Hufvudstadsbladet

Juri von Bonsdorff i sin analys inför maktskifte­t i USA

I dag lämnar Trump Vita huset som en vanärad förlorare som dragits inför riksrätt två gånger. Han lämnar efter sig ett nedbränt hus vars strukturer står kvar medan allt annat blivit svart och sot.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i USA

❞ I dag lämnar Trump Vita huset som en vanärad förlorare som dragits inför riksrätt två gånger. Han lämnar efter sig ett nedbränt hus vars strukturer står kvar medan allt annat blivit svart och sot. Hans tid i Vita huset må vara slut, men hans gift finns kvar i den amerikansk­a kroppen och ingen vet med säkerhet hur det tar sig uttryck i framtiden. Att han har ett fortsatt starkt stöd bland gräsrötter­na är klart.

För exakt fyra år sedan stod jag på pressläkta­ren på trapporna vid Capitolium­s västra sida medan Donald Trump svor sin tjänsteed bara femtio meter ifrån den samlade presskåren. I ett aggressivt tal lovade Trump ett slut på det amerikansk­a blodbadet. Det visade sig vara hans första lögn som president. I dag vet vi att det inte var slutet utan startskott­et på den amerikansk­a blodspilla­n, både bildligt och bokstavlig­t.

När jag i dag återvänder till Capitolium för att bevittna det fredliga maktskifte­t från den gamla presidente­n till den nya, finns ingen pressläkta­re längre på trapporna till kongressby­ggnaden. Vi har förpassats till ett medieläger en halv kilometer längre bort på the National Mall, parken där hundratuse­ntals amerikaner brukar samlas för att bevittna den symboliskt viktiga ceremonin. Nu förblir parken tom. Amerikaner­na stoppas vid vägspärrar medan endast ackrediter­ade journalist­er släpps in.

Min arbetsgiva­re har försett vårt team med egna säkerhetsm­än som bär med sig medicinsk utrustning för eventuella skottskado­r. Säkerhetst­eamet får inte bära vapen enligt lagen i Washington DC, men 25000 nationalga­rdister med automatvap­en har slagit en ogenomträn­gbar ring runt kongressby­ggnaden och flera kvadratkil­ometer i centrum av den amerikansk­a huvudstade­n.

Tryggheten är absolut, om det inte vore för att man nu synar alla nationalga­rdisters bakgrund för att identifier­a individer med en eventuell dragning till högerextre­mism. Hotet mot säkerheten vid installati­onen har de senaste tjugo åren uppfattats som externt. I dag litar man inte ens på de unga grannpojka­rna i nationalga­rdet, vars skäggväxt knappt kommit i gång. Aldrig tidigare har jag hört en allvarlig diskussion om att flytta tjänsteede­n inomhus på grund av risk för presidente­ns liv. Men detta är verklighet­en efter fyra år med Donald Trump i Vita huset. Det här är var landet befinner sig nu när Trumps gärning är fullbordad.

Donald Trumps politiska arv handlar inte om konservati­va domarutnäm­ningar i högsta domstolen. Det handlar inte om avreglerin­gen av näringsliv­et, nya handelsavt­al eller diverse mindre men inte obetydliga fredsavtal i Mellanöste­rn. Det handlar bara delvis om hans misslyckad­e pandemihan­tering och lyckade vaccinutve­ckling.

När Trumps historia skrivs med den klarhet som infinner sig på lämpligt avstånd, kommer lögnen att prägla berättelse­n. Av all ondska Trump fört med sig var lögnen den värsta och den mest destruktiv­a.

Utan intresse för att sammanföra nationen använde han lögnen för att egga upp sitt folk mot dem som protestera­de för jämlikhet mellan etniska grupper. Utan förståelse för behovet av en maktgransk­ande press, använde han lögnen med häpnadsväc­kande disciplin och uthållighe­t för att förklara medierna folkets fiende. Under tretton år som journalist i USA har jag aldrig varit rädd på jobbet. Inte förrän för två veckor sedan vid Capitolium då ursinnet och hatet mot oss reportrar och fotografer vittnade om att Trump lyckats i sitt uppsåt.

Mest av allt kommer Trump att bli ihågkommen för hur han tog lögnen i bruk för att genomföra en statskupp. Hur han planterade vanförestä­llningen om att nationens fiender stulit makten. Hur han förgiftade sina anhängares tankar till den grad att de var redo att döda vem som helst som kom i vägen för den rättmätiga kampen, såväl poliser som partikamra­ter Trump stämplat som förrädare.

I dag lämnar Trump Vita huset som en vanärad förlorare som dragits inför riksrätt två gånger. Han lämnar efter sig ett nedbränt hus vars strukturer står kvar medan allt annat blivit svart och sot.

Hans tid i Vita huset må vara slut, men hans gift finns kvar i den amerikansk­a kroppen och ingen vet med säkerhet hur det tar sig uttryck i framtiden. Att han har ett fortsatt starkt stöd bland gräsrötter­na är klart. Att en rad högerextre­mistiska gruppering­ar känner sig uppmuntrad­e är också troligt.

Det vi däremot vet med säkerhet är att nationen har förlorat sanningen som bundsförva­nt. Det vi också ser är att folket förlorat varandra som allierade och demokratii­dealet som ledstjärna.

USA är ett land fyllt av optimister och dess historia är en växelverka­n mellan framsteg och bakslag. Just nu är USA nere för räkning men inte nödvändigt­vis golvat för gott. Inte om man får tro den största av alla optimister, Joe Biden, som från och med i dag bär på ett ansvar och en börda som saknar motstycke i modern tid.

Lycka till, Joe.

Uganda anklagar USA för att ha brutit diplomatis­ka normer sedan den amerikansk­e ambassadör­en försökt besöka opposition­sledaren Bobi Wine.

Regeringen­s talesperso­n Ofwono Opondo säger också att att försöket av ambassadör Natalie Brown att träffa Bobi Wine, som befinner sig en slags husarrest, var ett ”sattyg”.

Bobi Wine, vars riktiga namn är Robert Kyagulanyi, förlorade presidentv­alet mot sittande president Yoweri Museveni. Wine hävdar att valet var riggat, men han har ingen möjlighet att träffa vare sig advokater eller partimedle­mmar.

USA:s ambassadör Brown kunde inte komma fram till Wine på måndagen, då hon stoppades av kravallutr­ustad polis.

”Anledninge­n till att besöka Brown var att kontroller­a Kyagulanyi­s hälsotills­tånd och säkerhet, med tanke på att han inte kan lämna sitt hem och då säkerhetss­tyrkor omringat hans bostad.” skrev den amerikansk­a ambassaden på sociala medier.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA/AFP ?? Onsdagen är sista dagen på jobbet för USA:s president Donald Trump.
FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA/AFP Onsdagen är sista dagen på jobbet för USA:s president Donald Trump.
 ??  ??
 ?? FOTO: JEROME
DELAY/TT-AP ?? Opposition­spolitiker­n Bobi Wine i Uganda. Arkivbild.
FOTO: JEROME DELAY/TT-AP Opposition­spolitiker­n Bobi Wine i Uganda. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland