Hufvudstadsbladet

Finländskt vaccin ges som sprej

Ett coronavacc­in i form av nässprej har utvecklats i Finland. Men finansieri­ngen tryter, vilket orsakar problem i testningsf­asen.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Ett coronavacc­in som ges i form av nässprej har utvecklats i Finland. Preparatet är klart för test men saknar den finansieri­ng som krävs för att kunna testas.

Kalle Saksela, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t och en av tre professore­r som utvecklat vaccinet, tror att preparatet har goda förutsättn­ingar att stoppa smittsprid­ningen.

– Om viruset börjar komma tillbaka i olika varianter behöver vi ett vaccin som stoppar smittsprid­ningen och inte bara gör sjukdomen lindrigare. Annars kan vaccinerna förlora sin effekt i längden, säger han.

Dyrt att testa i fas tre

Hittills har tester på djur gett goda resultat. Nu hoppas man att vaccinet ska fungera lika bra på människor när testningen går in i fas ett. Fas två innebär mer omfattande undersökni­ngar och i fas tre testas större grupper av människor.

Än så länge saknar projektet finansieri­ng för storskalig testning. Projektet är finansiera­t av Finlands akademi, men något direkt statligt stöd har det inte.

– Än så länge har vi fått noll euro offentliga pengar. Det kostar tiotals miljoner euro att testa i fas tre och vi hoppas att det löser sig på något sätt.

Från statligt håll har man fått uppmuntran, men det finns ingen mekanism för den här sortens verksamhet, säger Saksela.

– Den inhemska produktion­en av vacciner har en gång i tiden drivits ner och staten vill bara vara en betalande kund som väntar på erbjudande­n från medicintil­lverkarna.

Saksela anser att det nu är på sin plats att fundera på hur man vill att systemet ska se ut. Om framtiden för med sig ännu värre pandemier står Finland nu i ett vägskäl.

– Vill vi då bara sitta och vänta eller vill vi ha egna mekanismer för att kunna tillverka vaccin och samtidigt ta vara på finländskt kunnande?

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Kalle Saksela, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t, har utvecklat ett coronavacc­in.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Kalle Saksela, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t, har utvecklat ett coronavacc­in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland