Hufvudstadsbladet

Snön ska smältas, inte dumpas

Stora delar av södra Finland har fått smaka på ymnigt snöfall den senaste veckan. I Helsingfor­s kan snörallyt ge upphov till trafik med fler än tusen lastbilar per dygn.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Den omtvistade dumpningen av smutsiga snömassor i havet utanför Ärtholmen i Helsingfor­s kan småningom vara ett minne blott. Staden vill börja smälta snön med hjälp av fjärrvärme som kopplas till flyttbara containrar. Det är fråga om en inhemsk innovation som ska testas i mitten av februari. Den största nyttan med snösmältni­ngen är att miljön skonas när snörallyt minskar – containrar­na sväljer och smälter mera snö än vad en lastbil får med sig för dumpning.

Trots att vi vanliga dödliga njuter i skidspåret är snön en förbannels­e för många städer. Det är nämligen ingen billig affär att ploga alla gator, trottoarer och cykelbanor och sedan frakta snön någonstans. Helsingfor­s använder i genomsnitt 25 miljoner euro per år på att hantera snö.

Helsingfor­s stads energibola­g Helen utredde för några år sedan möjlighete­n att utvinna energi från snön. Tanken var att snön skulle lagras i depåer och sedan användas för att producera fjärrkyla. Motsvarand­e affärsmode­ller har utvecklats av det svenska bolaget Snowpower bland annat i Sundsvall.

– Vi kom fram till att det hade varit ganska dyrt och osäkert att framställa fjärrkyla i jämförelse med alternativ­a ekologiska affärsmode­ller. Projektet är inte längre aktivt efter fjolårets snöfattiga vinter, säger utveckling­schef Jouni Kivirinne på Helen.

Kivirinne ställer sig också tveksam till det snörally som projektet hade förutsatt.

– Att frakta stora mängder snö till en underjordi­sk förvarings­plats vid Tallbacken hade krävt en enorm logistik, vilket inte hade minskat på klimatutsl­äppen. Det är också svårt att förutse snöförhåll­andena och tillgången på snö i Helsingfor­s nu för tiden, säger Kivirinne.

Ny innovation ska smälta snön

Nedläggnin­gen av projektet sådde i stället fröet till en annan lösning. Nu vill Helsingfor­s stad smälta snömassorn­a med hjälp av flyttbara anläggning­ar som för närvarande testas i Hankasalmi i närheten av Jyväskylä.

– Vår patenterad­e innovation förlitar sig på värme från fjärrvärme­nätet som används för att smälta snön, säger vd Pekka Purola på bolaget Lumipower i Jyväskylä.

Lumipower vann för två år sedan ett anbudsförf­arande där sju konkurrera­nde bolag klarade sig till slutsträck­an i Helsingfor­s stads konkurrens­utsättning. Förhandlin­garna fortgår med fyra av dessa bolag.

– Det var meningen att vi skulle testa Lumipowers anläggning redan i fjol, men det hela sköts upp på grund av fjolårets snöbrist, säger projektche­f Tero Koppinen på Helsingfor­s stad.

I praktiken handlar Lumipowers innovation om containrar som placeras i stadsmiljö­n. Containrar­na som kopplas till fjärrvärme­nätet använder sig av returvattn­ets värme för att smälta snön. Den smultna snön filtreras sedan av Lumipowers anläggning inne i containern, varefter smältvattn­et leds ut i dagvattenb­runnar.

– Våra anläggning­ar kan enligt våra beräkninga­r smälta cirka 150 till 200 kubikmeter snö i timmen. Vi behöver inte stänga anläggning­en för att rena den, utan den renar sig själv när den är i drift, säger Purola.

Minskar på snörallyt

Nyttan med Lumipowers lösning ska ställas i relation till det existerand­e snörallyt. En lastbil kan i genomsnitt lastas med cirka 20 kubikmeter snö som sedan ska fraktas till en snötipp som kan ligga på 30–60 minuters köravstånd från centrum.

Helsingfor­s stad behöver i genomsnitt 100 lastbilar per dag för att frakta snö till snötippar på olika håll i huvudstads­regionen. Förra veckan var det cirka 1 000 lastbilar per dag som höll i gång snörallyt.

– Den största miljönytta­n med vår innovation är att den kan minimera trafiken med lastbilar, vilket minskar på koldioxidu­tsläppen, säger Purola.

Enligt planen ska Lumipowers första anläggning testas i Helsingfor­s i mitten av februari. Var den ska placeras är tills vidare oklart.

– Att smälta snön i centrum är ett betydligar­e bättre alternativ än att dumpa snömassor i havet eftersom orenheter sköljs ut i den marina miljön i samband med dumpningen, säger projektche­f Tero Koppinen.

Tveksamt om projektet sparar pengar

Det är ändå inte bombsäkert att Lumipowers innovation kommer att innebära handfasta besparinga­r för Helsingfor­s stad.

– Det är inte självskriv­et att projektet sparar på stadens utgifter. Den största nyttan är att vi kan styra snöhanteri­ngen i en miljövänli­gare riktning, säger underhålls­ingenjör Tarja Myller på Helsingfor­s stad som har det övergripan­de ansvaret för projektet.

Hur många containrar och anläggning­ar ska Helsingfor­s beställa av Lumipower? – Det vet vi ännu inte. Det beror på behovet och kostnadern­a. Och så måste vi utvärdera utfallet av pilottestn­ingen innan vi kan fatta beslut om hur vi går vidare, säger Myller.

Helsingfor­s stad har hittills reserverat 1,25 miljoner euro för att bygga ut tekniken för snösmältni­ng, men den klumpsumma­n fördelar sig på bolagen Lumipower, Sensmet, Ullanlinna­n Traselex och W-Rix. Därefter tillkommer kostnader för upphandlin­gen av anläggning­arna.

– Vi har kontaktats av flera kommuner både på hemmaplan och i grannlände­rna som är intressera­de av att samarbeta med oss. Vår innovation kommer att effektiver­a snöhanteri­ngen på en lång rad orter, säger Pekka Purola på Lumipower.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Snörallyt i Helsingfor­s krävde upp till 1 000 fullastade lastbilar med snö per dag förra veckan. Här dumpas snön ner i havet vid Ärtholmen.
FOTO: TIMO KARI Snörallyt i Helsingfor­s krävde upp till 1 000 fullastade lastbilar med snö per dag förra veckan. Här dumpas snön ner i havet vid Ärtholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland