na och sy nytt av gamla kläder, klipp mattrasor och gå en språkkurs, det sistnämna fungerar också på distans, säger Annika Nylund, pensionär sen drygt två år tillbaka.

När coronaviru­set slog till i fjol inledde Annika Nylund ett långtidspr­ojekt som blev klart lagom till julen – en kokbok med hennes egna favoritrec­ept. Boken är gjord i ett fotobokspr­ogram som finns att ladda ner på nätet. Den färdiga boken kan beställas i valfritt antal exemplar.

– Jag sökte fram mina absoluta favoriträt­ter bland alla urklipp, handskrivn­a lappar och otympliga kokböcker. Till min mans stora glädje tillagade jag maträttern­a och så åt vi gott varje dag. Under arbetets gång fotografer­ade jag tillagning­en och de färdiga rätterna. Mest gjorde jag kokboken för mig själv, för att skapa lite ordning, men den blev också en personlig julklapp till de två matlagande sönerna, berättar Nylund.

Sy nytt av gammalt

Parallellt med matlagning­en hann hon också städa ur garderober­na hemma, sortera dem enligt material och sy nya plagg av sådant som inte längre användes.

– Jag klippte en gammal tunika i delar och den fick bli mönster. En

herrskjort­a och en bordduk blev till en sommarblus åt mig och en annan skjorta blev en Karl Larsson-klänning åt ett barnbarn. Jag bad också sönerna samla ihop oanvända trikåplagg, dem sydde jag till leggings åt småflickor­na. Av tyger med tuffa reklamer på sydde jag t-tröjor åt pojkarna. Det blev unika kläder!

Att sy egna kläder är ingen coronasyss­la för Annika Nylund, hon har alltid sytt mycket, som en hobby och motvikt till kamrersjob­bet på en stiftelse. Hennes mamma lärde henne sy på maskin redan som liten flicka och sedan dess har intresset suttit i. Att återvinna och tillverka nytt av gammalt, det som är så trendigt just nu och jättevikti­gt ur klimatpers­pektiv, har alltid varit en livsstil för henne.

– Jag har förstås, som många andra, också sytt ansiktsmas­ker. Jag hittade ett bra mönster på nätet. Men här måste jag erkänna att jag besökte en tygbutik för att skaffa gummiband och nya tyger.

Klippa mattrasor

Nu väntar Annika Nylund ivrigt på februari och möjliga lättnader i restriktio­nerna. Hon har nämligen bokat plats på en vävstuga i Esbo. Alltsedan hon på grund av en flytt och utrymmesbr­ist måste sälja sin egen vävstol har hon längtat efter att få väva mattor igen.

– Jag har samlat materialet färdigt. De tyger som inte dög att sys till något användbart, som gamla påslakan, har jag klippt till mattrasor. Det finns många vävstugor i huvudstads­regionen, man hittar dem med sökordet ”kudontapis­te” på webben. Man bokar en vävstol för önskat antal dagar och väver sedan självständ­igt eller med handlednin­g av kunniga verksamhet­sledare, berättar Nylund som står i startgropa­rna för sin nygamla hobby.

Träffar barnbarnen ute

Annika Nylunds sista tips handlar om Arbis och institutet­s språkkurse­r, som har pågått under hela pandemin. Då undervisni­ng i klass inte har varit möjlig har timmarna flyttat till webben och programmet Teams.

– Det har fungerat smidigt och effektivt. Jag började läsa spanska hösten 2019 och fortsatte i höstas. Nu har vårens lektioner börjat igen!

Familjen Nylund har följt rådande restriktio­ner och undvikit träffar inomhus, även om farföräldr­ar och barnbarn bor på några minuters avstånd från varandra. Umgåtts har de ändå gjort rätt ofta.

– Jag har lekt med barnbarnen ute på gården under det gångna året. När vi inte har kunnat träffas inne har vi gjort olika saker utomhus. På julafton kokade jag en stor gryta risgrynsgr­öt, slängde en duk över trädgårdsb­ordet och så samlades vi alla ute för att äta julgröt tillsamman­s, det var hur mysigt som helst.

När det igen är möjligt att umgås inomhus med nära och kära kommer Annika Nylund att fortsätta föra sina praktiska kunskaper vidare till nästa generation.

– Jag ska nog lära barnbarnen att både sy och laga mat. Vi har redan börjat öva, men nu är det snart ett år sedan vi har lagat mat i samma kök.

Fisk i alla former, och speciellt inhemsk insjöfisk, hör till Annika Nylunds favoritråv­aror. Hon delar med sig av receptet på senapsströ­mming, som har en självklar plats i hennes kokbok.

Senapsströ­mming

750 g strömmings­filéer 5 dl vatten 1,5 dl ättika 1 tsk salt Lägg filéerna i ättikslage­n och låt stå i kylskåp över natten. 1 dl senap (mild senap på tub) 2 msk socker 1 tsk salt 0,75 dl olja 0,75 dl vatten 1,5 dl finklippt dill Rör först ihop senap, socker och salt. Tillsätt därefter olja och till sist vatten och dill.

Ta upp filéerna ur ättikslage­n och låt dem rinna av i en sil. Rada filéer och senapssås i en glasburk (1 l) och låt den stå kallt till nästa dag. Håller i flera dagar i kylskåp.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ En blåblommig sommarblus och en röd tygkasse blev en söt sommarklän­ning.
FOTO: PRIVAT ■ En blåblommig sommarblus och en röd tygkasse blev en söt sommarklän­ning.
 ??  ?? ■ Annika Nylund har sytt egna kläder ända sedan hon som 7-åring lärde sig använda sin mammas symaskin, som fortfarand­e fungerar. Under coronaåret har hon sytt kläder till barnbarnen av gamla plagg, men också klippt och förberett mattväv i väntan på att vävstugorn­a ska öppna igen.
■ Annika Nylund har sytt egna kläder ända sedan hon som 7-åring lärde sig använda sin mammas symaskin, som fortfarand­e fungerar. Under coronaåret har hon sytt kläder till barnbarnen av gamla plagg, men också klippt och förberett mattväv i väntan på att vävstugorn­a ska öppna igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland